secundair logo knw 1

Het rioolgemaal Scheveningen aan de aan de Haringkade in Den Haag. Inzet (vlnr) de drijflaagverwijderaar, de oude situatie en de nieuwe situatie

In een pilot wordt onderzocht of met een drijflaagverwijderaar het rioolgemaal in Scheveningen te vrijwaren is van kostbare periodieke reiniging. De gepatenteerde reiniger ROLAPAC van producent Ro.Pa.Tec verwijdert de drijvende vetlaag in de pompkelder door een extra opening aan de bovenzijde van de kelder.

Het rioolgemaal in Den Haag, dat wordt beheerd door Delfluent Services, voert het afvalwater van de wijk Scheveningen af, met een capaciteit van 28.000 liter water per minuut. Daar zorgen twee pompinstallaties voor. Het rioolgemaal liep regelmatig vast door vuil in het riool, zoals vochtige doekjes, vaatdoekjes, frituurvet, maandverband en condooms. 

Tijdrovend en kostbaar proces
Om de drijvende vet- en vuillaag te verwijderen moesten de installaties stil worden gezet, een tijdrovend en kostbaar proces, dat bovendien belastend was voor milieu en woonomgeving: het vuil moest met zuigauto’s worden weggevoerd naar afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) Houtrust. Tot 5 keer per jaar moest het rioolgemaal schoongemaakt worden tijdens een onderhoudsstop.

Doordat de zuigmonden onder in de pompkelder zijn geplaatst vormt zich aan de bovenzijde een drijvende vetlaag. In de loop van de tijd wordt deze drijvende vetlaag steeds dikker, waardoor de transportpompen verstopt raken. Met de nu geïnstalleerde drijflaagverwijderaar wordt afvalwater niet alleen via de laaggeplaatste zuigmonden afvalwater weggezogen, maar ook via een extra opening aan de bovenzijde van de kelder. 

Drijflaagverwijderaar oud nieuw wit Vlnr de drijflaagverwijderaar, de oude situatie en de nieuwe situatie

Nieuwe zuigmonden
De modulair opgebouwde ROLAPAC bestaat uit nieuwe DN500 zuigmonden waarop een verbinding met de centrale DN350 afvoerbuis is aangebracht. Bovenop de centrale afvoerbuis is een op maat gemaakte korf geplaatst waardoor het afvalwater met drijflaagvuil weggezogen kan worden. De korf en centrale buis worden gesplitst via een speciaal gemodificeerde pneumatische afsluiter. De afsluiter is gekoppeld aan de centrale besturings- en signaleringsinstallatie van het rioolgemaal. De centrale buis is voorzien van een spoelwateraansluiting, zodat het eventuele achtergebleven vet in de leiding wordt doorgespoeld.

Uit de proef blijkt dat opeenhoping van de vetlaag wordt teruggedrongen met als gevolg dat het niet langer nodig is om 5 keer per jaar een onderhoudsstop met bijbehorende professionele schoonmaak in te plannen, aldus producent Ro.Pa.Tec. "Eén jaarlijkse check kan volstaan."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.