De winning van drinkwater in het Drents-Friese Wold wordt gehalveerd. Dat is nodig om verdere verdroging van het gebied tegen te gaan.

De provincies Fryslân en Drenthe hebben samen tot de halvering besloten. In plaats van 6,5 miljoen kuub per jaar zal binnenkort 3,25 miljoen kuub drinkwater worden gewonnen bij de winning Terwisscha, in de buurt van Appelscha. De provincies hebben met drinkwaterbedrijf Vitens afspraken gemaakt over de financiering en de planning van de halvering.

Het terugbrengen van de waterwinning is noodzakelijk omdat het Drents-Friese Wold, een Natura 2000-gebied, langzaam verdroogt. Om aan de voorwaarden van het Natura 2000-beheerplan te voldoen, moet de daling van de grondwaterstand tegengegaan worden. Eerder zijn daarvoor in het bosgebied en in de landbouwgronden van het Drents-Friese Wold al ingrepen gedaan. Naast die maatregelen blijkt halvering van de drinkwaterwinning nodig te zijn.

De halvering vindt pas plaats als vervangende drinkwaterwinning is gevonden en operationeel gemaakt. De provincie Fryslân en Vitens gaan samen op zoek naar nieuwe locaties voor drinkwaterwinning. Vitens krijgt 50 procent subsidie (maximaal 10 miljoen euro) voor het operationeel maken van alternatieve drinkwaterwinning.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooie indicator soorten voor de KRW: Pelikanen en Neushoorns
Weet de Rli wel hoeveel controle instanties er al op een boeren erf komen?
En hoeveel certificatie eisen ze al hebben? Is het verstandig om het zoveelste certificeringssysteem op te zetten en de bestaande schoenen weg te gooien....
Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.