secundair logo knw 1

De zandwinplas in de Havikerwaard langs de IJssel | Foto Wim Eikelboom

Zandwinplassen in uiterwaarden spelen een geringe rol in de sedimenthuishouding en erosie van de grote rivieren. Dat stelt HKV Lijn in Water in een onderzoeksrapport dat is opgesteld in opdracht van Cascade, de branchevereniging van oppervlaktedelfstoffenwinners in zand en grind. 

Aanleiding voor het Cascade-rapport zijn uitspraken van de rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving. Zij stelde in een brief over Integraal Riviermanagement dat de buitendijkse delfstofwinners medeverantwoordelijk zijn voor de uitslijting van de rivierbodems. Tijdens hoogwater zouden de diepe plassen als een magneet zand onttrekken aan de rivierbodem. 

Beperkt effect
Onderzoekers van HKV Lijn in Water concluderen dat het effect van zand- en grindwinplassen op de bodemerosie beperkt is. “Uiterwaardsedimentatie is duidelijk niet de belangrijkste bijdrage aan het sedimenttekort. Het effect van winplassen is daardoor ook beperkt. Daarnaast kan de kans op sedimentonttrekking door winplassen zoveel mogelijk worden beperkt door de juiste inrichting van de plassen”, luidt een van de conclusies.

HKV Lijn in Water plaatst wel als kanttekening dat 'op basis van beschikbare metingen is het onduidelijk hoe groot deze zandonttrekking is op de lange termijn omdat er te weinig metingen zijn en doordat er meestal geen onderscheid wordt gemaakt tussen zand, slib en klei in metingen'. 

Henk van Eerden van Rijkswaterstaat constateert in het rapport dat langs de Waal op een aantal plekken wel degelijk riviereffecten zijn te zien rond zandwinplassen. Tussen Pannerdense Kop en Nijmegen zijn diverse erosieplaatsen in de Waal die precies liggen op plekken waar ontgrondingen zijn in de uiterwaarden, stelt Van Eerden.

Metingen
HKV Lijn in Water adviseert om meer metingen te doen naar bodemhoogte en korrelgroottes voor en na hoogwater in uiterwaardenplassen. “Uiterwaardplassen krijgen relatief weinig aandacht in studies binnen het rivierengebied en de bijbehorende sedimentbalansen. Om meer inzicht te krijgen in de ontwikkeling van plassen en het hydraulische en morfologische effect ervan is het belangrijk om deze plassen beter te monitoren in de toekomst”, vinden de opstellers van het rapport met de titel ‘Bodemerosie en bouwgrondstofwinning in het rivierengebied’. 

Deze aanbeveling is opmerkelijk, want voor elk zandwinproject in uiterwaarden is een rivierkundig beoordelingskader vereist om een vergunning voor de Waterwet te verkrijgen. Bij dat beoordelingskader wordt berekend wat de toekomstige zandwinplas voor effect heeft op geomorforlogie, sedimentatie en erosie. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.