secundair logo knw 1

Het drink- en spoelwater voor de mobiele voorzieningen op de Olympische Spelen wordt geleverd door een Nederlands bedrijf, het in Tilburg gevestigde MTD. De in mobiele waterinfrastructuur gespecialiseerde onderneming wordt al sinds 2010 ingehuurd door het Internationaal Olympisch Comité als waterleverancier voor de Olympische Spelen. Uitstel van de Spelen bracht het bedrijf deze keer naar de rand van de afgrond in het al zeer moeilijke coronajaar.

MTD, met vestigingen in Engeland, Duitsland, Frankrijk, Brazilië, Rusland, Amerika en Canada, levert turn key-oplossingen voor de aanleg en beheer van tijdelijke waterinfrastructuren en -behandelingen met de garantie van veilig drinkwater. Daarbij richt het bedrijf zich wereldwijd op evenementen en geldt als marktleider. Zo levert MTD in Nederland water voor festivals als Lowlands en het circuit van Zandvoort, internationaal zijn er leveringscontracten voor Expo in Dubai en COP26 in Glasgow.

Hans Verhoeven 180 vk Hans VerhoevenIn Tokio was de aanbesteding geen gelopen race, ondanks de solide reputatie die MTD heeft opgebouwd als waterleverancier voor de Olympische Spelen. In de aanloop nam de Nederlandse onderneming in 2017 het Japanse loodgietersbedrijf Eco Setsubi over om aan de lokale eisen te kunnen voldoen. Dat was om meer dan één reden handig, zegt directeur Hans Verhoeven in een weblog van het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Japanners zijn heel anders dan Nederlanders. Dat merken we aan alles. Om de samenwerking goed te laten lopen was het goed dat we Japanse medewerkers hebben die de brug slaan.”

Ramp
In Japan had het bedrijf al tientallen mensen aan het werk, toen besloten werd de Olympische Spelen uit te stellen vanwege de COVID-19 pandemie. “Het was een ramp”, zegt Verhoeven. Het bedrijf zat al in zwaar weer door de afgelasting van tal van evenementen en stond aan de rand van de afgrond. Het besluit van het IOC om het bedrijf door te betalen bracht redding. “Anders waren we failliet gegaan”, zegt Verhoeven. “In 2020 viel 90 procent van onze inkomsten weg.”

Dit zijn de zesde Olympische Spelen waar het bedrijf de waterinfrastructuur levert. In Tokio verzorgt MTD het water in de mobiele faciliteiten voor sporters, pers en bezoekers. Ook voorziet het bedrijf in het spoelwater voor zesduizend toiletten en voert het het afvalwater af. 

Volgend jaar levert het bedrijf ook op het WK voetbal. “In Qatar is het leidingwater ondrinkbaar. Dat zullen we tijdens het WK voetbal volgend jaar moeten zuiveren. We pompen dan het gezuiverde water door leidingen naar watertappunten waar toeschouwers hun hervulbare waterflesje kunnen vullen met drinkwater. De wereldvoetbalorganisatie FIFA wil af van de plastic flesjes. Iedereen moet tijdens het WK kraanwater drinken. Daar gaan wij voor zorgen”, zegt Verhoeven.

Het bedrijf verzorgt nu ook waterinfrastructuur in vluchtelingenkampen, onder meer in het Amerikaanse El Paso waar Mexicaanse kinderen worden opgevangen, schrijft het weblog. "Ook militaire kampementen en watervoorzieningen bij tijdelijke huisvesting behoren nu tot de werkzaamheden."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.