secundair logo knw 1

Een drone filmt de IJsseldijk bij Herxen.

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDO Delta) heeft als test een drone ingezet om zwakke plekken in de IJsseldijk op te sporen.

De drone maakt warmtebeelden, die wijzen op zogeheten wellen. Dit kunnen voorbodes zijn van tunneltjes die zand meevoeren, waardoor de dijk instabiel kan worden. Het water dat uit een wel stroomt heeft een andere temperatuur dan het water in de kwelsloot aan de binnenzijde van de dijk.

''Het was wachten op hoogwater om te kunnen testen of het werkt. En dat doet het'', zegt woordvoerder Herald van Gerner van WDO Delta. De toepassing van een drone is volgens hem effectief, omdat het snel inzicht geeft en de gegevens direct bruikbaar zijn. Ook kan de op afstand bestuurbare drone op locaties komen die per voet moeilijk bereikbaar zijn.

De warmtebeelden zijn gemaakt bij Olst en Herxen, op plekken waarvan al bekend was dat er wellen zitten. Ter controle is er daarom ook gefilmd op locaties waar die niet zijn. Extra maatregelen zijn volgens Van Gerner nu niet nodig. ''We houden deze kwetsbare plekken wel goed in de gaten.''

Grondradar

Morgen zet WDO Delta bij wijze van proef in samenwerking met Defensie een grondradar in om het risico op ‘piping’ snel op te kunnen sporen. Door de hoge waterdruk baant het water zich een weg onder de dijk door en neemt het onderweg zand mee. Daardoor ontstaan langgerekte holtes (‘pijpen’) in of onder de dijk.

Binnenkort worden de ervaringen met zowel de drone als de grondradar uitgebreid geëvalueerd. 

Lees ook het bericht op de website van WDO Delta: Thermisch beeld van dronemeting bij Herxen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.