secundair logo knw 1

Luzette Kroon is geïnstalleerd als nieuwe dijkgraaf van Wetterskip Fryslân. Dat gebeurde dinsdagavond tijdens een bijzondere vergadering van het algemeen bestuur. 

Luzette Kroon 180 vk Luzette KroonArno Brok, commissaris van de Koning van de Provincie Fryslân, beëdigde Kroon als dijkgraaf. De West-Friezin volgt Paul van Erkelens op, die 1 januari met pensioen is gegaan.
 
Na het afnemen van de ambtseed toonde de nieuwe dijkgraaf in haar eerste toespraak ambitie. In Friesland wil ze een verbinder en zonodig aanjager zijn, zei ze.
 
Kroon (53) stelde dat de delta ‘hard richting de zwaarste klimaatrisico’s koerst’. Hoewel ze zich 'nuchter bij de feiten wil houden' over klimaatverandering, gaf ze aan dat het beter is om onorthodox te zoeken naar oplossingen dan afwachten. “De dilemma’s en uitdagingen in het waterbeheer worden groter, ingewikkelder en steeds meer merkbaar. Alleen samen kunnen we slimme, grensverleggende oplossingen vinden voor een veilige en leefbare omgeving.”
 
Kroon werd unaniem gekozen uit 39 sollicitanten. Ze voldeed het beste aan de criteria in het uitgebreide functieprofiel, legde algemeen bestuurslid Wigle Sinnema uit namens de vertrouwenscommissie. Voor haar aanstelling in Friesland was de in Midwoud opgegroeide Kroon burgemeester van Waterland. In de watersector heeft ze ervaring opgedaan als bestuurder van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.
 
Bij het waterschap in Friesland wacht haar een pittige klus. Eind vorig jaar verhoogde het algemeen bestuur de heffingen fors, wat leidde tot boerenprotesten. Aanpassing van de tarieven was nodig om de begroting op orde te krijgen.
 
De nieuwe dijkgraaf gaat zich bekwamen in de Friese taal, zo meldde ze. Maar de West-Friezin had al geoefend, zo bleek: "Ik ha der sin oan". 
 
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...