secundair logo knw 1

PERSONALIA - Wim van Vierssen is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg de versierselen opgespeld tijdens zijn afscheid als directeur van onderzoeksinstituut KWR in Nieuwegein. 

Wim van Vierssen vk 180Burgemeester René Verhulst van Ede die de onderscheiding uitreikte, stelde dat Van Vierssen door zijn ‘indrukwekkende wetenschappelijk onderzoek en grote maatschappelijke betrokkenheid' een belangrijke en onderscheidende bijdrage heeft geleverd op het terrein van waterwetenschappen, watertechnologie en watermanagement. 

De bioloog Van Vierssen (66) met de focus op watermanagement van zout, brak en zoet water, is gedurende zijn loopbaan betrokken geweest bij tal van nationale en internationale onderzoekstinitiatieven, zoals de oprichting van Stichting TKI Watertechnologie, Stichting Alleid Waters en Allied Waters BV. 

Hij werd in 1992 directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO), zes jaar later ging hij aan de slag als rector aan het International Institute for Hydraulic and Environmental Engineering (IHE) in Delft, waar hij eerder hoogleraar Aquatic Ecology was geweest. Van 2002 tot 2007 bekleedde hij de functie van algemeen directeur van de Environmental Sciences Group van Wageningen UR, waarna hij directeur werd van KWR, het onderzoeksinstituut van de drinkwaterbedrijven.

Donderdag nam hij officieel afscheid van KWR, waar hij als directeur wordt opgevolgd door Dragan Savic, directeur Center for Water Systems in het Britse Exeter. Naast zijn vertrek bij KWR nam Van Vierssen 29 mei ceremonieel afscheid als hoogleraar Science System Assessment van het water-gerelateerde onderzoek van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen van de Technische Universiteit Delft.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.