secundair logo knw 1

De Italiaanse hydroloog Andrea Rinaldo krijgt de Stockholm Water Prize 2023 voor zijn onderzoek naar rivieren als ecologische corridors. De prijs wordt 23 augustus, tijdens de Wereldwaterweek, uitgereikt.

Andrea Rinaldo 180 vk Andrea RinaldoDe in Venetië geboren professor Andrea Rinaldo is verbonden aan de École Polytechnique Fédérale de Lausanne en de Universiteit van Padua en geldt als een vooraanstaande autoriteit op het gebied van hydrologische wetenschappen. Hij heeft baanbrekend onderzoek naar riviernetwerken op zijn naam staan die tot tot nieuwe inzichten hebben geleid in de complexe manieren waarop water het aardoppervlak en de ecosystemen vormgeeft. Zijn kwantitatieve analyses leveren een fundamenteel begrip op van rivieren als ecologische corridors.

Aangezien de ontwikkeling en het onderhoud van dergelijke corridors grotendeels verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van aquatische soorten en hun populaties, is dit onderzoek essentieel om het beleid en de praktijken voor het behoud van soorten te helpen verbeteren, stelt het comité dat de prijs toewijst.

Het zegt in zijn aanbeveling: "Professor Rinaldo is een toonaangevende expert in de hydrologische wetenschappen wiens conceptuele en kwantitatieve modellen een diepgaand inzicht hebben verschaft op het gebied van hydrogeomorfologie en ecohydrologie. In zijn onderzoek heeft hij de belangrijkste verbanden blootgelegd tussen riviernetwerken en de verspreiding van vaste stoffen, watersoorten en ziekten."

De Stockholm Water Prize 2023 wordt toegekend door het Internationaal Waterinstituut van Stockholm (SIWI) in samenwerking met de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?