secundair logo knw 1

Het Rotterdamse cleantechbedrijf RanMarine Technology gaat waterdrones, die ontwikkeld zijn voor verwijderen van drijvend afval, zodanig aanpassen dat ze kunnen worden ingezet in de bestrijding van de blauwalg. De eerste pilot in de Verenigde Staten is succesvol verlopen, stelt Richard Hardiman, oprichter van het bedrijf.

Het Rotterdamse hightechbedrijf ontwikkelt en produceert waterdrones in de vorm van een catamaran die afval in meren, havens en op rivieren verzamelen. Volgens het bedrijf zijn deze zogeheten WasteSharks, het ontwerp is geïnspireerd op de brede bek van een walvishaai, inmiddels over de hele wereld actief.

De drones kunnen met enige aanpassingen ook algen opzuigen, stelt het bedrijf. Dat gebeurt ook. Sinds enkele jaren worden ze ingezet in de algenbestrijding. Inmiddels haalt het bedrijf inmiddels 30 tot 40 procent van zijn omzet uit deze toepassing, stelt Hardiman.

Hij voorziet dat het gebruik nog flink zal groeien, omdat algengroei door de klimaatverandering fors zal toenemen. Algensoorten zullen wereldwijd een veel grotere uitdaging gaan vormen dan plastic en ander afval, aldus de ondernemer.

In Nederland zorgen blauwalgen voor veel overlast. Voor de bestrijding van deze soort ontwikkelt het bedrijf in samenwerking met partners in de VS een aangepaste waterdrone. Hardiman verwacht dat deze binnenkort op de markt komt. "Het is een aangepaste drone die de blauwalg echt doodt, zonder chemicaliën te gebruiken. De eerste pilot in de VS is succesvol."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.