Het Rotterdamse cleantechbedrijf RanMarine Technology gaat waterdrones, die ontwikkeld zijn voor verwijderen van drijvend afval, zodanig aanpassen dat ze kunnen worden ingezet in de bestrijding van de blauwalg. De eerste pilot in de Verenigde Staten is succesvol verlopen, stelt Richard Hardiman, oprichter van het bedrijf.
Het Rotterdamse hightechbedrijf ontwikkelt en produceert waterdrones in de vorm van een catamaran die afval in meren, havens en op rivieren verzamelen. Volgens het bedrijf zijn deze zogeheten WasteSharks, het ontwerp is geïnspireerd op de brede bek van een walvishaai, inmiddels over de hele wereld actief.
De drones kunnen met enige aanpassingen ook algen opzuigen, stelt het bedrijf. Dat gebeurt ook. Sinds enkele jaren worden ze ingezet in de algenbestrijding. Inmiddels haalt het bedrijf inmiddels 30 tot 40 procent van zijn omzet uit deze toepassing, stelt Hardiman.
Hij voorziet dat het gebruik nog flink zal groeien, omdat algengroei door de klimaatverandering fors zal toenemen. Algensoorten zullen wereldwijd een veel grotere uitdaging gaan vormen dan plastic en ander afval, aldus de ondernemer.
In Nederland zorgen blauwalgen voor veel overlast. Voor de bestrijding van deze soort ontwikkelt het bedrijf in samenwerking met partners in de VS een aangepaste waterdrone. Hardiman verwacht dat deze binnenkort op de markt komt. "Het is een aangepaste drone die de blauwalg echt doodt, zonder chemicaliën te gebruiken. De eerste pilot in de VS is succesvol."
We doen er alles aan via rechtszaken, gesprekken gemeente, overleg ministeries, RIVM, maar het kwartje wil maar niet zakken. De PFAS productie moet per direct stoppen. Elke gram is er een te veel.
Tot mijn grote verdriet heeft de heer Draghi in een op verzoek van de EU voorzitter in een landmark report verkondigt dat de voorgenomen PFAS restrictie moet worden versoepeld https://www.euronews.com/green/2024/09/11/landmark-eu-report-embraces-green-energy-transition-but-advocates-for-softer-rules-on-pfas. Zogenaamd omdat anders de energietransitie wordt belemmerd.
Onacceptabel. In een woord.
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen.
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet.