h2ologoprimair


knw uitgever h2o

  • Home
  • H2O nieuws
  • Waterschappen willen Nieuwe Hollandse Waterlinie op UNESCO-lijst

H2O nieuws


Waterschappen willen Nieuwe Hollandse Waterlinie op UNESCO-lijst

Gemeenten, waterschappen en andere partijen proberen de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de UNESCO Werelderfgoedlijst te krijgen. De campagne voor steunbetuigingen ging afgelopen week feestelijk van start.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een oude verdedigingslinie van 85 kilometer lang. Hij is tussen 1815 en 1940 aangelegd. Binnen de linie staan zo’n vijftig forten en vijf versterkte steden: Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem en Woudrichem. Met de waterlinie konden grote stukken land onder water worden gezet om de vijand op afstand te houden.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een zichtbare herinnering aan het belang van water voor Nederland, zegt bestuurder Rolf Steenwinkel van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. “Wat in vredestijd productieve landbouwgrond was, werd in oorlogstijd onderdeel van een onneembare vesting. In de huidige tijd is de linie een verrijking van ons landschap, met dijken, sluisjes, forten en mooie natuur. Daarom verdient hij de status van werelderfgoed.”

Om op de UNESCO-lijst te komen, moet de linie officieel worden voorgedragen. Veel steunbetuigingen verhogen de kans op succes. Gemeenten, waterschappen, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zijn daarbij de voortrekkers. Zij overhandigden op 20 april hun steunbetuiging aan de Liniecommissie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Betrokken partijen hopen dat de linie vanaf 2019 officieel werelderfgoed is.

Klik hier voor meer informatie

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het