0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos verwacht een goed 2019, nadat het afgelopen jaar met naar eigen zeggen redelijke cijfers is afgesloten. Een uitdaging is om medewerkers binnenboord te houden. De winstgevendheid is in 2018 negatief beïnvloed door het grote personeelsverloop.

Witteveen+Bos haalde vorig jaar een omzet van 132,9 miljoen euro, een lichte toename ten opzichte van 2017. Hiervan is 101,1 miljoen euro eigen omzet. De nettowinst bedroeg 11,3 miljoen euro, een daling met 1,2 miljoen euro. Het aantal opdrachten is gestegen, onder meer vanwege de energietransitie. Daarvoor werd een nieuwe productmarktcombinatie opgezet.

Groot personeelsverloop
Het bureau opereert vanuit 21 kantoren in elf landen. Het aantal medewerkers groeide in 2018 van 1.054 naar 1.125. Daarvan werken 920 in Nederland en 89 in België. De man-vrouwverdeling is 70/30. Er was wel sprake van een groot personeelsverloop met 226 nieuwelingen en 155 vertrekkers. Dit was ook in 2017 al het geval.

De groei en vervanging van medewerkers vragen de nodige energie die ten koste gaat van de directe inzetbaarheid en resultaten, meldt Witteveen+Bos in het bericht over het Jaarverslag 2018. De uitstroom is hoger dan wenselijk wordt geacht. Algemeen directeur Karin Sluis geeft een toelichting in Het Financieele Dagblad: “Het inwerken van zo veel nieuwe medewerkers kost geld en tijd. We kunnen minder uren factureren. Dat heeft ons naar schatting 1,5 miljoen euro van onze winst gekost.”

De ingenieurs en adviseurs van Witteveen+Bos blijken erg in trek bij de overheid en bedrijven. Een belangrijke reden voor een overstap is dat een medewerker zich wil blijven ontwikkelen. Daarom gaat het bureau zich sterker profileren als ‘leerschool’. In 2018 is onder andere de interne PLUSschool for Professionals gestart. Het totale pakket aan opleidingen en trainingen wordt de komende jaren verder uitgebreid.

Bijna 4.000 projecten
Witteveen+Bos had in 2018 wereldwijd bijna vierduizend projecten op het gebied van water, infrastructuur, milieu en bouw lopen, waarvan ruim 2.800 in Nederland. Het advies-en ingenieursbureau noemt de voltooiing van de Noord/Zuidlijn als een hoogtepunt. Aan de nieuwe metrolijn in Amsterdam is 25 jaar meegewerkt.

Ook twee waterprojecten worden speciaal genoemd. In verband met de renovatie van de Afsluitdijk heeft Witteveen+Bos gewerkt aan het ontwerp van de dijk en de bestaande en nieuwe spuicomplexen. Een ander project is de circulaire waterfabriek in Wilp. Hiervoor maakt het bureau samen met onder meer Royal HaskoningDHV het ontwerp.

Duurzaam profiel
Witteveen+Bos meldt 2019 vol vertrouwen tegemoet te zien door de gestegen werkvoorraad en de personeelsgroei. Naar verwachting zal de nettowinst stijgen. De onderneming zet voor de lange termijn in op onder andere circulariteit en ‘digital construction’. Zo is Witteveen+Bos mondiaal actief met 3D-betonprinten.

Directeuren Stephan van der Biezen en Karin Sluis schetsen dit toekomstperspectief in hun voorwoord van het jaarverslag: “We zien Witteveen+Bos als een wereldwijd geïntegreerd bedrijf met een duurzaam en innovatief profiel. We worden initiator van oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken en daarnaast een leerschool voor professionals.”

 

MEER INFORMATIE
Witteveen+Bos over jaarverslag
Jaarverslag 2018
European CEO Award Karin Sluis 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Bodemdaling en HWBP kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de veronderstelling dat we in de delta blijven wonen zal het antwoord dan ook moeten zijn temporiseer dijkverhogen (draagvlak slappe bodem is beperkt) en druk het laag gelegen land geologisch op (ongeveer 1/3 deel NL) in het tempo van de zeespiegel stijging. Benut daarvoor de stoffen die we niet langer in de atmosfeer willen stoten (CO2) en bindt deze tot een slurry.
De wet van Pascal zal ons daarbij helpen, waarbij we feitelijk omkeren wat nu in de onttrekking van gas als bodemdaling herkennen. Ga over tot een programma dat gebouwen/huizen niet langer passief gefundeerd zijn, maar eenvoudig waterpas gesteld kunnen worden. Zie dit als een de komende eeuwen doorlopend programma zodat de delta veilig blijft, de rivieren weer geleidelijk onder maaiveld komen en het veenlandschap in zijn charme gepoogd kan worden gelijktijdig te behouden als Carbon link. Slappe bodem wordt dan zelf een non-onderwerp.
De kosten en middelen voor zo'n programma zullen het geleidelijk winnen van steeds hogere en middelen verslindende dijken en waterbouwkundige constructies (denk aan stormvloedkering), zoute kwel wordt stapsgewijs beheerst en de bodemvruchtbaarheid is verzekerd.
Zoek allianties met die partijen die nu aan de bron van de koolstof economie hebben gestaan. Zij beschikken over de juiste expertise om dit proces van dalen in stijging om te zetten en de diepe boring naar zeg drie km diepte veilig te openen, beheren en te sluiten.
Zoek kort gezegd het juist niveau en tijdschema om problemen in de badkuip te beheersen. Dat overstijgt de slappe bodem.
De technologie en ervaring zal wereldwijd toepasbaar zijn en een antwoord geven, anders dan simpel CO2 in de diepe bodem brengen.
Wat een informatie: "De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag".. Laat toch eens wat grafieken zien!!!! Er wordt zoveel gemeten. En de deskundigen kunnen het uitleggen.
Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het