0
0
0
s2smodern

Waterschap Aa en Maas onderzoekt een nieuw systeem om de rioolwaterzuiveringen aan te sturen op basis van een zelflerend, neuraal netwerk. Deze toepassing is volgens het waterschap nog niet eerder vertoond in Nederland. De eerste resultaten zijn bemoedigend: een stevige kostenreductie door een lager energieverbruik en een verbeterde verwijdering van stikstof uit het water.

Rob van de Zande 180 vk Rob van de SandeDe Nederlandse waterschappen hebben grote ambities om hun waterzuiveringen zo duurzaam mogelijk te laten werken met een zo schoon mogelijk effluent als resultaat. “Met de huidige manier van werken, is de rek er wel een beetje uit”, zegt Rob van de Sande, innovatietechnoloog bij waterschap Aa en Maas. “Daarom doen we op RWZI Aarle-Rixtel een pilot met een nieuw systeem dat de zuivering kan aansturen. Dit systeem is gebaseerd op de werking van de hersenen van de mens. De producent noemt het een zelflerend, neuraal netwerk”.

Datagestuurd
De pilot maakt deel uit van de bredere digitale strategie van Aa en Maas. Het waterschap wil datagestuurd gaan werken. Van de Sande: “In 2018 zijn we gaan kijken hoe we de datastromen kunnen gebruiken om onze rioolwaterzuiveringen optimaal te laten werken. Tijdens onze zoektocht vonden we uiteindelijk een Duitse partner. Zij maakten een wiskundig model dat de parameters die van invloed zijn op de zuivering in real time analyseert en doorgeeft aan het besturingssysteem, denk aan de temperatuur, de hoeveelheid water en de hoeveelheid bacteriën. Per kwartier wordt opnieuw bekeken welke instelling de ideale verhouding tussen energieverbruik en zuiveringsresultaat oplevert”.

 

-advertentie-

 

Besparingen
Het wiskundige model voor de zuivering in Aarle Rixtel werd in het voorjaar ontwikkeld en in de zomer werd het systeem in werking gesteld. De eerste resultaten zijn volgens Van de Sande bemoedigend. “We zien een duidelijke kostenbeparing omdat we minder energie verbruiken. Dan praat je over een potentiële besparing van tussen de 40.000 en 60.000 euro per jaar. De stikstofverwijdering is ook verbeterd, tot 1,4 milligram per liter”.

Fosfaat blijft uitdaging
Het verwijderen van fosfor uit het rioolwater bleek echter moeilijker te realiseren met het nieuwe systeem. “In eerste instantie zagen we zelfs een lichte toename van fosfaat”, zegt Van de Sande. “Maar een aanpassing van het systeem heeft er nu toe geleid dat we op hetzelfde niveau zitten als voor de ingebruikname van dit neurale netwerk. Het lijkt er dus op dat we dat nu onder controle hebben”.

Belang meetwaardes
De pilot in Aarle Rixtel zal tot komende zomer doorlopen om het effect van de verschillende seizoenen op de werking van de zuivering te kunnen beoordelen. Ook de werking van de meetapparatuur zal worden gemonitord. “Het gaat om een datagedreven systeem . Zonder de juiste data, werkt het model niet. Dat betekent dat het belang van goede meetwaardes enorm is gestegen. Je moet weten of je meetwaardes in de zuivering kloppen. Dat vraagt een extra investering in het onderhoud en beheer van de meetapparatuur”.

Ook op andere zuiveringen
Van de Sande noemt de pilot een succesverhaal. Hij gaat er vanuit dat ook de andere zes zuiveringen van Aa en Maas over niet al te lange tijd met behulp van het neurale netwerk worden bestuurd. “Als de fosforverwijdering inderdaad op orde blijft, denk ik dat we een heel goed instrument in huis hebben om ook op onze andere zuiveringen in te zetten. Meerdere waterschappen hebben trouwens ook al interesse getoond en zijn bij ons langs geweest om de pilot te bekijken. Wie weet waar het dus nog meer wordt ingezet in de toekomst”.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laatste reacties op onze artikelen

Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?
Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?
Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.