secundair logo knw 1

Cora van Nieuwenhuizen

Er komt een Bestuursakkoord Waterkwaliteit waarin de aanpak van waterkwaliteitsproblemen integraal wordt samengebracht. Dat zei minister Van Nieuwenhuijzen vorige week in de Tweede Kamer. Vewin is tevreden. De vereniging van waterbedrijven ijverde al langer voor een vernieuwing van het Bestuursakkoord Water uit 2011.

Tijdens het plenaire debat in de Tweede Kamer over het schoonhouden van drinkwater beantwoorde minister van Nieuwenhuizen vragen van Kamerleden over de bescherming van drinkwaterbronnen en de aanpak van lozingen van risicovolle stoffen. Drie Kamerleden, van SP, Groen Links en 50plus, vroegen in een motie om het vastleggen van afspraken over meetbare doelen, inzet en middelen om waterkwaliteit te verbeteren in een Bestuursakkoord Water 2.0.

Uit haar reactie bleek dat de minister inderdaad van plan is te werken aan een Bestuursakkoord Waterkwaliteit, in welke vorm dan ook. Van Nieuwenhuijzen noemde het denkbaar dat het akkoord een lichte vorm krijgt, zolang er maar 'harde handtekeningen' onderstaan. De minister wil een integrale aanpak, inclusief monitoring, onderzoek, financiering en wetgeving. Ze wil in juni komen met een voorstel om te bespreken in het Algemeen Overleg Water dat dan in de Tweede Kamer zal worden gehouden.

Vewin is tevreden met het voornemen van de minister. De Vereniging van Waterbedrijven ijvert al langer voor een vervolg op het bestuursakkoord water uit 2011. "De minister heeft aangegeven dat ze met alle betrokken partijen afspraken wil maken. Nu is het zaak een en ander snel uit te werken en woorden om te zetten in daden. Daar werken we graag aan mee,"zegt Vewin-woordvoerder Amarins Komduur.

Bij de gesprekken over dit nieuwe bestuursakkoord wil Vewin in elk geval afspraken maken over de verbetering van vergunningverlening en meer transparantie bij vergunningverlening. Ook het uitwerken van de ketenaanpak medicijnresten uit water staat wat Vewin betreft op de agenda. Dat geldt verder voor maatregelen om normoverschrijdingen gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen. Komduur: "Kortom: over de volle breedte van de Delta-aanpak willen wij stappen vooruit zetten en het beleid concreter maken."

Welke vorm dit ‘Bestuursakkoord Waterkwaliteit’ precies krijgt, ligt dus nog niet vast. Komduur kan daar best mee leven. "De minister heeft aangegeven dat het best ‘een ‘lichte vorm’ mag zijn, maar de handtekeningen ‘hard’ moeten zijn. Dat is ook ons standpunt: het gaat om de inhoud en de concreetheid van de afspraken, de vorm is geen doel op zich."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@LaumannsZoals gezegd laumanns het middel werd en wordt niet gebruikt in de bollenteelt en sierteelt sector!
@LaumannsLezen is voor Laumanns een kunst. Als het middel niet gebruikt is in de bollenteelt, waarom dan volharden in de beschuldiging naar die sector toe? Bijzonder.
Het lijkt er toch wel zeer aannemelijk dat bollenboeren deze bestrijdingsmiddelen nog steeds illegaal gebruiken, gewoon omdat ze er mee weg komen. Dit omdat de NVWA te weinig mankracht heeft en het Waterschap weer eens zeer gemakkelijk ervan uitgaat dat oa boerenbedrijven zich aan de wet houden en de gifmiddelen niet zouden gebruiken.
Wat opvalt is dat wederom MOB dit aan het licht brengt en het zonder MOB gewoon onder het tapijt was geschoffeld. Het gaat nl om metingen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderwartier uit 2022 zelf die door MOB zijn geanalyseerd.
Het is echter de verantwoordelijkheid vh waterschap zelf om de metingen te analyseren en daarop actie te ondernemen door onderzoek te starten en de NVWA te waarschuwen. Dat is niet gebeurd, want pas nu, bijna 2 jaar na de metingen en alleen op instigatie van MOB, start het waterschap een onderzoek. Het lijkt er sterk op dat het waterschap doelbewust nalatig is en dat dat komt omdat de boeren te sterk zijn vertegenwoordigd in dit orgaan. Burgers, flora en fauna zijn de dupe.
Eerlijk gezegd, het lijkt mij evident dat deze opzettelijke nalatigheid vh waterschap onrechtmatig is. Corruptie zou ik zelfs niet uitsluiten. Maar natuurlijk, gaan we uit van bovenwettelijke inspanningen vh waterschap dat ze zich aan de wet houden, net als de boeren… Het kan toch niet zo zijn dat het waterschap ooit iets verkeerd zou doen? Nee mensen, het waterschap treft geen blaam, zij zorgen er heus wel voor dat u weer rustig kunt slapen, toch? Of had de NVWA dan toch eigenlijk ietsjes (2 jaar eerder) gewaarschuwd moeten worden?  Nou ja, zo erg is het niet, 1 op de 3 mensen krijgt kanker of heeft 't gehad dus waar maken we ons zorgen over….
@Rien VerstallenMisschien ook de anti vries of de-icers die gebruikt zijn bij de vliegbasis.