secundair logo knw 1

Agnes Maenhout heeft afscheid genomen als directeur van Wateropleidingen. Ze gaf bijna een kwart eeuw leiding aan het instituut. “Ik zal de mensen missen. Maar het is ook goed zo, velen hoop ik terug te zien”, zei ze in een video-uitzending, die in het teken stond van haar afscheid.

Agnes Maenhout 180 vk Agnes MaenhoutMaenhout heeft in de jaren waarin ze de leiding had 400 cursustitels opgezet, meer dan 50.000 cursisten volgden een opleiding van het instituut. “Natuurlijk gaat het me aan mijn hart, nu ik terugtreed. Aan de andere kant, als je zo lang hebt gewerkt, dan heb je wat kunnen ontwikkelen. En het staat goed.”

Daarbij wees ze op het laatste jaar, dat door de coronacrisis een soort toets voor de instelling was, zei ze. “Toen fysiek lesgeven niet meer kon, zijn we in no time digitaal gegaan, inclusief examens. Ik ben er trots op dat mijn team dat gedaan heeft. Innovatie bedacht en uitgevoerd. Het is een kleine organisatie die snel kan schakelen, dat geeft alle vertrouwen voor de toekomst.”

De uitzending, waarin docenten en collega-bestuurders middels een videoboodschap hun waardering uitspraken voor het werk van Maenhout, had als thema ‘door en voor watermensen’ en was inhoudelijk gestoeld op twee door Maenhout ingebrachte stellingen:

  1. Uitvoerders en toepassers missen vaak de kennis en achtergronden van de nieuwe technieken en methoden. De watersector loopt internationaal achter bij de implementaties door onvoldoende tijd voor lifelong learning.
  1. Voor innovatie is een frisse blik nodig. Meer praktijk op school (mbo, hbo en universiteit) gaat ten koste van basiskennis en vorming. Dit werkt contraproductief en beperkt het innovatief vermogen. 

In korte sessies werden standpunten bediscussieerd door deskundigen uit de praktijk, de kijkers mochten voor en na de debatten hun voorkeur geven. Maenhout lichtte de stellingen toe, met als rode draad dat kennis essentieel is voor mensen in de praktijk en de nieuwkomers die nu nog studies volgen op mbo, hbo en aan de universiteit. Kennis die een leven lang moet worden verrijkt om nieuwe ontwikkelingen en innovaties te kunnen implementeren en basiskennis die als fundament moet dienen voor de toekomst van de nieuwe generatie die nu studeert en straks, zo schetste Maenhout, de klimaatproblemen moet oplossen.

Op 1 februari stopte haar werk bij Wateropleidingen, maar Maenhout gaat nog door als director World Water Academy en rondt in die rol enkele internationale projecten af. Als directeur Wateropleidingen wordt ze opgevolgd door Gabriëlle Knufman, die 15 maart begint.

 

MEER INFORMATIE
H2O Premium: Kwart eeuw Wateropleidingen: ‘Docenten komen uit de praktijk, dat is de kracht’
H2O Podium: Gabriëlle Knufman nieuwe directeur Wateropleidingen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!