Bert Lemmens heeft de groen-blauwe handdruk van waterschap Aa en Maas gekregen. Dagelijks bestuurder Ernest de Groot reikte de onderscheiding uit.
Bert LemmensLemmens krijgt deze onderscheiding vanwege zijn inzet op het gebied van water- en natuuronderzoek, water- en natuureducatie en advisering op het terrein van water- en natuurbeleid en -beheer. Lemmens was 1 van de 10 genomineerden.
De groen-blauwe handdruk (500 euro) is de aanmoedigingsprijs van waterschap Aa en Maas voor inwoners, bedrijven of samenwerkingsverbanden die initiatieven nemen op het gebied van duurzaamheid, hydrologie en ecologie.
Lemmens is al 40 jaar actief lid van het IVN, de vereniging voor natuur- en milieu-educatie. Als coördinator en lid van de Werkgroep Planten Inventarisatie inventariseert hij planten en vegetaties in de regio Laarbeek-Helmond.
Als voormalig lid van de werkgroep bomen/bomenschouw en als lid van de werkgroep Biodiversiteit en Natuurbeleid probeert hij een brug te slaan tussen onderzoek, beleid en beheer. Verder geeft hij lezingen, cursussen en excursies op het terrein van bodems, planten en insecten zoals bijen. Hierbij is Lemmens ook cursus-coördinator.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.