PERSONALIA - Wim van Vierssen is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg de versierselen opgespeld tijdens zijn afscheid als directeur van onderzoeksinstituut KWR in Nieuwegein.
Burgemeester René Verhulst van Ede die de onderscheiding uitreikte, stelde dat Van Vierssen door zijn ‘indrukwekkende wetenschappelijk onderzoek en grote maatschappelijke betrokkenheid' een belangrijke en onderscheidende bijdrage heeft geleverd op het terrein van waterwetenschappen, watertechnologie en watermanagement.
De bioloog Van Vierssen (66) met de focus op watermanagement van zout, brak en zoet water, is gedurende zijn loopbaan betrokken geweest bij tal van nationale en internationale onderzoekstinitiatieven, zoals de oprichting van Stichting TKI Watertechnologie, Stichting Alleid Waters en Allied Waters BV.
Hij werd in 1992 directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO), zes jaar later ging hij aan de slag als rector aan het International Institute for Hydraulic and Environmental Engineering (IHE) in Delft, waar hij eerder hoogleraar Aquatic Ecology was geweest. Van 2002 tot 2007 bekleedde hij de functie van algemeen directeur van de Environmental Sciences Group van Wageningen UR, waarna hij directeur werd van KWR, het onderzoeksinstituut van de drinkwaterbedrijven.
Donderdag nam hij officieel afscheid van KWR, waar hij als directeur wordt opgevolgd door Dragan Savic, directeur Center for Water Systems in het Britse Exeter. Naast zijn vertrek bij KWR nam Van Vierssen 29 mei ceremonieel afscheid als hoogleraar Science System Assessment van het water-gerelateerde onderzoek van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van de Technische Universiteit Delft.
We doen er alles aan via rechtszaken, gesprekken gemeente, overleg ministeries, RIVM, maar het kwartje wil maar niet zakken. De PFAS productie moet per direct stoppen. Elke gram is er een te veel.
Tot mijn grote verdriet heeft de heer Draghi in een op verzoek van de EU voorzitter in een landmark report verkondigt dat de voorgenomen PFAS restrictie moet worden versoepeld https://www.euronews.com/green/2024/09/11/landmark-eu-report-embraces-green-energy-transition-but-advocates-for-softer-rules-on-pfas. Zogenaamd omdat anders de energietransitie wordt belemmerd.
Onacceptabel. In een woord.
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen.
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet.