Agnes Maenhout heeft afscheid genomen als directeur van Wateropleidingen. Ze gaf bijna een kwart eeuw leiding aan het instituut. “Ik zal de mensen missen. Maar het is ook goed zo, velen hoop ik terug te zien”, zei ze in een video-uitzending, die in het teken stond van haar afscheid.

Agnes Maenhout 180 vk Agnes MaenhoutMaenhout heeft in de jaren waarin ze de leiding had 400 cursustitels opgezet, meer dan 50.000 cursisten volgden een opleiding van het instituut. “Natuurlijk gaat het me aan mijn hart, nu ik terugtreed. Aan de andere kant, als je zo lang hebt gewerkt, dan heb je wat kunnen ontwikkelen. En het staat goed.”

Daarbij wees ze op het laatste jaar, dat door de coronacrisis een soort toets voor de instelling was, zei ze. “Toen fysiek lesgeven niet meer kon, zijn we in no time digitaal gegaan, inclusief examens. Ik ben er trots op dat mijn team dat gedaan heeft. Innovatie bedacht en uitgevoerd. Het is een kleine organisatie die snel kan schakelen, dat geeft alle vertrouwen voor de toekomst.”

De uitzending, waarin docenten en collega-bestuurders middels een videoboodschap hun waardering uitspraken voor het werk van Maenhout, had als thema ‘door en voor watermensen’ en was inhoudelijk gestoeld op twee door Maenhout ingebrachte stellingen:

  1. Uitvoerders en toepassers missen vaak de kennis en achtergronden van de nieuwe technieken en methoden. De watersector loopt internationaal achter bij de implementaties door onvoldoende tijd voor lifelong learning.
  1. Voor innovatie is een frisse blik nodig. Meer praktijk op school (mbo, hbo en universiteit) gaat ten koste van basiskennis en vorming. Dit werkt contraproductief en beperkt het innovatief vermogen. 

In korte sessies werden standpunten bediscussieerd door deskundigen uit de praktijk, de kijkers mochten voor en na de debatten hun voorkeur geven. Maenhout lichtte de stellingen toe, met als rode draad dat kennis essentieel is voor mensen in de praktijk en de nieuwkomers die nu nog studies volgen op mbo, hbo en aan de universiteit. Kennis die een leven lang moet worden verrijkt om nieuwe ontwikkelingen en innovaties te kunnen implementeren en basiskennis die als fundament moet dienen voor de toekomst van de nieuwe generatie die nu studeert en straks, zo schetste Maenhout, de klimaatproblemen moet oplossen.

Op 1 februari stopte haar werk bij Wateropleidingen, maar Maenhout gaat nog door als director World Water Academy en rondt in die rol enkele internationale projecten af. Als directeur Wateropleidingen wordt ze opgevolgd door Gabriëlle Knufman, die 15 maart begint.

 

MEER INFORMATIE
H2O Premium: Kwart eeuw Wateropleidingen: ‘Docenten komen uit de praktijk, dat is de kracht’
H2O Podium: Gabriëlle Knufman nieuwe directeur Wateropleidingen

Laatste reacties op onze artikelen

Ik ben van mening dat er wel degelijk een aantal geborgde zetels voor de landbouw moeten blijven.
De redenen dat ik dat vind zijn de volgende:
De landbouw heeft als sector veel belang bij een waterschapbeleid dat zich ook blijft toespitsen op een passend waterbeheer met kennis van de agrarische sector.
De belangen zijn groot, wat ook wel blijkt uit het feit dat deze vroeger mede vanuit de agrarische sector zijn opgebouwd om goede landbouw te kunnen ontwikkelen
Een voorbeeld: tegenover mijn bedrijf in Zwinderen is een waterbekken ontwikkeld om tijdens hevige neerslag water te bergen en achterliggend gebied te ontlasten.
Hierdoor moesten al jaren bestaande waterbronnen van agrariers die in de buurt lagen op laste van het waterschap ontmanteld worden en achterop percelen worden geplaatst. Dit geeft veel ellende(dwars door gewassen rijden om er te komen.)
De reden zou zijn dat het waterbekken zou opdrogen. Wie snapt het nog? Daarna heeft Staatsbosbeheer geclaimd dat dit gebied moeras is geworden, geheel tegen alle afspraken in. De gevolgen kunnen groot zijn, wanneer een waterschap dan geen tegengas kan/wil geven omdat de agrarische sector geen vaste stem meer heeft.
Bovendien is deze sector de grootste betaler van de schappen en de grootste wateropvanger.
Zo kan ik nog wel even doorgaan.
Deze sector verdient het niet om zo aan de kant gezet te worden. En ook al zijn boeren ook gewoon burgers van Nederland, met stemrecht, toch zijn geborgde zetels van groot belang.
Kennis van zaken en inbreng zijn zeer belangrijke zaken.
10 jaar geleden heb ik voor het KNW op het AIWW de conclusie van het Young Scientists Workshop opgenomen en daar noemde ze het concept van gecontroleerde overstromingen: Happy Flooding.
Die Young Scientists staan nu aan de lat!
Bekijk 't hier terug: https://youtu.be/krMwpIT4b38
Mooi onderzoek. Met de hete zomers van nu is het fijn om vlakbij zwemwater te hebben en het water op de hoek van de straat ( in mijn geval) kan dan een enorme aantrekkingskracht hebben. Mooie aanvulling op het onderzoek, zou een vergelijking met nabijgelegen “ officiële zwemwaterlocaties” kunnen zijn: op welke punten scoren deze beter ( en waar minder) als zwemlocatie… , wat is de capaciteit … en hoe nabijgelegen zijn deze locaties.
Hoezo een nieuwe bestuurscultuur in de politiek? Handje-klap van de ChristenUnie om zo veel als mogelijk alles bij het oude te houden. Dat je in 2022 met een amendement op basis van het advies uit 2015 - is echt oude wijn in nieuwe zakken. De commissie Boelhouwer was duidelijk: of alle geborgde zetels opheffen, of max. 2 zetels voor boeren en 2 zetels voor natuurbeheerders (die steeds 'natuur' worden genoemd). Geborgde zetels natuur zijn overbodig, zelfs Natuurmonumenten wil er vanaf. En dan meteen de waterschapsbelasting op natuurterreinen afschaffen, Natuur wordt uit publiek geld betaald en landelijk gaat het slechts om 0.25% van de totale opbrengst van de watersysteemheffing.
Juni wordt ook droog: veel NW winden, dwz. wat buien, maar die zullen geen zoden aan de dijk zetten.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!