secundair logo knw 1

Oud-dijkgraaf Henk Tiesinga is 12 augustus op 74-jarige leeftijd is overleden. Tiesinga was achtereenvolgens dijkgraaf van Waterschap Noordoostpolder (1993-1999) en Waterschap Zuiderzeeland (2000-2013).

henk tiesinga 180 vk zw Henk TiesingaDoor zijn grote maatschappelijke betrokkenheid had Henk Tiesinga veel oog voor de behoeften in de samenleving en de kansen en mogelijkheden voor het waterschap, schrijven dijkgraaf Hetty Klavers en secretaris-directeur Wouter Slob op de site van Zuiderzeeland.

“Met zijn langetermijnvisie droeg hij bij aan de verdere professionalisering van Zuiderzeeland en onze betekenis in de waterwereld”, aldus de bestuurders. Daarnaast heeft hij, schrijven ze, een belangrijke rol gespeeld om Waterschap Zuiderzeeland binnen en buiten het beheergebied op de kaart te zetten.

“Wij herinneren hem als een warm en betrokken mens. Zijn inzet en pionierswerk is van onschatbare waarde geweest voor Zuiderzeeland, waardoor hij altijd verbonden zal blijven aan ons waterschap.”

Verbinder
De dijkgraaf was een verbinder, die door zijn enthousiasme en gedrevenheid soms wel sturend kon zijn, zegt Cees Okkerse tegen Omroep Flevoland. Okkerse was jarenlang fractievoorzitter van de grootste partij in het waterschap, Water Wonen en Natuur.

Hij was erbij toen Tiesinga in 2011 in opspraak raakte vanwege zijn rol als voorzitter van de Koepel Windenergie Noordoostpolder. Er zou sprake zijn van belangenverstrengeling bij de vergunningverlening van windmolens in het IJsselmeer. De dijkgraaf werd in een onafhankelijk onderzoek volledig vrijgepleit.

Akkerbouw
Tiesinga was afkomstig uit de agrarische sector. Hij had een akkerbouwbedrijf in de Noordoostpolder, dat hij vanaf 1993 combineerde met zijn functie van dijkgraaf. Als dijkgraaf van het gefuseerde Zuiderzeeland was hij van 2000 tot 2006 lid van het algemeen bestuur van de Unie van Waterschappen.

Naast zijn bestuurlijk werk in de waterwereld, was hij ook op andere plekken actief in het openbaar bestuur. In 2018 was hij korte tijd waarnemend burgemeester van de gemeente Noordoostpolder en van 2009 tot 2011 was hij namens het CDA lid van de Eerste Kamer.

In juni van dit jaar ontving hij bij zijn afscheid van de Faunabeheereenheid Flevoland de Gouden Kiekendief. De onderscheiding is een waardering voor personen of organisaties die zich op zeer bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de provincie Flevoland. 

Het waterschap heeft een condoleanceregister geopend op het Waterschapshuis.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....
Doekjes niet meer produceren. De mensen luisteren toch niet . In de Vinex- wijken was en is dit een groot probleem.