0
0
0
s2smodern

Advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos verwacht een goed 2019, nadat het afgelopen jaar met naar eigen zeggen redelijke cijfers is afgesloten. Een uitdaging is om medewerkers binnenboord te houden. De winstgevendheid is in 2018 negatief beïnvloed door het grote personeelsverloop.

Witteveen+Bos haalde vorig jaar een omzet van 132,9 miljoen euro, een lichte toename ten opzichte van 2017. Hiervan is 101,1 miljoen euro eigen omzet. De nettowinst bedroeg 11,3 miljoen euro, een daling met 1,2 miljoen euro. Het aantal opdrachten is gestegen, onder meer vanwege de energietransitie. Daarvoor werd een nieuwe productmarktcombinatie opgezet.

Groot personeelsverloop
Het bureau opereert vanuit 21 kantoren in elf landen. Het aantal medewerkers groeide in 2018 van 1.054 naar 1.125. Daarvan werken 920 in Nederland en 89 in België. De man-vrouwverdeling is 70/30. Er was wel sprake van een groot personeelsverloop met 226 nieuwelingen en 155 vertrekkers. Dit was ook in 2017 al het geval.

De groei en vervanging van medewerkers vragen de nodige energie die ten koste gaat van de directe inzetbaarheid en resultaten, meldt Witteveen+Bos in het bericht over het Jaarverslag 2018. De uitstroom is hoger dan wenselijk wordt geacht. Algemeen directeur Karin Sluis geeft een toelichting in Het Financieele Dagblad: “Het inwerken van zo veel nieuwe medewerkers kost geld en tijd. We kunnen minder uren factureren. Dat heeft ons naar schatting 1,5 miljoen euro van onze winst gekost.”

De ingenieurs en adviseurs van Witteveen+Bos blijken erg in trek bij de overheid en bedrijven. Een belangrijke reden voor een overstap is dat een medewerker zich wil blijven ontwikkelen. Daarom gaat het bureau zich sterker profileren als ‘leerschool’. In 2018 is onder andere de interne PLUSschool for Professionals gestart. Het totale pakket aan opleidingen en trainingen wordt de komende jaren verder uitgebreid.

Bijna 4.000 projecten
Witteveen+Bos had in 2018 wereldwijd bijna vierduizend projecten op het gebied van water, infrastructuur, milieu en bouw lopen, waarvan ruim 2.800 in Nederland. Het advies-en ingenieursbureau noemt de voltooiing van de Noord/Zuidlijn als een hoogtepunt. Aan de nieuwe metrolijn in Amsterdam is 25 jaar meegewerkt.

Ook twee waterprojecten worden speciaal genoemd. In verband met de renovatie van de Afsluitdijk heeft Witteveen+Bos gewerkt aan het ontwerp van de dijk en de bestaande en nieuwe spuicomplexen. Een ander project is de circulaire waterfabriek in Wilp. Hiervoor maakt het bureau samen met onder meer Royal HaskoningDHV het ontwerp.

Duurzaam profiel
Witteveen+Bos meldt 2019 vol vertrouwen tegemoet te zien door de gestegen werkvoorraad en de personeelsgroei. Naar verwachting zal de nettowinst stijgen. De onderneming zet voor de lange termijn in op onder andere circulariteit en ‘digital construction’. Zo is Witteveen+Bos mondiaal actief met 3D-betonprinten.

Directeuren Stephan van der Biezen en Karin Sluis schetsen dit toekomstperspectief in hun voorwoord van het jaarverslag: “We zien Witteveen+Bos als een wereldwijd geïntegreerd bedrijf met een duurzaam en innovatief profiel. We worden initiator van oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken en daarnaast een leerschool voor professionals.”

 

MEER INFORMATIE
Witteveen+Bos over jaarverslag
Jaarverslag 2018
European CEO Award Karin Sluis 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?
Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?
Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.