secundair logo knw 1

PERSONALIA - Op 27 oktober 2017 heeft burgemeester Rob Bats (gemeente Steenwijkerland) een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Casper van Ommen, tijdens het 10-jarig jubileum van de Stichting 'Water is our World'. Casper van Ommen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Casper van ommenkopieCasper van Ommen zet zich al sinds 1993 in voor drinkwaterprojecten in met name ontwikkelingslanden. Dat begon in Suriname, met een samenwerkingsproject van zijn werkgever, Waterleiding Maatschappij OverijsselN.V. in Zwolle (nu: Vitens), en de landelijke waterleidingmaatschappij in Suriname. In 2003 volgde een project in Senegal. Vanaf 2005 volgden projecten in diverse andere landen en in 2007 richtte Casper van Ommen samen met drie anderen de Stichting 'Water is our World' op. Deze stichting is een niet-gesubsidieerde Nederlandse organisatie, die zich richt op het realiseren, herstellen of verbeteren van de drinkwater- en sanitatievoorzieningen in dorpen en steden in ontwikkelingslanden.

Samen met een aantal vrijwilligers werden overtollige maar nog bruikbare materialen verzameld, gesorteerd en waar nodig gerepareerd. Casper van Ommen ontwierp voor een specifieke drinkwaterlocatie een plan en bekeek welke materialen nodig waren. Deze materialen werden in een container naar het land van bestemming verscheept en door Casper van Ommen samen met de lokale bevolking opgebouwd. Ook zorgde hij voor training, zodat men de installatie zelf kon beheren en onderhouden.

'Alle projecten bij elkaar betekenen schoon drinkwater voor meer dan 100.000 mensen wereldwijd. De heer Van Ommen heeft dit mogelijk gemaakt door zijn inventiviteit, creativiteit, kennis en het vermogen om kennis over te dragen op anderen. Zijn kennis en inzet worden als zeer uitzonderlijk bestempeld en daarvoor heeft hij nu een Koninklijke onderscheiding ontvangen.' aldus burgemeester Rob Bats.

Lees verder: Water is our World

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.