secundair logo knw 1

De uitreiking van de Waterinnovatieprijs in Utrecht l Foto Unie van Waterschappen

Dijkinspecties met behulp van AI, eDNA voor de opsporing van lozingen, digitale meters voor grondwateronttrekkingen en een app om watervervuiling bij de bron aan te pakken. Deze vier waterinnovaties zijn vanmiddag door de jury uitgeroepen tot winnaars van de Waterinnovatieprijs 2023/2024. De publieksprijs ging naar de ‘knikkerbaan’ voor een slibloze rioolwaterzuivering. 

"De winnaars laten zien dat de 21 waterschappen volop bezig zijn hun werk efficiënter en beter in te richten op basis van digitale data en kunstmatige intelligentie", zegt bestuurslid Luzette Kroon van de Unie van Waterschappen. "Door continu te innoveren worden wateropgaven nog slimmer, beter en goedkoper opgelost."

De tweejaarlijkse Waterinnovatieprijs is een initiatief van de Unie, het Waterschapshuis, de Nederlandse Waterschapsbank en STOWA. Zij willen daarmee innovatieve projecten op het gebied van waterbeheer zichtbaar maken en kennisdeling bevorderen. 

Kroon wijst op nieuwe uitdagingen als gevolg van klimaatverandering. "Innovaties zijn onmisbaar om ons waterbeheer te vernieuwen en te verbinden met andere ruimtelijke en maatschappelijke opgaven", stelt zij. 

Duidelijke winnaar
Dit keer waren voor de juryprijs in totaal zestig innovaties ingediend voor vier verschillende categorieën: ‘Briljantjes’, ‘Gezonde leefomgeving’, ‘Dijken van de toekomst’ en ‘Water en bodem sturend’. Twaalf daarvan waren eind december al genomineerd. Voor de publieksprijs kon vervolgens online op een van deze twaalf gestemd worden. 

Met 555 van de in totaal 3134 uitgebrachte stemmen is het project TORWASH van Waterschap Aa en Maas de duidelijke winnaar van deze prijs, zo werd vanmiddag tijdens het Waterinnovatiefestival in Utrecht bekendgemaakt. Een levensgrote ‘knikkerbaan’ is de belichaming van deze techniek waarmee slib op een rioolwaterzuivering wordt omgezet in herbruikbare producten.  

In de categorie ‘Dijken van de toekomst’ verkoos de jury het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier met de innovatie ‘Scheuren in dijken detecteren met behulp van artificiële intelligentie (AI)’. Hierbij worden drone- en vliegtuigbeelden ingezet om de efficiëntie van dijkinspecties te verhogen.

Briljantje
Het Hoogheemraadschap van Delfland won in de categorie ‘Gezonde leefomgeving’ met een eDNA-methode om sneller en goedkoper te kunnen zoeken naar de bron van een verontreiniging. 

‘Zicht op water’ van Waterschap Brabantse Delta was volgens de jury het beste project in de categorie ‘Water en bodem sturend’. Deze innovatie geeft met digitale meters, die geïnstalleerd worden op waterbronnen en verbonden met een online dashboard, inzicht in de grondwateronttrekkingen van agrarische bedrijven. 

De prijs voor het beste ‘Briljantje’ tot slot ging naar Waterschap Vechtstromen voor een door Andras Koops ontwikkelde opsporingsmethode om watervervuiling bij de bron aan te pakken. Concreet gaat het om een app die verschillende data combineert.

Glazen beeld
De winnaars werden verblijd met een beeld van glaskunstenaar Gert Bullée en een bedrag van 2.500 euro, dat zij kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld deelname aan een training of het inhuren van een deskundige om het project verder te brengen. 

In het eerste nummer van magazine H2O van dit jaar, dat binnenkort verschijnt, wordt ook aandacht besteed aan de Waterinnovatieprijs. Een aantal inzendingen staat in de schijnwerpers.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In waterschap Delfland is een initiatief om het waterspoor in te voeren dit voorjaar doodgebloed toen het college - dat er duidelijk geen zin in heeft om het waterspoor in te voeren - met de constatering kwam dat er rond de 150.000 wateraansluitingen zijn die in de computersystemen niet corresponderen met een uniek adres voor de zuiveringsheffing. En dat is wel noodzakelijk door onze eigen regels: "gewoon de zuiveringsheffing innen via het betalingssysteem van de drinkwaterbedrijven is niet toegestaan. Ieder huishouden moet een aparte brief ontvangen, met daarop hoeveel drinkwater er is verbruikt en (dus) hoeveel zuiveringsheffing er moet worden betaald. 
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toich is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens ze zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen. 
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de adminstratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet. 
Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.