0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Wie meer wil weten over de kans op wateroverlast in zijn directe omgeving, kan terecht bij de gratis app Water op straat. De app is gebaseerd op nieuwe neerslagstatistieken waarin de gevolgen van de klimaatverandering zijn verwerkt.

De mobiele applicatie is vandaag gelanceerd door HKV lijn in water, een adviesbureau op het gebied van waterbeheer en veiligheid. De app biedt inzicht in de kans op een extreme regenbui op elke plek in Nederland. Deze informatie is voor het eerst toegankelijk voor iedereen, vertelt Bas Kolen, senior adviseur Veiligheid en crisisbeheersing bij HKV. “Je krijgt een beeld van wat er kan misgaan bij jouw woning of bedrijf. Bijvoorbeeld hoe groot het risico is dat een kelder volloopt bij hevige regenval of erger, dat water je huis inloopt en toiletten overstromen.”

Bewustwording van risico's vergroot
De kans op een bepaalde waterdiepte op een locatie wordt gepresenteerd met behulp van een beeld met laarsjes - inclusief toelichting op wat er kan misgaan - en een kaart. Ook wordt aangegeven of wateroverlast door extreme neerslag hier waarschijnlijk of onwaarschijnlijk is. Bewoners en ondernemers in risicovolle gebieden kunnen aan de hand van deze informatie maatregelen tegen wateroverlast nemen, zoals de aanleg van een drempel of een bepaalde vloer.

Ook als zij dat niet doen, is de app volgens Kolen nuttig. “Mensen weten dan wat de risico’s zijn en accepteren die. Het is belangrijk dat zij zich hiervan bewust zijn.” Voor waterprofessionals is de app eveneens interessant, vindt Kolen. “Zeker in het kader van de stresstesten die gemeenten uitvoeren om de gevolgen en risico’s van weersextremen in kaart te brengen. Met de app plus de onderliggende kaarten bij verschillende herhalingstijden krijg je een eerste beeld van wat er kan gebeuren en waar zich kwetsbare plekken bevinden.”

Nieuwste neerslagstatistieken opgenomen
De app Water op straat is gebaseerd op een landelijke modelanalyse van te verwachten wateroverlast. Hierin zijn de meest recente neerslagstatistieken verwerkt. HKV heeft samen met het KNMI onderzoek gedaan naar de gevolgen van zowel langdurige neerslag als kortdurende buien. Er is duidelijk te zien dat de neerslag toeneemt door klimaatverandering. Het onderzoek gebeurde in opdracht van het kenniscentrum STOWA van de regionale waterbeheerders.

De nieuwste neerslagstatistieken zijn opgenomen in de app, vertelt Kolen. “De oppervlakkige afstroom van water is gedetailleerd weergegeven. We hebben gekeken naar de herhalingstijden: hoe groot is de kans op een bepaalde hoeveelheid neerslag gedurende twee uur in tien, honderd en duizend jaar? In het laatste geval heb je het natuurlijk over zeer extreme buien, maar deze kunnen echt wel vallen.”

Bijdrage van waterschappen gewenst
De informatie is voor bepaalde gebieden nog niet betrouwbaar; dat wordt dan vermeld. Gemeenten en waterschappen kunnen hun eigen gegevens aan HKV doorgegeven. Die worden meegenomen in een update van de app. Vooral voor landelijke gebieden is hieraan behoefte, zegt Kolen. “Waterschappen hebben over de landelijke gebieden veel gegevens verzameld vanuit het Nationaal Bestuursakkoord Water. Deze informatie is erg welkom.”

De app Water op straat is gratis te downloaden in de Apple App Store en Google Play Store. Lees meer over de app op de site van HKV.

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Redelijk resultaat maar wel een tegenvaller, gezien de eis van FNV van 5% publiekelijk bekent gemaakt afgelopen week. En waarbij Rutte ook aangeeft dat de cao lonen forser moeten gaan stijgen, dan is 2,5% per 1 januari het eerste half jaar een doekje voor het bloeden, en dan pas half jaar later er nog 1% bij.
Alles wat je hoort en leest, strookt dan niet met dit resultaat. Wanneer mogen we nu eens echt mee gaan profiteren nu het met de welvaart zo enorm goed gaat?
Dan moet de overheid wel bereid zijn om de boeren meer organische mest toe te laten dienen in ruil voor minder chemische kunstmest!
Van natuurverbetering kan hier geen sprake zijn. De aangekondigde nieuwe natuur zal de rijkdom aan leven die onder het zand is gewerkt nimmer evenaren. Ook is het verwonderlijk dat Staatsbodbeheer nu een stuk beschermd Europees cultureel erfgoed gaat onderhouden dat voorheen onder de Waddenvereniging viel en als ondehoudsopdracht van Hoogheemraad Hollandsnoorderkwartier was.
Kortom, hier worden we met open ogen belazerd! Nog erger is dat Ecoshape Bulding with Nature dit geknoei met de natuur wil voordragen voor een prijs beschikbaar gesteld door de Zandlobby.
Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het