secundair logo knw 1

Karin Sluis (hier met mededirecteur Stephan van der Biezen) won in 2018 de European CEO Award I foto: Witteveen+Bos

Advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos verwacht een goed 2019, nadat het afgelopen jaar met naar eigen zeggen redelijke cijfers is afgesloten. Een uitdaging is om medewerkers binnenboord te houden. De winstgevendheid is in 2018 negatief beïnvloed door het grote personeelsverloop.

Witteveen+Bos haalde vorig jaar een omzet van 132,9 miljoen euro, een lichte toename ten opzichte van 2017. Hiervan is 101,1 miljoen euro eigen omzet. De nettowinst bedroeg 11,3 miljoen euro, een daling met 1,2 miljoen euro. Het aantal opdrachten is gestegen, onder meer vanwege de energietransitie. Daarvoor werd een nieuwe productmarktcombinatie opgezet.

Groot personeelsverloop
Het bureau opereert vanuit 21 kantoren in elf landen. Het aantal medewerkers groeide in 2018 van 1.054 naar 1.125. Daarvan werken 920 in Nederland en 89 in België. De man-vrouwverdeling is 70/30. Er was wel sprake van een groot personeelsverloop met 226 nieuwelingen en 155 vertrekkers. Dit was ook in 2017 al het geval.

De groei en vervanging van medewerkers vragen de nodige energie die ten koste gaat van de directe inzetbaarheid en resultaten, meldt Witteveen+Bos in het bericht over het Jaarverslag 2018. De uitstroom is hoger dan wenselijk wordt geacht. Algemeen directeur Karin Sluis geeft een toelichting in Het Financieele Dagblad: “Het inwerken van zo veel nieuwe medewerkers kost geld en tijd. We kunnen minder uren factureren. Dat heeft ons naar schatting 1,5 miljoen euro van onze winst gekost.”

De ingenieurs en adviseurs van Witteveen+Bos blijken erg in trek bij de overheid en bedrijven. Een belangrijke reden voor een overstap is dat een medewerker zich wil blijven ontwikkelen. Daarom gaat het bureau zich sterker profileren als ‘leerschool’. In 2018 is onder andere de interne PLUSschool for Professionals gestart. Het totale pakket aan opleidingen en trainingen wordt de komende jaren verder uitgebreid.

Bijna 4.000 projecten
Witteveen+Bos had in 2018 wereldwijd bijna vierduizend projecten op het gebied van water, infrastructuur, milieu en bouw lopen, waarvan ruim 2.800 in Nederland. Het advies-en ingenieursbureau noemt de voltooiing van de Noord/Zuidlijn als een hoogtepunt. Aan de nieuwe metrolijn in Amsterdam is 25 jaar meegewerkt.

Ook twee waterprojecten worden speciaal genoemd. In verband met de renovatie van de Afsluitdijk heeft Witteveen+Bos gewerkt aan het ontwerp van de dijk en de bestaande en nieuwe spuicomplexen. Een ander project is de circulaire waterfabriek in Wilp. Hiervoor maakt het bureau samen met onder meer Royal HaskoningDHV het ontwerp.

Duurzaam profiel
Witteveen+Bos meldt 2019 vol vertrouwen tegemoet te zien door de gestegen werkvoorraad en de personeelsgroei. Naar verwachting zal de nettowinst stijgen. De onderneming zet voor de lange termijn in op onder andere circulariteit en ‘digital construction’. Zo is Witteveen+Bos mondiaal actief met 3D-betonprinten.

Directeuren Stephan van der Biezen en Karin Sluis schetsen dit toekomstperspectief in hun voorwoord van het jaarverslag: “We zien Witteveen+Bos als een wereldwijd geïntegreerd bedrijf met een duurzaam en innovatief profiel. We worden initiator van oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken en daarnaast een leerschool voor professionals.”

 

MEER INFORMATIE
Witteveen+Bos over jaarverslag
Jaarverslag 2018
European CEO Award Karin Sluis 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.