secundair logo knw 1

Informatie over kans op wateroverlast (foto: HKV lijn in water)

Wie meer wil weten over de kans op wateroverlast in zijn directe omgeving, kan terecht bij de gratis app Water op straat. De app is gebaseerd op nieuwe neerslagstatistieken waarin de gevolgen van de klimaatverandering zijn verwerkt.

De mobiele applicatie is vandaag gelanceerd door HKV lijn in water, een adviesbureau op het gebied van waterbeheer en veiligheid. De app biedt inzicht in de kans op een extreme regenbui op elke plek in Nederland. Deze informatie is voor het eerst toegankelijk voor iedereen, vertelt Bas Kolen, senior adviseur Veiligheid en crisisbeheersing bij HKV. “Je krijgt een beeld van wat er kan misgaan bij jouw woning of bedrijf. Bijvoorbeeld hoe groot het risico is dat een kelder volloopt bij hevige regenval of erger, dat water je huis inloopt en toiletten overstromen.”

Bewustwording van risico's vergroot
De kans op een bepaalde waterdiepte op een locatie wordt gepresenteerd met behulp van een beeld met laarsjes - inclusief toelichting op wat er kan misgaan - en een kaart. Ook wordt aangegeven of wateroverlast door extreme neerslag hier waarschijnlijk of onwaarschijnlijk is. Bewoners en ondernemers in risicovolle gebieden kunnen aan de hand van deze informatie maatregelen tegen wateroverlast nemen, zoals de aanleg van een drempel of een bepaalde vloer.

Ook als zij dat niet doen, is de app volgens Kolen nuttig. “Mensen weten dan wat de risico’s zijn en accepteren die. Het is belangrijk dat zij zich hiervan bewust zijn.” Voor waterprofessionals is de app eveneens interessant, vindt Kolen. “Zeker in het kader van de stresstesten die gemeenten uitvoeren om de gevolgen en risico’s van weersextremen in kaart te brengen. Met de app plus de onderliggende kaarten bij verschillende herhalingstijden krijg je een eerste beeld van wat er kan gebeuren en waar zich kwetsbare plekken bevinden.”

Nieuwste neerslagstatistieken opgenomen
De app Water op straat is gebaseerd op een landelijke modelanalyse van te verwachten wateroverlast. Hierin zijn de meest recente neerslagstatistieken verwerkt. HKV heeft samen met het KNMI onderzoek gedaan naar de gevolgen van zowel langdurige neerslag als kortdurende buien. Er is duidelijk te zien dat de neerslag toeneemt door klimaatverandering. Het onderzoek gebeurde in opdracht van het kenniscentrum STOWA van de regionale waterbeheerders.

De nieuwste neerslagstatistieken zijn opgenomen in de app, vertelt Kolen. “De oppervlakkige afstroom van water is gedetailleerd weergegeven. We hebben gekeken naar de herhalingstijden: hoe groot is de kans op een bepaalde hoeveelheid neerslag gedurende twee uur in tien, honderd en duizend jaar? In het laatste geval heb je het natuurlijk over zeer extreme buien, maar deze kunnen echt wel vallen.”

Bijdrage van waterschappen gewenst
De informatie is voor bepaalde gebieden nog niet betrouwbaar; dat wordt dan vermeld. Gemeenten en waterschappen kunnen hun eigen gegevens aan HKV doorgegeven. Die worden meegenomen in een update van de app. Vooral voor landelijke gebieden is hieraan behoefte, zegt Kolen. “Waterschappen hebben over de landelijke gebieden veel gegevens verzameld vanuit het Nationaal Bestuursakkoord Water. Deze informatie is erg welkom.”

De app Water op straat is gratis te downloaden in de Apple App Store en Google Play Store. Lees meer over de app op de site van HKV.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.