Wietse van de Lageweg is de nieuwe lector van de onderzoeksgroep Building with Nature van HZ University of Applied Sciences. Hij begint hij op 1 juli.
Wietse van de LagewegVan de Lageweg werkt binnen de onderzoeksgroep aan het Future Shores-programma, meldt de Zeeuwse hogeschool. Aanleiding voor het programma is de zeespiegelstijging die tot steeds meer belangenconflicten leidt in kustgebieden. Het programma moet een nieuwe strategie opleveren voor' een flexibel, klimaatbestendig en kosteneffectief kustbeheer'.
Van de Lageweg richt zich op de Zuidwestelijke Delta, maar het onderzoek levert ook bouwstenen op voor innovatieve dijkzoneconcepten in andere (inter)nationale kustgebieden.
De nieuwe lector promoveerde in 2012 aan de Universiteit Utrecht op de morfodynamica van meanderende rivieren en werkte tot voor kort als senior-onderzoeker en coördinator bij Building with Nature van de HZ. Als lector volgt hij Joost Stronkhorst op, die met pensioen is gegaan.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.