Jan Bonjer wordt de nieuwe dijkgraaf van waterschap Hollandse Delta. Hij volgt Gerard Doornbos op, die tijdelijk leiding geeft aan het waterschap na het plotselinge vertrek van Ingrid de Bondt.
Jan BonjerDe 62-jarige Bonjer, die unaniem is voorgedragen door het algemeen bestuur van Hollandse Delta, is hoofdredacteur van Het Financieele Dagblad. Het is de bedoeling dat hij 1 april begint als dijkgraaf.
Zijn krant maakt de overstap gisteren bekend. “Het openbaar bestuur lonkte al langer”, zegt hij in het FD. “In het waterbeheer komen grote eigentijdse uitdagingen samen: klimaatverandering, zeespiegelstijging, verdroging, verzilting, de overgang naar een circulaire economie et cetera. De wereld van het waterschap is relevanter dan ooit.”
Voordat hij de redactie van het FD ging leiden, was Bonjer hoofdredacteur bij Dagblad van het Noorden en het Algemeen Dagblad. Eerder was hij directeur van Vogelbescherming Nederland en hoofd communicatie van Natuurmonumenten.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.