Agnes Maenhout heeft afscheid genomen als directeur van Wateropleidingen. Ze gaf bijna een kwart eeuw leiding aan het instituut. “Ik zal de mensen missen. Maar het is ook goed zo, velen hoop ik terug te zien”, zei ze in een video-uitzending, die in het teken stond van haar afscheid.

Agnes Maenhout 180 vk Agnes MaenhoutMaenhout heeft in de jaren waarin ze de leiding had 400 cursustitels opgezet, meer dan 50.000 cursisten volgden een opleiding van het instituut. “Natuurlijk gaat het me aan mijn hart, nu ik terugtreed. Aan de andere kant, als je zo lang hebt gewerkt, dan heb je wat kunnen ontwikkelen. En het staat goed.”

Daarbij wees ze op het laatste jaar, dat door de coronacrisis een soort toets voor de instelling was, zei ze. “Toen fysiek lesgeven niet meer kon, zijn we in no time digitaal gegaan, inclusief examens. Ik ben er trots op dat mijn team dat gedaan heeft. Innovatie bedacht en uitgevoerd. Het is een kleine organisatie die snel kan schakelen, dat geeft alle vertrouwen voor de toekomst.”

De uitzending, waarin docenten en collega-bestuurders middels een videoboodschap hun waardering uitspraken voor het werk van Maenhout, had als thema ‘door en voor watermensen’ en was inhoudelijk gestoeld op twee door Maenhout ingebrachte stellingen:

  1. Uitvoerders en toepassers missen vaak de kennis en achtergronden van de nieuwe technieken en methoden. De watersector loopt internationaal achter bij de implementaties door onvoldoende tijd voor lifelong learning.
  1. Voor innovatie is een frisse blik nodig. Meer praktijk op school (mbo, hbo en universiteit) gaat ten koste van basiskennis en vorming. Dit werkt contraproductief en beperkt het innovatief vermogen. 

In korte sessies werden standpunten bediscussieerd door deskundigen uit de praktijk, de kijkers mochten voor en na de debatten hun voorkeur geven. Maenhout lichtte de stellingen toe, met als rode draad dat kennis essentieel is voor mensen in de praktijk en de nieuwkomers die nu nog studies volgen op mbo, hbo en aan de universiteit. Kennis die een leven lang moet worden verrijkt om nieuwe ontwikkelingen en innovaties te kunnen implementeren en basiskennis die als fundament moet dienen voor de toekomst van de nieuwe generatie die nu studeert en straks, zo schetste Maenhout, de klimaatproblemen moet oplossen.

Op 1 februari stopte haar werk bij Wateropleidingen, maar Maenhout gaat nog door als director World Water Academy en rondt in die rol enkele internationale projecten af. Als directeur Wateropleidingen wordt ze opgevolgd door Gabriëlle Knufman, die 15 maart begint.

 

MEER INFORMATIE
H2O Premium: Kwart eeuw Wateropleidingen: ‘Docenten komen uit de praktijk, dat is de kracht’
H2O Podium: Gabriëlle Knufman nieuwe directeur Wateropleidingen

Laatste reacties op onze artikelen

@LisaU kunt de stemhulp vinden op de site mijnstem.nl of rechtstreeks via deze link: https://mijnstem.nl/waterschappen#!/
Waar IS nu die stemhulp?
400 kub gebruikt in drie jaar 2.600 euro .. belachelijk gewoon
WILDLIFE HOLLAND 5 CODE ROOD (deel 1 en 2) - Jeroworld - 2022 - tijdsduur: 84 minuten
- De film Wildlife Holland 5 Code Rood gaat over een diepe plas waar volgens deskundigen niet of nauwelijks leven is en daarom moet worden verondiept. Deze plas, De Vonkerplas, ligt in de Dreumelse Waard in het land van Maas en Waal. Vanaf 2019 tot 2022 ging ik op zoek naar het leven boven, maar ook onderwater.
Dit is de eerste onder water film van Nederland. In mijn zoektocht of er wel of geen leven zou zijn in diepe plassen ging ik als eerste opzoek naar zoetwater plankton. Dit zoetwater plankton bestaat uit zowel dierlijk als plantaardige organismen. Zonder dit plankton is er geen leven in diepe plassen. Ook zocht ik uit met welk soort grond plassen worden verondiept. Want inmiddels zijn vele plassen in Nederland al ondieper gemaakt om meer ecologische biodiversiteit te krijgen. Maar klopt dat wel? Is er geen leven in diepe plassen?

Wildlife Holland 5 CODE ROOD (official video) - Jeroworld 2022 - klik hier >>
Als de zeespiegel echt meters gaat stijgen de komende eeuw dan zou het verstandig zijn om vanaf NU de woningen en en industrie te bouwen boven het verwachte zee peil. Dus hoger dan, drie a vier meter boven NAP. In lager gelegen gebieden dus alleen hoogbouw op terpen, die dan bij een ramp ook dienst zouden doen als vluchteilanden voor mensen van de bestaande te laag gelegen woningen.
Voor de bestaande woningen onder NAP zou het verplicht moeten worden dat bij ieder huis, aan-of-in het huis een bootje aanwezig zou zijn. Ja iedereen! Omdat bij een ramp mensen in doodsangst, de mensen met een boot zullen aanvallen ! En miljoenen van daken evacueren is ondoenlijk! Het ergste wat dan waarschijnlijk gaat gebeuren is dat alle mensen op het laatst in hun auto vluchten en in de file zullen verdrinken op de snelwegen in de polders !!
En waar dan bouwen vanaf nu? Op hogere grond, en daarbij zou ook bekeken kunnen worden of delen van de centraal gelegen Veluwe daarvoor gereserveerd zouden kunnen worden. Nederland is een land waar vooral de laaggelegen natuur uniek is, en je zou bij de bovengenoemde strategie grote delen van de lage polders kunnen inrichten voor plas/dras-natuur, zoals we vroeger Nederland ook hebben aangetroffen voor de Urbanisatie.
Mensen in andere wereld delen vragen of verplichten om wat aan de CO2 uitstoot te doen gaat niet werken. We willen niet onder ogen zie dat het in dichtbevolkt Nederland ooit nog eens ernstig mis zou kunnen gaan, maar nu zien we in Turkije en Syrië dat de natuur opnieuw onverbiddelijk kan zijn !

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!