secundair logo knw 1

Waterschap Zuiderzeeland heeft vastgesteld dat de invasieve Amerikaanse rivierkreeft het waterecosysteem zodanig aantast, dat het water gevoelig wordt voor de blauwalg. In twee Drontse wijken past het een nieuwe innovatieve methode toe om de schadelijke rivierkreeft te bestrijden.

Bekend is dat de uitheemse rivierkreeft in de Krimpenerwaard enorme schade veroorzaakt, maar het dier zorgt ook elders voor problemen. In het werkgebied van Zuiderzeeland is de kreeft in de wijken De Gilden en De Munten in Dronten getraceerd. De kreeft tast daar door zijn vraatzucht het waterecosysteem dermate aan dat het water ‘uiterst gevoelig voor blauwalg’ wordt, schrijft het waterschap.

Het is een opmerkelijke ontdekking, want meestal is een overdaad aan meststoffen de oorzaak van blauwalg, schrijft het waterschap.

Voor de bestrijding van de kreeften past het een innovatieve methode toe, ontwikkeld door Adviesbureau Waardenburg Ecology. “Met een combinatie van onderwaterpyramides, die gekoppeld zijn aan drijvende constructies, wordt de kreeftpopulatie gevangen”, schrijft het waterschap.

Eén van de constructies is ‘een open variant’ waarbij de kreeften ‘aangeboden worden’ aan hun natuurlijke vijanden, zoals meerkoeten en reigers. “Met een specifieke methode willen we kunnen aantonen dat de lokale populatie met deze innovatie voldoende afneemt. Ons doel is dat hiermee uiteindelijk blauwalg tot het verleden behoort.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.