secundair logo knw 1

De lokatie waar de demiwaterinstallatie wordt gebouwd | Foto Evides

In de Antwerpse haven is Evides Industriewater gestart met de bouw van een nieuwe demiwaterinstallatie op het terrein van chemiebedrijf BASF. Met de installatie kan BASF het productiewater en de restwarmte die daarbij vrijkomen beter hergebruiken. Hiermee zet het bedrijf een belangrijke stap in de duurzaamheidsdoelstellingen die het nastreeft.

BASF Antwerpen is het grootste chemische productiecentrum van België. Het is actief in vele sectoren, waaronder de auto-industrie, de textiel-, voeding- en farmaceutische sector. Bij BASF is Evides Industriewater nu zo’n 10 jaar verantwoordelijk voor het proceswater en, voor een deel, het gedemineraliseerd water, ook wel ‘demiwater’ genoemd. 

Demiwater heeft een lage elektrische geleidbaarheid en bevat zeer lage concentraties opgeloste stoffen. Dit maakt het geschikt voor industrieel gebruik, zoals in de energiesector, de voedings- en de chemische industrie. Naast de lage geleiding, voorkomt het schade aan apparatuur door kalkaanslag of andere bestanddelen en kan het gebruikt worden om stoom te maken voor distillatieprocessen, zoals in de petrochemie.

Laag water- en energieverbruik
Evides Industriewater richt zich met innovatieve technologieën op proceswateroplossingen. Met de bouw van de demiwaterinstallatie bij BASF, gaat Evides zowel het proces voor het hergebruik van verschillende waterstromen uit de productie optimaliseren, als het gebruik van restwarmte uit condensaat. Volgens Evides levert dit niet alleen een laag water- en energieverbruik op, maar wordt tevens het gebruik van chemicaliën gereduceerd.

BASF heeft hoge ambities op het gebied van duurzaamheid. Door duurzaam watermanagement toe te passen, wil het in 2025 energie- en klimaatneutraal zijn. Het volgt daarvoor de ‘European Water Stewardship’ standaard, die uitgaat van vier principes: het gebruik van een duurzame wateronttrekking, het verzekeren van een goede waterkwaliteit, het behoud van beschermde gebieden en het continu verbeteren van interne processen. 

Samen met de Universiteit van Gent, Hogeschool Zeeland en Evides Industriewater tuigde BASF het onderzoeksproject IMPROVED op. In dit project bereikten de deelnemers consensus over de demiwaterinstallatie, waarvan de bouw inmiddels is gestart. Momenteel is de aannemer bezig met het heien van de ruim 600 funderingspalen. Evides verwacht hier tot de kerst van dit jaar mee bezig te zijn. Daarna start de bouw van de hal en de demiwaterinstallatie. In het voorjaar van 2022 moet het eerste water gezuiverd worden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.