secundair logo knw 1

Oud-dijkgraaf Henk Tiesinga is 12 augustus op 74-jarige leeftijd is overleden. Tiesinga was achtereenvolgens dijkgraaf van Waterschap Noordoostpolder (1993-1999) en Waterschap Zuiderzeeland (2000-2013).

henk tiesinga 180 vk zw Henk TiesingaDoor zijn grote maatschappelijke betrokkenheid had Henk Tiesinga veel oog voor de behoeften in de samenleving en de kansen en mogelijkheden voor het waterschap, schrijven dijkgraaf Hetty Klavers en secretaris-directeur Wouter Slob op de site van Zuiderzeeland.

“Met zijn langetermijnvisie droeg hij bij aan de verdere professionalisering van Zuiderzeeland en onze betekenis in de waterwereld”, aldus de bestuurders. Daarnaast heeft hij, schrijven ze, een belangrijke rol gespeeld om Waterschap Zuiderzeeland binnen en buiten het beheergebied op de kaart te zetten.

“Wij herinneren hem als een warm en betrokken mens. Zijn inzet en pionierswerk is van onschatbare waarde geweest voor Zuiderzeeland, waardoor hij altijd verbonden zal blijven aan ons waterschap.”

Verbinder
De dijkgraaf was een verbinder, die door zijn enthousiasme en gedrevenheid soms wel sturend kon zijn, zegt Cees Okkerse tegen Omroep Flevoland. Okkerse was jarenlang fractievoorzitter van de grootste partij in het waterschap, Water Wonen en Natuur.

Hij was erbij toen Tiesinga in 2011 in opspraak raakte vanwege zijn rol als voorzitter van de Koepel Windenergie Noordoostpolder. Er zou sprake zijn van belangenverstrengeling bij de vergunningverlening van windmolens in het IJsselmeer. De dijkgraaf werd in een onafhankelijk onderzoek volledig vrijgepleit.

Akkerbouw
Tiesinga was afkomstig uit de agrarische sector. Hij had een akkerbouwbedrijf in de Noordoostpolder, dat hij vanaf 1993 combineerde met zijn functie van dijkgraaf. Als dijkgraaf van het gefuseerde Zuiderzeeland was hij van 2000 tot 2006 lid van het algemeen bestuur van de Unie van Waterschappen.

Naast zijn bestuurlijk werk in de waterwereld, was hij ook op andere plekken actief in het openbaar bestuur. In 2018 was hij korte tijd waarnemend burgemeester van de gemeente Noordoostpolder en van 2009 tot 2011 was hij namens het CDA lid van de Eerste Kamer.

In juni van dit jaar ontving hij bij zijn afscheid van de Faunabeheereenheid Flevoland de Gouden Kiekendief. De onderscheiding is een waardering voor personen of organisaties die zich op zeer bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de provincie Flevoland. 

Het waterschap heeft een condoleanceregister geopend op het Waterschapshuis.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.