secundair logo knw 1

Opknapbeurt voor Haringvlietbrug (foto: Peter Edelman/Flickr)

De komende tien jaar krijgen minstens tachtig bruggen, tunnels en sluizen een ingrijpende opknapbeurt. Het kabinet trekt daarvoor vanaf 2020 350 miljoen euro per jaar uit. Dat is meer dan een verdubbeling van het huidige budget voor groot onderhoud.

“We gaan verjongen, vernieuwen en verduurzamen.” Met die uitspraak gaf minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat vanochtend het startsein voor de grote onderhoudsoperatie. Veel verouderde infrastructurele werken die in de jaren 50 en 60 zijn gebouwd, worden door Rijkswaterstaat aangepakt in het kader van het Programma Vervanging en Renovatie. Daarvoor is vanaf 2020 jaarlijks een bedrag van 350 miljoen euro beschikbaar. Nu is dat 150 miljoen euro per jaar.

De vernieuwing is bedoeld om de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van wegen en vaarwegen te garanderen. Van Nieuwenhuizen spreekt van de grootste onderhoudsopgave in de Nederlandse geschiedenis. Volgens haar is investeren in de bestaande infrastructuur erg effectief om de files terug te dringen. De focus van deze investeringen wordt de komende jaren enigszins verlegd. “Naast nieuw asfalt is het minstens zo belangrijk dat wat we hebben liggen, goed functioneert. De focus is: vernieuwen en verjongen waar het kan, nieuwe aanleg waar het moet.”

Ten minste tachtig bruggen, tunnels en sluizen worden tot 2028 onder handen genomen, zoals de Van Brienenoordbrug, de Haringvlietbrug en de Velsertunnel. Ook worden onder meer de Krammersluizen, de Prinses Marijkesluis en stuwen in de Maas opgeknapt. Er lopen al voor veertig objecten projecten. Van Nieuwenhuizen besluit later dit jaar over de volgorde van aanpak van de andere veertig objecten. Om de overlast voor het verkeer binnen de perken te houden, worden de projecten over een lange periode gespreid.

De bedoeling is dat bij de infrastructurele werken de nieuwste technieken worden toegepast, om daarmee toekomstige storingen te kunnen voorkomen. Ook veiligheid en cybersecurity zijn belangrijke uitgangspunten. De infrastructuur wordt tevens verduurzaamd. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan bruggen en sluizen die energieneutraal opereren.

Lees meer in het bericht van het ministerie van IenM

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.