secundair logo knw 1

Procestechnoloog Rita van de Craats-Tielemans van waterschap Aa en Maas, monteur Gerard Aantjes bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, monteur Wilco Kwakkel bij Vitens en senior monteur Jeffrey Meeus bij Brabant Water zijn genomineerd voor De Slimste Handen van Nederland 2023.

Met de organisatie van de Slimste Handen van Nederland wordt elk jaar aandacht gevraagd voor technische vakmensen. Ook de sector watersector doet dit jaar mee aan deze nationale verkiezing die wordt georganiseerd door werkgeversvereniging WENB en CrossOver, een projectbureau voor technisch talent. De kandidaat-winnaars zijn genomineerd door collega’s.

Aa en Maas 180 vk Rita van de CraatsRita van de Craats-Tielemans had als boerendochter de ambitie om boerin te worden, maar kwam via de hogere laboratoriumschool in 1989 bij Aa en Maas terecht. Ze is procestechnoloog geworden en werkt op een zuivering.

Ze heeft nooit de behoefte gehad te verkassen, blijkt uit een vraaggesprek met CrossOver. “Dat is het leuke van ons waterschap, ik probeer mijzelf te prikkelen. Ik ben dan ook wel een werkpaard. Als een collega ziek was, ging ik op een andere zuivering meedraaien. Dit gaf me de mogelijkheid nieuwe dingen te ontdekken door andere collega’s, nieuwe mensen om mee te sparren, daar leer je ook weer van. Maar ook andere zuiveringen. Wat zie je daar? Wat kan er anders? Als je er open voor staat, kun je je eigen functie nog mooier maken.”

HHNK Gerard Aantjes Gerard Aantjes werkt sinds 1986 bij HHNK. Tot volle tevredenheid, zegt hij in een interview met de organisatie: “Ik ben nu 61 jaar en het grootste deel van mijn leven werk ik hier tot nu toe naar grote tevredenheid. Sommige mensen tellen af tot hun pensioen, maar daar denk ik helemaal niet aan. Als alles blijft gaan zoals nu en mijn lichaam het volhoudt, dan blijf ik hier werken tot ik 100 ben.”

Aantjes is monteur, doet onderhoud aan sluizen en bruggen, maar is ook leermeester en heeft veel jonge mensen opgeleid. “Ik ben trots op ze, ze doen het super goed.” Wel stelt hij vast dat er te weinig jonge mensen zijn die het vak willen leren. “We moeten ze echt met een vergrootglas zoeken.”

Wilco 180 vk 110 Wilco KwakkelWilco Kwakkel is 14 jaar monteur bij Vitens en richt zich met name op herstellen van lekkages. “Elk lek is weer een uitdaging. Ik krijg er energie van dat je het dan toch voor elkaar krijgt dat een klant weer water heeft. Vaak zijn ze erg blij als je langskomt en het voor ze oplost”, vertelt hij.

Sinds kort leidt hij nieuwe collega’s op. “Dat vind ik wel leuk, de jongere jongens meenemen en wegwijs maken in het werk. Ze zitten wel op school en leren uit boeken, maar in de praktijk is het vaak toch wel anders.”

Brabant water 180 vk Jeffrey MeeusJeffrey Meeus werkt zo’n 15 jaar bij Brabant Water als monteur buitendienst (storingsmonteur). Hij begon als monteur en rondde de opleiding af tot senior monteur. “Dat ben ik nog steeds”, zegt hij.

Hij wordt door zijn collega’s gewaardeerd om zijn vakmanschap en bijdragen aan de innovatietafel van Brabant Water. Zo ontwikkelde hij een in hoogte verstelbare standpijp. “We lopen er bij evenementen vaak tegenaan dat de brandkraan te diep zit, hierdoor kan de klant het water niet makkelijk aansluiten. Nu heb ik een in hoogte verstelbare standpijp ontwikkeld zodat we er makkelijker bij kunnen.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.