secundair logo knw 1

Informatie over kans op wateroverlast (foto: HKV lijn in water)

Wie meer wil weten over de kans op wateroverlast in zijn directe omgeving, kan terecht bij de gratis app Water op straat. De app is gebaseerd op nieuwe neerslagstatistieken waarin de gevolgen van de klimaatverandering zijn verwerkt.

De mobiele applicatie is vandaag gelanceerd door HKV lijn in water, een adviesbureau op het gebied van waterbeheer en veiligheid. De app biedt inzicht in de kans op een extreme regenbui op elke plek in Nederland. Deze informatie is voor het eerst toegankelijk voor iedereen, vertelt Bas Kolen, senior adviseur Veiligheid en crisisbeheersing bij HKV. “Je krijgt een beeld van wat er kan misgaan bij jouw woning of bedrijf. Bijvoorbeeld hoe groot het risico is dat een kelder volloopt bij hevige regenval of erger, dat water je huis inloopt en toiletten overstromen.”

Bewustwording van risico's vergroot
De kans op een bepaalde waterdiepte op een locatie wordt gepresenteerd met behulp van een beeld met laarsjes - inclusief toelichting op wat er kan misgaan - en een kaart. Ook wordt aangegeven of wateroverlast door extreme neerslag hier waarschijnlijk of onwaarschijnlijk is. Bewoners en ondernemers in risicovolle gebieden kunnen aan de hand van deze informatie maatregelen tegen wateroverlast nemen, zoals de aanleg van een drempel of een bepaalde vloer.

Ook als zij dat niet doen, is de app volgens Kolen nuttig. “Mensen weten dan wat de risico’s zijn en accepteren die. Het is belangrijk dat zij zich hiervan bewust zijn.” Voor waterprofessionals is de app eveneens interessant, vindt Kolen. “Zeker in het kader van de stresstesten die gemeenten uitvoeren om de gevolgen en risico’s van weersextremen in kaart te brengen. Met de app plus de onderliggende kaarten bij verschillende herhalingstijden krijg je een eerste beeld van wat er kan gebeuren en waar zich kwetsbare plekken bevinden.”

Nieuwste neerslagstatistieken opgenomen
De app Water op straat is gebaseerd op een landelijke modelanalyse van te verwachten wateroverlast. Hierin zijn de meest recente neerslagstatistieken verwerkt. HKV heeft samen met het KNMI onderzoek gedaan naar de gevolgen van zowel langdurige neerslag als kortdurende buien. Er is duidelijk te zien dat de neerslag toeneemt door klimaatverandering. Het onderzoek gebeurde in opdracht van het kenniscentrum STOWA van de regionale waterbeheerders.

De nieuwste neerslagstatistieken zijn opgenomen in de app, vertelt Kolen. “De oppervlakkige afstroom van water is gedetailleerd weergegeven. We hebben gekeken naar de herhalingstijden: hoe groot is de kans op een bepaalde hoeveelheid neerslag gedurende twee uur in tien, honderd en duizend jaar? In het laatste geval heb je het natuurlijk over zeer extreme buien, maar deze kunnen echt wel vallen.”

Bijdrage van waterschappen gewenst
De informatie is voor bepaalde gebieden nog niet betrouwbaar; dat wordt dan vermeld. Gemeenten en waterschappen kunnen hun eigen gegevens aan HKV doorgegeven. Die worden meegenomen in een update van de app. Vooral voor landelijke gebieden is hieraan behoefte, zegt Kolen. “Waterschappen hebben over de landelijke gebieden veel gegevens verzameld vanuit het Nationaal Bestuursakkoord Water. Deze informatie is erg welkom.”

De app Water op straat is gratis te downloaden in de Apple App Store en Google Play Store. Lees meer over de app op de site van HKV.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.