secundair logo knw 1

In samenwerking met Vitens onderzoekt NX Filtration of er drinkwater uit de IJssel kan worden gemaakt nanofiltratietechnologie. Dit is de proefopstelling.

Het Spaanse waterbeheerbedrijf Aqualia gaat de directe nanofiltratie (dNF) technologie van NX Filtration toepassen in verschillende toekomstige projecten. Beide bedrijven hebben een overeenkomst getekend, waarmee de al bestaande samenwerking wordt voortgezet.

Het besluit van Aqualia om de zuiveringstechnologie van de producent uit Enschede in nieuwe projecten te gaan toepassen, betekent voor NX Filtration een nieuw succes in de strategie om door middel van pilot- en demotests de innovatieve membraantechnologie wereldwijd op de markt te brengen. De voorbije twee jaar valideerde Aqualia dNF met een aantal pilots op verschillende toepassingen, waaronder drinkwaterproductie en hergebruik van afvalwater.

De directe nanofiltratietechnologie verwijdert in één stap microverontreinigingen (waaronder farmaceutica, geneesmiddelen, PFAS en insecticiden), kleur en selectieve zouten, maar ook bacteriën, virussen en nanoplastics uit water en biedt, zo claimt NX Filtration, tegelijkertijd sterke duurzaamheidsvoordelen.

De membraanproducent wil met grootschalige projecten flinke stappen zetten in de ambitie om fors op te schalen. In 2022 realiseerde het bedrijf een omzet van 8,4 miljoen euro, een stijging van 105 procent. Dit jaar zal dat naar verwachting 18 tot 22 miljoen euro worden. 

Met Aqualia heeft NX Filtration een grote afnemer gevonden. Het bedrijf is actief in 18 landen in Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, de VS en Latijns-Amerika. Het werd onlangs door Global Water Intelligence uitgeroepen tot het waterbedrijf van het jaar.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.