Directeur Jos van den Mosselaar van het Nederlands Watermuseum gaat met pensioen. Op 30 december neemt hij afscheid.
Jos van den MosselaarVan den Mosselaar heeft 14 jaar gewerkt in het museum in Arnhem, dat in 2004 werd geopend. Zijn vertrek valt samen met de ontwikkeling van een nieuwe toekomstvisie voor het museum. “Onderdeel van deze toekomstbestendige koers zal de aanstelling van een interimmanager zijn om het vernieuwende museum de uiteindelijke vorm te geven”, schrijft het museum.
Nu nog wordt met tentoonstellingen en educatieve programma’s het publiek geïnformeerd over ‘alle aspecten van zoetwater’. In oktober werd de 1 miljoenste bezoeker geregistreerd.
Na zijn pensionering zal Van den Mosselaar als adviseur van het bestuur bij het museum betrokken blijven. Op 1 januari neemt Monique Verber, adjunct-directeur, tijdelijk de taken van de directeur waar.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.