Joost van Oostrum, burgemeester van Berkelland, wordt voorzitter van Stichting RIONED. Hij volgt Hans Gaillard op.
Joost van OostrumStichting RIONED is de koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer en komt op voor het algemeen belang van stedelijk waterbeheer en riolering. Vrijwel alle organisaties die actief zijn op gebied van stedelijk waterbeheer zijn aangesloten: gemeenten, waterschappen, provincies, rijk, adviesbureaus, leveranciers, aannemers, inspectiebedrijven en onderwijsinstellingen.
Gaillard, burgemeester van Son en Breugel, treedt af omdat zijn zittingstermijn erop zit. De maximale bestuursperiode bedraagt bij de stichting 9 jaar. Gaillard krijgt in de 49-jarige Van Oostrum een opvolger die zegt het heel bijzonder te vinden om bij te dragen aan ‘dit belangrijke onderwerp van de toekomst’.
Van Oostrum: “Ik hoef het ook steeds minder vaak uit te leggen. Dat komt doordat riolering en stedelijk water steeds zichtbaarder worden in de openbare ruimte. Vroeger ging het vooral over rioolbuizen ondergronds. Nu spelen ondergrond én bovengrond allebei een belangrijke rol in het vakgebied.”
Het bestuur van Stichting RIONED bestaat per 1 september 2019 uit: Joost van Oostrum (burgemeester Berkelland), onafhankelijk (voorzitter), Marieke Moorman (burgemeester Bernheze), namens de gemeenten, Stefan Kuks (watergraaf Vechtstromen), namens de waterschappen , Hans Mascini (algemeen directeur Kijlstra Beton), namens de bouw- en productiebedrijven, Robbert Loos (directeur Vereniging Afvalbedrijven), namens de dienstverlenende bedrijven en Jan Busstra, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (waarnemer).
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.
Enerzijds tijdens werkzaamheden, maar anderzijds ook na de werkzaamheden.
Een waterbos zal zeker invloed hebben op het gedrag van golven?
Is daar bij ontwerp, de vorm waarin het wordt aangelegd rekening mee te houden?
Er zijn liefhebbers van vlak water en liefhebbers van mooie golven.
In de huidige zoneringen (o.a. diep / ondiep) konden verschillende liefhebbers terecht op het Wolderwijd.