secundair logo knw 1

Een van de sleephopperzuigers van Boskalis. Foto Boskalis

De Nederlandse baggeraar Boskalis heeft een order van 1,5 miljard euro binnengehaald op de Filipijnen. Het gaat om de uitbreiding van de internationale luchthaven van Manila, waarvoor deels nieuw land uit zee wordt gewonnen. Het is het grootste project van Boskalis ooit.

1712 Martijn SchuttevaerMartijn Schuttevâer "Voor ons is dit een mooie opsteker aan het einde van een bijzonder jaar", zegt woordvoerder Martijn Schuttevâer van de international uit Papendrecht. "Daarmee hebben we de inzet van onze grote baggerschepen voor de komende jaren veiliggesteld."

Vanwege de coronapandemie is het momenteel ook in het Aziatische land lastig werken, maar Boskalis hoopt begin volgend jaar wel met de voorbereidingen te beginnen. Als alles volgens plan verloopt, is de klus eind 2024 afgerond.

Het betreft een zogenaamde ‘greenfieldontwikkeling’ voor een nieuwe luchthaven, die de bestaande en overbelaste internationale luchthaven van Manilla, Ninoy Aquino, moet ontlasten. "Die is ooit buiten de stad aangelegd, maar ligt er nu middenin", vertelt Schuttevâer.

Zeespiegelstijging
Het circa 1700 hectare grote nieuwe luchthaventerrein komt deels op het land, deels in het water in het noordelijke deel van de baai van Manilla. Boskalis heeft veel ervaring met landaanwinning op zee en kustsuppletie, zoals in Nederland de Maasvlakte en de Zandmotor in Nederland en kustsuppletie.

Bij Manilla moet ook rekening worden gehouden met de gevolgen van mogelijke grote aardbevingen, tyfoons en zeespiegelstijging. Het opgespoten zand zal daarom worden omgeven door een harde zeewering.

Voor wat betreft het stuk land is de parallel met Nederland dat grondverbetering nodig is omdat ook bij Manilla sprake is van een slechte ondergrond, zegt Schuttevâer. “Met drainagetechnieken moeten we ervoor zorgen dat het niet wegzakt.”

Belgische concurrent
Volgens de woordvoerder is er wereldwijd maar "een handjevol partijen" die een dergelijke klus weten te klaren. Boskalis won de race uiteindelijk van een Belgische concurrent. De grootste opdracht tot nu toe voor het bedrijf was de aanleg van een haven in Qatar in 2005 (900 miljoen euro). Voor de baggerwerkzaamheden in Manilla zal Boskalis zijn grootste sleephopperzuigers en een grote cutterzuiger inzetten.

Het Land Development Design and Construction-contract is toegekend door San Miguel Aerocity Inc (SMAI). Dat is een dochteronderneming van San Miguel Corporation (SMC), een van de grootste bedrijven in de Filipijnen.

De regering van de Filipijnen heeft SMAI een concessie voor vijftig jaar verleend voor de bouw, de exploitatie en het onderhoud van de luchthaven. De landontwikkelingsfase wordt door een consortium van internationale banken gefinancierd.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Boskalis

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost