secundair logo knw 1

In samenwerking met Vitens onderzoekt NX Filtration of er drinkwater uit de IJssel kan worden gemaakt nanofiltratietechnologie. Dit is de proefopstelling.

Het Spaanse waterbeheerbedrijf Aqualia gaat de directe nanofiltratie (dNF) technologie van NX Filtration toepassen in verschillende toekomstige projecten. Beide bedrijven hebben een overeenkomst getekend, waarmee de al bestaande samenwerking wordt voortgezet.

Het besluit van Aqualia om de zuiveringstechnologie van de producent uit Enschede in nieuwe projecten te gaan toepassen, betekent voor NX Filtration een nieuw succes in de strategie om door middel van pilot- en demotests de innovatieve membraantechnologie wereldwijd op de markt te brengen. De voorbije twee jaar valideerde Aqualia dNF met een aantal pilots op verschillende toepassingen, waaronder drinkwaterproductie en hergebruik van afvalwater.

De directe nanofiltratietechnologie verwijdert in één stap microverontreinigingen (waaronder farmaceutica, geneesmiddelen, PFAS en insecticiden), kleur en selectieve zouten, maar ook bacteriën, virussen en nanoplastics uit water en biedt, zo claimt NX Filtration, tegelijkertijd sterke duurzaamheidsvoordelen.

De membraanproducent wil met grootschalige projecten flinke stappen zetten in de ambitie om fors op te schalen. In 2022 realiseerde het bedrijf een omzet van 8,4 miljoen euro, een stijging van 105 procent. Dit jaar zal dat naar verwachting 18 tot 22 miljoen euro worden. 

Met Aqualia heeft NX Filtration een grote afnemer gevonden. Het bedrijf is actief in 18 landen in Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, de VS en Latijns-Amerika. Het werd onlangs door Global Water Intelligence uitgeroepen tot het waterbedrijf van het jaar.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Goed bezig, Phebe. Ga zo door.
Mark van der Laan Zoekt en gij zult vinden
Goed bezig, Harrie. Blijf vooral columns schrijven.
Het zou natuurlijk ook juist heel fijn zijn voor de natuur als er meer broedplaatsen komen voor insecten. Hebben de vleermuizen en de vogels ook wat te eten.
Lijkt mij toch opvallend dat als het "diepzuigen" gestart wordt de kade onderuit gaat. Daar moet toch een verband zijn. Diep zuigen bij zandwinning gaat er van uit dat zand in diepere lagen gaat "toelopen, vloeien" naar de "zuigmond" van een baggervaartuig onder een natuurlijk flauwe hoek. De hoek is afhankelijk van de waterspanning in de zandlaag,  korrelgrootte en vorm van het zand in de zandlaag. Als het zand zo, via de hellingshoek onder de oever afvloeit en wordt weggezogen ontstaat daar instabiliteit, "bresvloeiing", waardoor het talud wegzakt. Dat is hier waarschijnlijk gebeurt, lijkt me. Is niet de eerste keer dat dat in Nederland gebeurt.  
Het is van belang om onderzoek te doen naar de waterkwaliteit o.a. PFAS-stoffen voordat ergens regenwater of oppervlaktewater via infiltratieputten naar grondwaterlichaam gebracht kan worden. Verslechtering van kwaliteit grondwater voorkomen, door zuivering van het infiltratiewater is veelal noodzakelijk.