secundair logo knw 1

Procestechnoloog Rita van de Craats-Tielemans van waterschap Aa en Maas, monteur Gerard Aantjes bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, monteur Wilco Kwakkel bij Vitens en senior monteur Jeffrey Meeus bij Brabant Water zijn genomineerd voor De Slimste Handen van Nederland 2023.

Met de organisatie van de Slimste Handen van Nederland wordt elk jaar aandacht gevraagd voor technische vakmensen. Ook de sector watersector doet dit jaar mee aan deze nationale verkiezing die wordt georganiseerd door werkgeversvereniging WENB en CrossOver, een projectbureau voor technisch talent. De kandidaat-winnaars zijn genomineerd door collega’s.

Aa en Maas 180 vk Rita van de CraatsRita van de Craats-Tielemans had als boerendochter de ambitie om boerin te worden, maar kwam via de hogere laboratoriumschool in 1989 bij Aa en Maas terecht. Ze is procestechnoloog geworden en werkt op een zuivering.

Ze heeft nooit de behoefte gehad te verkassen, blijkt uit een vraaggesprek met CrossOver. “Dat is het leuke van ons waterschap, ik probeer mijzelf te prikkelen. Ik ben dan ook wel een werkpaard. Als een collega ziek was, ging ik op een andere zuivering meedraaien. Dit gaf me de mogelijkheid nieuwe dingen te ontdekken door andere collega’s, nieuwe mensen om mee te sparren, daar leer je ook weer van. Maar ook andere zuiveringen. Wat zie je daar? Wat kan er anders? Als je er open voor staat, kun je je eigen functie nog mooier maken.”

HHNK Gerard Aantjes Gerard Aantjes werkt sinds 1986 bij HHNK. Tot volle tevredenheid, zegt hij in een interview met de organisatie: “Ik ben nu 61 jaar en het grootste deel van mijn leven werk ik hier tot nu toe naar grote tevredenheid. Sommige mensen tellen af tot hun pensioen, maar daar denk ik helemaal niet aan. Als alles blijft gaan zoals nu en mijn lichaam het volhoudt, dan blijf ik hier werken tot ik 100 ben.”

Aantjes is monteur, doet onderhoud aan sluizen en bruggen, maar is ook leermeester en heeft veel jonge mensen opgeleid. “Ik ben trots op ze, ze doen het super goed.” Wel stelt hij vast dat er te weinig jonge mensen zijn die het vak willen leren. “We moeten ze echt met een vergrootglas zoeken.”

Wilco 180 vk 110 Wilco KwakkelWilco Kwakkel is 14 jaar monteur bij Vitens en richt zich met name op herstellen van lekkages. “Elk lek is weer een uitdaging. Ik krijg er energie van dat je het dan toch voor elkaar krijgt dat een klant weer water heeft. Vaak zijn ze erg blij als je langskomt en het voor ze oplost”, vertelt hij.

Sinds kort leidt hij nieuwe collega’s op. “Dat vind ik wel leuk, de jongere jongens meenemen en wegwijs maken in het werk. Ze zitten wel op school en leren uit boeken, maar in de praktijk is het vaak toch wel anders.”

Brabant water 180 vk Jeffrey MeeusJeffrey Meeus werkt zo’n 15 jaar bij Brabant Water als monteur buitendienst (storingsmonteur). Hij begon als monteur en rondde de opleiding af tot senior monteur. “Dat ben ik nog steeds”, zegt hij.

Hij wordt door zijn collega’s gewaardeerd om zijn vakmanschap en bijdragen aan de innovatietafel van Brabant Water. Zo ontwikkelde hij een in hoogte verstelbare standpijp. “We lopen er bij evenementen vaak tegenaan dat de brandkraan te diep zit, hierdoor kan de klant het water niet makkelijk aansluiten. Nu heb ik een in hoogte verstelbare standpijp ontwikkeld zodat we er makkelijker bij kunnen.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Is er een directe link naar de uitspraak beschikbaar? Ik vind de volgend passage van jullie artikel bijzonder verwoord: "Behalve over het gebruik van chemicaliën in het koelwater ging de rechtszaak ook over de voorwaarden van het waterschap voor lozingen in geval van onderhoud of reparatiewerkzaamheden aan installaties. Maar toestemming vooraf vond de rechter te ver gaan en een zogenoemde immissietoets (welke stoffen zitten erin) niet effectief." Lijkt me namelijk zeker niet in lijn met geldend waterkwaliteitsbeleid en ook niet met het oog op de uitspraak m.b.t. de tijdelijke achteruitgang. Wanneer een activiteit, en daarmee de lozing, invloed heeft op de waterkwaliteit is het uitgangspunt dat de impact van te voren bepaald en onderbouwd moet worden. Indien dit leidt tot een verslechtering van de situatie, moet voor de impactsbeoordeling (van een industriële lozing) het Handboek Immissietoets gebruikt worden om de impact te bepalen. 
Falend management is de reden niet de organisatorische complexiteit. En bij definitief splitsen komt er nog extra bestuurlijke complexiteit bij van publieke organisaties die moeten -maar slecht kunnen- samenwerken.
Aangezien de burger de rekening krijgt is het makkelijk om een beslissing te nemen. Lekker uit elkaar en opnieuw beginnen met een schone lei. Op naar het volgende wanbeleid. Men voelt zich niet aansprakelijk. 
Dag Manfred, 
kijk eens op www.pathema.nl 
Dat bedrijf levert al jaren apparatuur voor chemievrije koelwaterbehandeling. Ook bij grotere bedrijven. Niet zo groot als bij Chemelot waarschijnlijk, maar meer dan voldoende bewezen. Het principe is cavitatie, dus geen chloorelektrolyse. Voor de duidelijkheid, ik heb geen relatie met dit bedrijf.Jan Koning
Kijk dat is onderzoek met resultaat. Is het mogelijk dit naar de EU cie-leden te sturen die besluiten over toepassing drijfmest en Renure ipv Kunstmest -N. Toch flikken ze het om de norm voor Kunstmest- N hoog te houden. In Nederland is in vele onderzoeken en metingen aangetoond dat in de derogatiegebieden de NO3 gehalten veel lager zijn dan de de norm EN lager dan in niet derogatie gebieden!