secundair logo knw 1

Oud-dijkgraaf Henk Tiesinga is 12 augustus op 74-jarige leeftijd is overleden. Tiesinga was achtereenvolgens dijkgraaf van Waterschap Noordoostpolder (1993-1999) en Waterschap Zuiderzeeland (2000-2013).

henk tiesinga 180 vk zw Henk TiesingaDoor zijn grote maatschappelijke betrokkenheid had Henk Tiesinga veel oog voor de behoeften in de samenleving en de kansen en mogelijkheden voor het waterschap, schrijven dijkgraaf Hetty Klavers en secretaris-directeur Wouter Slob op de site van Zuiderzeeland.

“Met zijn langetermijnvisie droeg hij bij aan de verdere professionalisering van Zuiderzeeland en onze betekenis in de waterwereld”, aldus de bestuurders. Daarnaast heeft hij, schrijven ze, een belangrijke rol gespeeld om Waterschap Zuiderzeeland binnen en buiten het beheergebied op de kaart te zetten.

“Wij herinneren hem als een warm en betrokken mens. Zijn inzet en pionierswerk is van onschatbare waarde geweest voor Zuiderzeeland, waardoor hij altijd verbonden zal blijven aan ons waterschap.”

Verbinder
De dijkgraaf was een verbinder, die door zijn enthousiasme en gedrevenheid soms wel sturend kon zijn, zegt Cees Okkerse tegen Omroep Flevoland. Okkerse was jarenlang fractievoorzitter van de grootste partij in het waterschap, Water Wonen en Natuur.

Hij was erbij toen Tiesinga in 2011 in opspraak raakte vanwege zijn rol als voorzitter van de Koepel Windenergie Noordoostpolder. Er zou sprake zijn van belangenverstrengeling bij de vergunningverlening van windmolens in het IJsselmeer. De dijkgraaf werd in een onafhankelijk onderzoek volledig vrijgepleit.

Akkerbouw
Tiesinga was afkomstig uit de agrarische sector. Hij had een akkerbouwbedrijf in de Noordoostpolder, dat hij vanaf 1993 combineerde met zijn functie van dijkgraaf. Als dijkgraaf van het gefuseerde Zuiderzeeland was hij van 2000 tot 2006 lid van het algemeen bestuur van de Unie van Waterschappen.

Naast zijn bestuurlijk werk in de waterwereld, was hij ook op andere plekken actief in het openbaar bestuur. In 2018 was hij korte tijd waarnemend burgemeester van de gemeente Noordoostpolder en van 2009 tot 2011 was hij namens het CDA lid van de Eerste Kamer.

In juni van dit jaar ontving hij bij zijn afscheid van de Faunabeheereenheid Flevoland de Gouden Kiekendief. De onderscheiding is een waardering voor personen of organisaties die zich op zeer bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de provincie Flevoland. 

Het waterschap heeft een condoleanceregister geopend op het Waterschapshuis.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Bijzonder dat Boutkan en Buijsse beter weten wat de problemen in het riool en bij de afvalwaterverwerking zijn, dan de daarin gespecialiseerde organisaties.
Afgezien daarvan, kan een kleuter bedenken dat als plastic (a) in het milieu een probleem is én (b) "nul" vocht opneemt, dat het dan ook niet handig is om dit in wegwerpdoekjes te verwerken die NIET gescheiden ingezameld worden maar met het toiletwater worden weggespoeld.  
Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
Het voorgezuiverd oppervlaktewater is ook een belangrijke bron voor drinkwater. Naast WAAG is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere bronnen voor drinkwater, wellicht effluent van rioolwaterzuiveringen
Vitaliseren, 100% natuurlijk,  agrarische bedrijven. Vraag naar concept voor geitenboerderij willem dam in amsterdamse bos, geitkwaliteit, bodem en afvalwater verbeteren  pfos/pfas verdwijnt.