0
0
0
s2smodern

Waterschap Aa en Maas onderzoekt een nieuw systeem om de rioolwaterzuiveringen aan te sturen op basis van een zelflerend, neuraal netwerk. Deze toepassing is volgens het waterschap nog niet eerder vertoond in Nederland. De eerste resultaten zijn bemoedigend: een stevige kostenreductie door een lager energieverbruik en een verbeterde verwijdering van stikstof uit het water.

Rob van de Zande 180 vk Rob van de SandeDe Nederlandse waterschappen hebben grote ambities om hun waterzuiveringen zo duurzaam mogelijk te laten werken met een zo schoon mogelijk effluent als resultaat. “Met de huidige manier van werken, is de rek er wel een beetje uit”, zegt Rob van de Sande, innovatietechnoloog bij waterschap Aa en Maas. “Daarom doen we op RWZI Aarle-Rixtel een pilot met een nieuw systeem dat de zuivering kan aansturen. Dit systeem is gebaseerd op de werking van de hersenen van de mens. De producent noemt het een zelflerend, neuraal netwerk”.

Datagestuurd
De pilot maakt deel uit van de bredere digitale strategie van Aa en Maas. Het waterschap wil datagestuurd gaan werken. Van de Sande: “In 2018 zijn we gaan kijken hoe we de datastromen kunnen gebruiken om onze rioolwaterzuiveringen optimaal te laten werken. Tijdens onze zoektocht vonden we uiteindelijk een Duitse partner. Zij maakten een wiskundig model dat de parameters die van invloed zijn op de zuivering in real time analyseert en doorgeeft aan het besturingssysteem, denk aan de temperatuur, de hoeveelheid water en de hoeveelheid bacteriën. Per kwartier wordt opnieuw bekeken welke instelling de ideale verhouding tussen energieverbruik en zuiveringsresultaat oplevert”.

 

-advertentie-

 

Besparingen
Het wiskundige model voor de zuivering in Aarle Rixtel werd in het voorjaar ontwikkeld en in de zomer werd het systeem in werking gesteld. De eerste resultaten zijn volgens Van de Sande bemoedigend. “We zien een duidelijke kostenbeparing omdat we minder energie verbruiken. Dan praat je over een potentiële besparing van tussen de 40.000 en 60.000 euro per jaar. De stikstofverwijdering is ook verbeterd, tot 1,4 milligram per liter”.

Fosfaat blijft uitdaging
Het verwijderen van fosfor uit het rioolwater bleek echter moeilijker te realiseren met het nieuwe systeem. “In eerste instantie zagen we zelfs een lichte toename van fosfaat”, zegt Van de Sande. “Maar een aanpassing van het systeem heeft er nu toe geleid dat we op hetzelfde niveau zitten als voor de ingebruikname van dit neurale netwerk. Het lijkt er dus op dat we dat nu onder controle hebben”.

Belang meetwaardes
De pilot in Aarle Rixtel zal tot komende zomer doorlopen om het effect van de verschillende seizoenen op de werking van de zuivering te kunnen beoordelen. Ook de werking van de meetapparatuur zal worden gemonitord. “Het gaat om een datagedreven systeem . Zonder de juiste data, werkt het model niet. Dat betekent dat het belang van goede meetwaardes enorm is gestegen. Je moet weten of je meetwaardes in de zuivering kloppen. Dat vraagt een extra investering in het onderhoud en beheer van de meetapparatuur”.

Ook op andere zuiveringen
Van de Sande noemt de pilot een succesverhaal. Hij gaat er vanuit dat ook de andere zes zuiveringen van Aa en Maas over niet al te lange tijd met behulp van het neurale netwerk worden bestuurd. “Als de fosforverwijdering inderdaad op orde blijft, denk ik dat we een heel goed instrument in huis hebben om ook op onze andere zuiveringen in te zetten. Meerdere waterschappen hebben trouwens ook al interesse getoond en zijn bij ons langs geweest om de pilot te bekijken. Wie weet waar het dus nog meer wordt ingezet in de toekomst”.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Drie droge zomers op een rij doet het percentage stijgen, er is veel minder verdunning! weten de onderzoekers dat niet?
De stikstofconcentratie in het oppervlaktewater daalt. Het kan zijn dat we in de buurt komen van de (KRW-)normen voor stikstof. Dat betekent echter nog niet dat de gewenste biologische toestand ontstaat. De normen zijn volgens een recente studie in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit voor een aantal watertypen te soepel.
Zie: https://www.kennisimpulswaterkwaliteit.nl/nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-van-nederlandse-oppervlaktewateren
Ben van mening dat drinkwater niet gebruikt moet worden voor grootschalig koelwater. Grondwater is ook prima geschikt als koelwater. Het toevoegen van zout of chemicaliën aan koelwater en vervolgens het water willen lozen is een slechte zaak. Miljarden verdienen deze bedrijven en betalen nauwelijks belasting en gaan ook nog eens voor de goedkoopste methode om te koelen. Het zout al bij lozing ook zorgen voor verzilting van het omliggende water (sloten en kanalen) en de daar aanliggende gronden.
Stop de idioterie om dit soort bedrijven van alles toe te zeggen, tegen de laagste lasten, maar laat ze gewoon de normale prijs betalen voor het oplossen van hun probleem (koelen) en laat ze gewoon zo schoon mogelijk koelwater lozen i.p.v. zout water.
Precieze bemesting gaat deze problemen in de toekomst oplossen oplossen..... Dat is de richting waar de sector de oplossingen gaat vinden voor vele van deze mest gerelateerde problemen incl. stikstof probleem.
@S GroveDe datacenters van microsoft, google en facebook hebben een veel lager PUE (power usage efficiency) en WUE (water usage efficiency) dan andere commerciele datacenters. Hier wordt ook gewoon openlijk over gecommuniceerd door de partijen. Ze gebruiken allen vergelijkbare hardware die zeer energie efficient is (open compute hardware) en publiceren openlijk over hun cijfers (die buitengewoon goed zijn, en elk nog jaar beter worden)
Google (https://www.google.com/about/datacenters/efficiency/)
Facebook https://engineering.fb.com/2014/03/14/data-center-engineering/open-sourcing-pue-wue-dashboards).
Sommige van Google en Microsoft data centers opereren zonder water koeling, slechts lucht gekoeld. Alleen bij warme temperaturen (26,7 graden +) wordt er beruikt gemaakt van waterkoeling. (https://www.datacenterknowledge.com/archives/2009/07/15/googles-chiller-less-data-center). Ik weet niet hoeveel dagen (of uren) per jaar het kwik boven de 26,7 graden komt in Groningen en Wieringermeer. Maar het zal niet meer dan 5-6 dagen zijn per jaar (60-70 uur per jaar?). En dat is alleen als de work load niet verplaatst wordt naar een ander datacenter van Google (wat ook gebeurt).
Hyperscalers zoals Google en Microsoft zijn weliswaar energie grootverbruikers, maar lopen ook ver voorop als het gaat om efficiënt omgaan met energie en water. Wat dat betreft snap ik niet heel goed waarom juist deze datacenters het nieuws halen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.