secundair logo knw 1

Waterschap Zuiderzeeland heeft vastgesteld dat de invasieve Amerikaanse rivierkreeft het waterecosysteem zodanig aantast, dat het water gevoelig wordt voor de blauwalg. In twee Drontse wijken past het een nieuwe innovatieve methode toe om de schadelijke rivierkreeft te bestrijden.

Bekend is dat de uitheemse rivierkreeft in de Krimpenerwaard enorme schade veroorzaakt, maar het dier zorgt ook elders voor problemen. In het werkgebied van Zuiderzeeland is de kreeft in de wijken De Gilden en De Munten in Dronten getraceerd. De kreeft tast daar door zijn vraatzucht het waterecosysteem dermate aan dat het water ‘uiterst gevoelig voor blauwalg’ wordt, schrijft het waterschap.

Het is een opmerkelijke ontdekking, want meestal is een overdaad aan meststoffen de oorzaak van blauwalg, schrijft het waterschap.

Voor de bestrijding van de kreeften past het een innovatieve methode toe, ontwikkeld door Adviesbureau Waardenburg Ecology. “Met een combinatie van onderwaterpyramides, die gekoppeld zijn aan drijvende constructies, wordt de kreeftpopulatie gevangen”, schrijft het waterschap.

Eén van de constructies is ‘een open variant’ waarbij de kreeften ‘aangeboden worden’ aan hun natuurlijke vijanden, zoals meerkoeten en reigers. “Met een specifieke methode willen we kunnen aantonen dat de lokale populatie met deze innovatie voldoende afneemt. Ons doel is dat hiermee uiteindelijk blauwalg tot het verleden behoort.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.