De winning van drinkwater in het Drents-Friese Wold wordt gehalveerd. Dat is nodig om verdere verdroging van het gebied tegen te gaan.

De provincies Fryslân en Drenthe hebben samen tot de halvering besloten. In plaats van 6,5 miljoen kuub per jaar zal binnenkort 3,25 miljoen kuub drinkwater worden gewonnen bij de winning Terwisscha, in de buurt van Appelscha. De provincies hebben met drinkwaterbedrijf Vitens afspraken gemaakt over de financiering en de planning van de halvering.

Het terugbrengen van de waterwinning is noodzakelijk omdat het Drents-Friese Wold, een Natura 2000-gebied, langzaam verdroogt. Om aan de voorwaarden van het Natura 2000-beheerplan te voldoen, moet de daling van de grondwaterstand tegengegaan worden. Eerder zijn daarvoor in het bosgebied en in de landbouwgronden van het Drents-Friese Wold al ingrepen gedaan. Naast die maatregelen blijkt halvering van de drinkwaterwinning nodig te zijn.

De halvering vindt pas plaats als vervangende drinkwaterwinning is gevonden en operationeel gemaakt. De provincie Fryslân en Vitens gaan samen op zoek naar nieuwe locaties voor drinkwaterwinning. Vitens krijgt 50 procent subsidie (maximaal 10 miljoen euro) voor het operationeel maken van alternatieve drinkwaterwinning.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.