secundair logo knw 1

Royal HaskoningDHV en Tauw maken beide kans om De Vernufteling 2021 te winnen. De adviesbureaus zijn genomineerd met de kleinschalige (package) Nereda-installatie (RHDHV) en het project van Tauw om lachgasemissies in rwzi’s te verminderen met machine learning. Ook de Antea Group is nog in de race met een nieuwe inspectiemethode om schade aan kunstwerken snel te detecteren.

Het doel van de Vernufteling, een prijs van Koninklijke NLingenieurs, is het werk van advies- en ingenieursbureaus erkenning en bekendheid te geven. Het meest innovatieve ingenieursproject wint. Een vakjury bepaalt welk project de winnaar wordt. 

Juryvoorzitter en directeur van Koninklijke NLingenieurs Jacolien Eijer zegt over de inzendingen dit jaar: “Waar vorig jaar tastbare toepassingen de boventoon voerden, hebben de meeste inzendingen nu een link met data-science zoals machine learning, en digital twins. Ook al viel het aantal inzendingen wat tegen ten opzichte van andere jaren, de kwaliteit van de projecten was hoog. Wij vonden het goed om te zien dat bij de ingenieursbureaus de focus bij de innovaties ligt op het klimaat en de vervangingsopgave.”

Dit jaar zijn drie projecten genomineerd. Naast Royal HaskoningDHV en Tauw is ook de Antea Group nog in de race voor de prijs met ‘Automatische schadebeeldherkenning’. Deze technologie brengt slijtage en schade aan bruggen en andere kunstwerken beter, sneller en goedkoper in beeld dan toe nu toe mogelijk was. Met hoge resolutiecamera’s bevestigd aan drones worden constructies in beeld gebracht, waarna met beelden een computermodel van de constructie (een digital twin) wordt gemaakt, waarna 'een goed getraind algoritme in dit model' de corrosievorming en eventuele schade opspoort.

De genomineerde kleinschalige (package) Nereda-installatie ontwikkelde Royal HaskoningDHV samen met Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) machinebouwer SBE. De compacte Nereda-Verdygo Package Installatie reinigt het afvalwater tot effluent van hoge kwaliteit waarmee bijvoorbeeld boeren in tijden van droogte hun gewassen kunnen beregenen. Nereda Package kan een stand-alone installatie zijn, maar ook als aanvulling dienen op bestaande installaties die op volle capaciteit draaien. De installaties maken weinig of geen gebruik van chemicaliën, door gebruik te maken van de Neredatechnologie.

Tauw past machine learning toe om de vorming van N2O (een zeer sterk broeikasgas) tegen te gaan tijdens de zuivering van rioolwater. Met de nieuwe techniek kan de optimale bediening van een zuiveringsinstallatie in een paar weken worden bepaald, nu vergt het proces op basis van trial-and-error veel meer tijd voordat duidelijk is aan welke knoppen in het zuiveringsproces moet worden gedraaid om de lachgasuitstoot zo laag mogelijk te krijgen.

Naast de drie genomineerde technologieën maken alle zeven inzendingen kans op de publieksprijs. Leden en niet-leden kunnen van 11 januari t/m 22 januari stemmen op www.devernufteling.nl. De Vernufteling wordt uitgereikt op 27 januari 2022 tijdens de nieuwjaarsreceptie van Koninklijke NLingenieurs.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.