secundair logo knw 1

Foto's MICROrganic

Micro-organismen in biologische waterzuiveringsinstallaties kunnen gebruikt worden om elektriciteit op te wekken. In de Verenigde Staten draait bij een bierbrouwerij de eerste awzi die tevens stroom opwekt. De technologie is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf MICROrganic. Het bedrijf omschrijft de installatie als een 'microbial fuel cell' ofwel MCF. De merknaam is VIVA.

Brent Solina 180 aBrent Solina"De principes waarop VIVA is gebaseerd zijn wetenschappelijk al lang uitgekristalliseerd", vertelt Brent Solina, cto van MICROrganic op de Aquatech. "Het probleem was altijd om een materiaal te ontwikkelen waarvan de kathode gemaakt kan worden. Dat probleem hebben wij opgelost."

De MCF bestaat uit cellen, die gescheiden zijn in een anaeroob reservoir, waarin de anode is geplaatst en een aeroob reservoir met daarin de kathode. Op de anode zit een biofilm, waarin de bacteriën leven die afvalstoffen in het water verwerken en afbreken. Beide reservoirs zijn gevuld met afvalwater. Ze zijn gescheiden door een membraan, dat doorlaatbaar is voor positief geladen waterstofionen.

De ionen bewegen door het membraan van het reservoir met de anode naar het andere reservoir. Als gevolg hiervan ontstaat er een elektrische stroom, die via een draad van de anode naar de kathode loopt.

Met een MCF kan elektriciteit als bijproduct van het zuiveringsproces worden opgewekt, zonder dat daar een complex systeem voor nodig is. De stroom kan bijvoorbeeld worden gebruikt om pompen en andere componenten van de awzi te voeden.

 

MEER INFORMATIE

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen.