secundair logo knw 1

Een monumentale grenslinde in het Zeeuwse Zuid-Beveland moet wijken voor de dijkversterking langs de Westerschelde. Waterschap Scheldestromen voelt zich er schuldig over en wil 281 bomen terug planten.

Het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma gaat ten koste van honderden bomen in de buurt van dijken. Soms zijn daar bijzondere exemplaren bij. Zoals in Zeeland, waar een oude grenslinde staat langs de Schoorse Zeedijk bij Hansweert. Het is een boom van cultuurhistorisch betekenis.

Grenslinden horen bij het groene erfgoed van Zeeland. Ze zijn ooit geplant op plekken waar een nieuwe dijk aansluit op een oude dijk. De bomen vertellen het verhaal over Zeeuwse inpoldering, zeggen historici. Lindes zijn sterk, goed bestand tegen wind en ze kunnen honderden jaren oud worden. Zuid-Beveland telt circa 150 oude grenslinden.

De boom in Biezelinge is ooit geplant om de voltooiing van een dijk te markeren. Nu moet de boom wijken vanwege de dijkversterking langs de Westerschelde in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Waterschap Scheldestromen zegt er alles aan gedaan te hebben om de boom te sparen bij het werk aan de 5 kilometer lange waterkering. Verplaatsing van de boom is overwogen, maar daar hangt een prijskaart aan van circa 100.000 euro.

H2O ankeiler in tekst kader

Wilt u H2O lezen? Kijk hier voor een abonnement

Waterschap Scheldestromen voelt zich verlegen over de kap, benadrukt een woordvoerster. "We hebben onderzocht of verplanten van deze beeldbepalende boom mogelijk was. Dat is niet het geval. Volgens boomspecialisten heeft de linde een matige gezondheid. Daarom hebben we bij gemeente Kapelle een kapvergunning aangevraagd met een zeer ruimhartige compensatie." 

Waterschap Scheldestromen wil de oude linde vervangen door een nieuwe linde van zes meter hoogte, plus 280 nieuwe boompjes ergens in de buurt van Hansweert.

De landelijke Bomenstichting gaat bezwaar maken tegen de kap van de monumentale boom, vanwege de bijzondere geschiedenis die eraan verbonden is. Bovendien wil de Bomenstichting een nieuw onderzoek naar de vitaliteit van de grenslinde.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
People in conversation:
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    H. Laros · 4 months ago
    We gaan niet op de stoel zitten van dijk tekenaar/ontwerper maar wat de foto aan ruimte laat zien! Er is weinig creativiteit voor nodig om deze monumentale boom zijn ereplaats te laten behouden en de dijken gewoon de kracht te geven die vereist zijn.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Lex Broere · 4 months ago
    Uitstekend dat de Bomenstichting in beroep gaat tegen de kap van zo'n monumentale boom. Te vaak wordt als een van de argumenten voor kap de 'slechte' gezondheid van een boom gebruikt. Te vaak is dat een gelegenheidsargument. Vecht voor die Linde, ze is het waard.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Johan Raap · 4 months ago
    Beschouw een boom als een mens. 
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.