secundair logo knw 1

Gemeenten, waterschappen en andere partijen proberen de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de UNESCO Werelderfgoedlijst te krijgen. De campagne voor steunbetuigingen ging afgelopen week feestelijk van start.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een oude verdedigingslinie van 85 kilometer lang. Hij is tussen 1815 en 1940 aangelegd. Binnen de linie staan zo’n vijftig forten en vijf versterkte steden: Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem en Woudrichem. Met de waterlinie konden grote stukken land onder water worden gezet om de vijand op afstand te houden.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een zichtbare herinnering aan het belang van water voor Nederland, zegt bestuurder Rolf Steenwinkel van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. “Wat in vredestijd productieve landbouwgrond was, werd in oorlogstijd onderdeel van een onneembare vesting. In de huidige tijd is de linie een verrijking van ons landschap, met dijken, sluisjes, forten en mooie natuur. Daarom verdient hij de status van werelderfgoed.”

Om op de UNESCO-lijst te komen, moet de linie officieel worden voorgedragen. Veel steunbetuigingen verhogen de kans op succes. Gemeenten, waterschappen, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zijn daarbij de voortrekkers. Zij overhandigden op 20 april hun steunbetuiging aan de Liniecommissie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Betrokken partijen hopen dat de linie vanaf 2019 officieel werelderfgoed is.

Klik hier voor meer informatie

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....