secundair logo knw 1

Proefopstelling OV-FLEX-DV bij Hidrostank | Foto AQA

AQA HydraSep heeft samen met haar Spaanse partner Hidrostank een automatisch verlagende overstortdrempel gemonteerd in een grote overstortput in Dos Hermanas; een voorstad van de Spaanse stad Sevilla. De overstort is onderdeel van een groot project voor het bestrijden van wateroverlast.

Bij de grootste buien wordt 22 kubieke meter per seconde (79.200 m3/uur) afgevoerd. De drempel die normaal opstuwend water binnen het riool houdt, daalt bij overstortingen maximaal 0,50 m, waardoor overstromingen worden vermeden.

In opdracht van EMASESA (een Spaanse organisatie vergelijkbaar met Waternet) paste AQA het oorspronkelijke ontwerp van de bijna 6 meter hoge put aan. Door toepassing van de OV-FLEX-DV kon de drempel versmald worden van 15 naar 8,50 m.

OV-FLEX is een zelfrichtende drempel die instroom van rioolvreemd water voorkomt zonder dat de drempel verhoogd hoeft te worden. Dit vermindert wateroverlast en de hoge kosten voor transport en zuivering van oppervlaktewater.

Drijfvuil
Tevens zorgt de overstortdrempel voor vermindering van de emissie van drijfvuil en grove delen. Wegens de zeer grote debieten kon de in Spanje gebruikelijke zeefinstallatie niet worden toegepast. AQA stelde daarom een drijvend drijflaagschot voor, dat bij normale opstuwing het vuil binnen de stroomgoot houdt.

Het systeem functioneert automatisch, zonder dat er een externe aandrijving nodig is. De verlaging van de drempel wordt geregeld door de opstuwing in het rioolstelsel door overbrenging van het niveau van een vlotter op de kanteling van de drempel. Door de speciale constructie is er bij overstorting tot een debiet van 4 m3/s nauwelijks sprake van verhoging boven het normale drempelpeil.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...