secundair logo knw 1

Het drink- en spoelwater voor de mobiele voorzieningen op de Olympische Spelen wordt geleverd door een Nederlands bedrijf, het in Tilburg gevestigde MTD. De in mobiele waterinfrastructuur gespecialiseerde onderneming wordt al sinds 2010 ingehuurd door het Internationaal Olympisch Comité als waterleverancier voor de Olympische Spelen. Uitstel van de Spelen bracht het bedrijf deze keer naar de rand van de afgrond in het al zeer moeilijke coronajaar.

MTD, met vestigingen in Engeland, Duitsland, Frankrijk, Brazilië, Rusland, Amerika en Canada, levert turn key-oplossingen voor de aanleg en beheer van tijdelijke waterinfrastructuren en -behandelingen met de garantie van veilig drinkwater. Daarbij richt het bedrijf zich wereldwijd op evenementen en geldt als marktleider. Zo levert MTD in Nederland water voor festivals als Lowlands en het circuit van Zandvoort, internationaal zijn er leveringscontracten voor Expo in Dubai en COP26 in Glasgow.

Hans Verhoeven 180 vk Hans VerhoevenIn Tokio was de aanbesteding geen gelopen race, ondanks de solide reputatie die MTD heeft opgebouwd als waterleverancier voor de Olympische Spelen. In de aanloop nam de Nederlandse onderneming in 2017 het Japanse loodgietersbedrijf Eco Setsubi over om aan de lokale eisen te kunnen voldoen. Dat was om meer dan één reden handig, zegt directeur Hans Verhoeven in een weblog van het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Japanners zijn heel anders dan Nederlanders. Dat merken we aan alles. Om de samenwerking goed te laten lopen was het goed dat we Japanse medewerkers hebben die de brug slaan.”

Ramp
In Japan had het bedrijf al tientallen mensen aan het werk, toen besloten werd de Olympische Spelen uit te stellen vanwege de COVID-19 pandemie. “Het was een ramp”, zegt Verhoeven. Het bedrijf zat al in zwaar weer door de afgelasting van tal van evenementen en stond aan de rand van de afgrond. Het besluit van het IOC om het bedrijf door te betalen bracht redding. “Anders waren we failliet gegaan”, zegt Verhoeven. “In 2020 viel 90 procent van onze inkomsten weg.”

Dit zijn de zesde Olympische Spelen waar het bedrijf de waterinfrastructuur levert. In Tokio verzorgt MTD het water in de mobiele faciliteiten voor sporters, pers en bezoekers. Ook voorziet het bedrijf in het spoelwater voor zesduizend toiletten en voert het het afvalwater af. 

Volgend jaar levert het bedrijf ook op het WK voetbal. “In Qatar is het leidingwater ondrinkbaar. Dat zullen we tijdens het WK voetbal volgend jaar moeten zuiveren. We pompen dan het gezuiverde water door leidingen naar watertappunten waar toeschouwers hun hervulbare waterflesje kunnen vullen met drinkwater. De wereldvoetbalorganisatie FIFA wil af van de plastic flesjes. Iedereen moet tijdens het WK kraanwater drinken. Daar gaan wij voor zorgen”, zegt Verhoeven.

Het bedrijf verzorgt nu ook waterinfrastructuur in vluchtelingenkampen, onder meer in het Amerikaanse El Paso waar Mexicaanse kinderen worden opgevangen, schrijft het weblog. "Ook militaire kampementen en watervoorzieningen bij tijdelijke huisvesting behoren nu tot de werkzaamheden."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...