secundair logo knw 1

De Bergsluis ligt in het Noorderkanaal in Rotterdam I Foto Delfland

De Bergsluis in Rotterdam wordt aangepast en uitgebreid met een gemaal. De hoogheemraadschappen van Delfland en van Schieland en de Krimpenerwaard verbeteren hiermee de aanvoer van zoet water bij droogte.

De Bergsluis is een schutsluis in het Noorderkanaal in Rotterdam en bevindt zich op de grens van de gebieden van de twee waterschappen. Het nieuwe gemaal maakt het mogelijk dat het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard zoet water kan leveren aan Delfland. Nu kan dat alleen andersom vanwege het peilverschil.

Zoetwatervoorziening steeds belangrijker
De samenwerkingsovereenkomst voor het project is afgelopen maandag ondertekend door de hoogheemraden Manita Koop (Delfland) en Josien van Cappelle (Schieland en de Krimpenerwaard). Koop wijst erop dat door de klimaatverandering de zoetwatervoorziening steeds belangrijker wordt. “Zoals we de laatste jaren gezien hebben, staan de maanden april tot en met september vaak in het teken van droogte en watertekort.”

De versterking van de zoetwateraanvoer wordt van groot belang genoemd voor de instandhouding van dijken, glastuinbouw, landbouw en natuur. Van Capelle heeft het over een win-winoplossing. “Met het nieuwe gemaal kunnen we zowel water richting Delfland pompen als richting Schieland en de Krimpenerwaard.” De Bergsluis krijgt ook een vispassage. Hierdoor wordt de ecologische waterkwaliteit aan beide kanten van de sluis verbeterd.

Delfland minder afhankelijk van Brielse Meer
Het hoogheemraadschap van Delfland haalt bij een tekort momenteel vooral zoet water uit het Brielse Meer. Met gemaal Winsemius bij Westland wordt dit water dan naar het gebied van Delfland gepompt via een kilometerslange leiding onder de Nieuwe Waterweg door. Tijdens langdurige droogte levert Delfland water via de Bergsluis door aan Schieland en de Krimpenerwaard.

Het nieuwe gemaal zorgt ervoor dat Delfland minder afhankelijk wordt van het Brielse Meer. Schieland en de Krimpenerwaard kan dan bij waterschaarste extra water inlaten vanuit de Nieuwe Maas en vervolgens inpompen in het gebied van Delfland. Dit alternatief is energiezuiniger en daarmee financieel gunstiger voor Delfland.

Eind 2025 start van uitvoering
Dit jaar wordt het ontwerp opgesteld voor de aanpassing van de Bergsluis en de uitbreiding met het nieuwe gemaal. Daarna wordt het werk uitbesteed aan een aannemer. Volgens de huidige planning gaat eind 2025 de uitvoering van start.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen vanuit het Deltaprogramma Zoetwater. Verder is de gemeente Rotterdam die de bestaande sluis beheert, erbij betrokken. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Hans Middendorp · 7 months ago
    Vanuit het Brielse meer kan 4 m3 water per seconde worden aangevoerd. Deze limiet is bestuurlijk afgesproken. In het artikel staat niet hoeveel m3 per seconde via de Bergsluis naar Delfland kan worden aangevoerd. Tot voor kort werd via de Bergsluis water van Delfland naar Schieland aangevoerd bij droogte, via de Klimaat Robuuste Wateraanvoer vanuit de Lek. Waarom zou er in tijden van droogte nu voldoende water vanuit Schieland beschikbaar zijn voor delfland?
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.
En daarom heb ik dus een waterfilter voor thuis.
@HenkEr stopt ongeveer een kwart van de melkveehouderij, 25% van de melkproductie verdwijnt.  Dan is zo'n fabriek ook helemaal niet nodig.