secundair logo knw 1

In samenwerking met Vitens onderzoekt NX Filtration of er drinkwater uit de IJssel kan worden gemaakt nanofiltratietechnologie. Dit is de proefopstelling.

Het Spaanse waterbeheerbedrijf Aqualia gaat de directe nanofiltratie (dNF) technologie van NX Filtration toepassen in verschillende toekomstige projecten. Beide bedrijven hebben een overeenkomst getekend, waarmee de al bestaande samenwerking wordt voortgezet.

Het besluit van Aqualia om de zuiveringstechnologie van de producent uit Enschede in nieuwe projecten te gaan toepassen, betekent voor NX Filtration een nieuw succes in de strategie om door middel van pilot- en demotests de innovatieve membraantechnologie wereldwijd op de markt te brengen. De voorbije twee jaar valideerde Aqualia dNF met een aantal pilots op verschillende toepassingen, waaronder drinkwaterproductie en hergebruik van afvalwater.

De directe nanofiltratietechnologie verwijdert in één stap microverontreinigingen (waaronder farmaceutica, geneesmiddelen, PFAS en insecticiden), kleur en selectieve zouten, maar ook bacteriën, virussen en nanoplastics uit water en biedt, zo claimt NX Filtration, tegelijkertijd sterke duurzaamheidsvoordelen.

De membraanproducent wil met grootschalige projecten flinke stappen zetten in de ambitie om fors op te schalen. In 2022 realiseerde het bedrijf een omzet van 8,4 miljoen euro, een stijging van 105 procent. Dit jaar zal dat naar verwachting 18 tot 22 miljoen euro worden. 

Met Aqualia heeft NX Filtration een grote afnemer gevonden. Het bedrijf is actief in 18 landen in Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, de VS en Latijns-Amerika. Het werd onlangs door Global Water Intelligence uitgeroepen tot het waterbedrijf van het jaar.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.