secundair logo knw 1

Er komt een Bestuursakkoord Waterkwaliteit waarin de aanpak van waterkwaliteitsproblemen integraal wordt samengebracht. Dat zei minister Van Nieuwenhuijzen vorige week in de Tweede Kamer. Vewin is tevreden. De vereniging van waterbedrijven ijverde al langer voor een vernieuwing van het Bestuursakkoord Water uit 2011.

Tijdens het plenaire debat in de Tweede Kamer over het schoonhouden van drinkwater beantwoorde minister van Nieuwenhuizen vragen van Kamerleden over de bescherming van drinkwaterbronnen en de aanpak van lozingen van risicovolle stoffen. Drie Kamerleden, van SP, Groen Links en 50plus, vroegen in een motie om het vastleggen van afspraken over meetbare doelen, inzet en middelen om waterkwaliteit te verbeteren in een Bestuursakkoord Water 2.0.

Uit haar reactie bleek dat de minister inderdaad van plan is te werken aan een Bestuursakkoord Waterkwaliteit, in welke vorm dan ook. Van Nieuwenhuijzen noemde het denkbaar dat het akkoord een lichte vorm krijgt, zolang er maar 'harde handtekeningen' onderstaan. De minister wil een integrale aanpak, inclusief monitoring, onderzoek, financiering en wetgeving. Ze wil in juni komen met een voorstel om te bespreken in het Algemeen Overleg Water dat dan in de Tweede Kamer zal worden gehouden.

Vewin is tevreden met het voornemen van de minister. De Vereniging van Waterbedrijven ijvert al langer voor een vervolg op het bestuursakkoord water uit 2011. "De minister heeft aangegeven dat ze met alle betrokken partijen afspraken wil maken. Nu is het zaak een en ander snel uit te werken en woorden om te zetten in daden. Daar werken we graag aan mee,"zegt Vewin-woordvoerder Amarins Komduur.

Bij de gesprekken over dit nieuwe bestuursakkoord wil Vewin in elk geval afspraken maken over de verbetering van vergunningverlening en meer transparantie bij vergunningverlening. Ook het uitwerken van de ketenaanpak medicijnresten uit water staat wat Vewin betreft op de agenda. Dat geldt verder voor maatregelen om normoverschrijdingen gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen. Komduur: "Kortom: over de volle breedte van de Delta-aanpak willen wij stappen vooruit zetten en het beleid concreter maken."

Welke vorm dit ‘Bestuursakkoord Waterkwaliteit’ precies krijgt, ligt dus nog niet vast. Komduur kan daar best mee leven. "De minister heeft aangegeven dat het best ‘een ‘lichte vorm’ mag zijn, maar de handtekeningen ‘hard’ moeten zijn. Dat is ook ons standpunt: het gaat om de inhoud en de concreetheid van de afspraken, de vorm is geen doel op zich."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.