secundair logo knw 1

Jelle Hannema en Vivienne Frankot toosten op de nieuwe drinkwaterfabriek

WMD Drinkwater heeft vandaag zijn nieuwe drinkwaterfabriek in Beilen officieel in gebruik genomen. Met de nieuwe productielocatie gaat WMD ook drinkwater leveren aan waterbedrijf Vitens, dat over de grens in Friesland in Terwisscha de productie moest terugbrengen. De directeuren Vivienne Frankot van WMD en Jelle Hannema van Vitens onderstreepten elk het belang van de grensoverschrijdende samenwerking, nu de drinkwaterlevering onder druk staat. 

In Beilen gaat WMD zachter drinkwater maken, met onthardingsmembranen in het proces van omgekeerde osmose. De zogeheten skids die daarvoor worden ingezet, zijn door WMD zelf ontwikkeld en gebouwd, vertelde technisch expert Simon Dost. Zoals ook het ontwerp van de fabriek in eigen beheer is ontwikkeld. Daarbij kreeg het ontwikkelteam de ruimte om nieuwe ideeën toe te passen, zodat er een innovatief zuiveringsconcept in een ruime productiehal is ontstaan, waar veel belangstelling voor bestaat in de wereld van drinkwaterproductie. 

De drinkwaterfabriek is naast het bestaande uit 1946 stammende productiestation gebouwd door de aannemerscombinatie Brands Bouw, Van Haarst, Beenen en Rook Pijpleidingbouw. Vanuit het nieuwe productiestation wordt water geleverd aan inwoners van gemeente Midden-Drenthe, maar ook aan Vitens dat in Friesland kampt met een te krappe productiecapaciteit. 

Dat is een gevolg van het besluit van Vitens om de waterwinning in Terwisscha te halveren om verdere verdroging van het Drents-Friese Wold, een Natura 2000-gebied, te verminderen. Een door de provincie opgelegde opgave, memoreerde Vitens-directeur Jelle Hannema bij de opening in Beilen. “We gaan terug van 7 naar 3,75 miljoen kuub. Dat is nogal wat. We hebben echt vervanging nodig. Ook omdat de watervraag stijgt. En in Friesland hebben we nog de bijzondere omstandigheid dat we nogal wat zuivelindustrie hebben die veel water vraagt.”

De Vitens-directeur zei blij te zijn dat er deze keer, na eerdere mislukte pogingen, is doorgezet om de samenwerking met WMD in Beilen van de grond te krijgen. “Het is heel verstandig om over de grenzen heen te kijken en om het samen te doen. Dat we kijken naar maatschappelijke kosten en baten, dat we verduurzamen. Zo is Beilen nu een belangrijke bouwsteen in onze drinkwatervoorziening in Friesland.”  

Ook in Drenthe ontstaat er druk op de drinkwaterlevering. De bron, het grondwater, wordt vuiler, de drinkwatervraag neemt toe. WMD-directeur Frankot schetste dat er meer dan genoeg water valt in de provincie. "Elk jaar 90 centimeter. Daarvan verdampt zo'n tweederde. Blijft er een derde over, dat via sloten en kanalen wordt afgevoerd naar het IJsselmeer en de zee. Hoe mooi zou het zijn als dit neerslagoverschot de tijd krijgt om te infiltreren in de grond. Ik doe dan ook stiekem de oproep om de watertransitie hier in Drenthe vorm te geven. Laten we er alsjeblieft voor zorgen dat we het water gaan bufferen en vasthouden."

Vitens gaat 40 jaar lang drinkwater uit Beilen inkopen bij WMD. Het gaat om jaarlijks zo’n 3 miljoen m3 water. En om het water van Beilen naar Terwisscha te transporten, legt het drinkwaterbedrijf over een lengte van 20,5 kilometer een nieuwe transportleiding aan. Met deze aanleg en de 40-jarige inkoop, investeert Vitens zo’n 60 miljoen euro in het project, schetste Hannema. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.