0
0
0
s2smodern

“Dat we de overall award zouden winnen, hadden we niet verwacht,” zegt Marit van Veen, sales manager bij CirTec B.V. Haar bedrijf uit Purmerend werd tijdens de opening de Amsterdam International Water Week met de Cellvation technologie uitgeroepen tot overall winnaar van de Aquatech Innovation Award 2017. 

Marit van Veen was de enige vrouw op het podium, dat gevuld was met vertegenwoordigers van veertien genomineerde innovaties. “Het is heel bijzonder om in een zaal, vol met waterprofessionals van over de hele wereld, uitgeroepen te worden tot winnaar. De prijs is voor ons echt een bevestiging dat mensen zien waar we mee bezig zijn. In Nederland raken we al steeds bekender, maar als winnaar van de award komen we ook onder de aandacht van een internationaal publiek. Daar hopen we ook op, want er worden wereldwijd ontzettend veel bomen gekapt voor de productie van toiletpapier en het is zonde om al dat papier niet te recyclen. Bovendien is er vanuit de markt veel vraag naar gerecyclede materialen.”

Innovatief en realistisch
CirTec B.V. ontwikkelde een installatie die cellulose uit toiletpapier geschikt maakt voor hergebruik. De cellulose wordt vermarkt, onder meer als stof die wordt verwerkt in asfalt. Waarom de jury de Cellvation verkoos tot overall winnaar durft Van Veen niet direct te zeggen. “Wat we wel weten is dat het hergebruik van WC papier voor veel mensen een aansprekend onderwerp is. Bijna iedereen gebruikt het, maar het idee om cellulose uit toiletpapier opnieuw te gebruiken is voor veel mensen eerst toch even wennen. Wat voor de jury mogelijk ook meespeelde, is dat we al een full scale installatie hebben draaien en dat er inmiddels daadwerkelijk cellulose verwerkt is in asfalt. We hebben dus al bewezen een innovatieve, duurzame, maar realistische oplossing te bieden.”

Nu de wet nog
De aandacht die CirTec krijgt voor het winnen van de award, wil het bedrijf aangrijpen om knelpunten in de wetgeving beter onder de aandacht te brengen. Van Veen: “Nu is het zo dat de overheid innovatie stimuleert, maar tegelijkertijd kan de huidige wetgeving nog een belemmering vormen voor de toepassing van ons product. Dat is jammer. Ik begrijp dat het niet voor de hand ligt om met uitwerpselen besmet materiaal opnieuw te gebruiken, maar met de manier waarop wij het materiaal opwerken, is het absoluut hygiënisch. Het eindproduct dat wij overhouden is dan ook prima geschikt voor allerlei toepassingen. In principe kunnen van het cellulose zelfs kunststoffen drinkbekers worden gemaakt. Voor de toepasselijkheid van een product zou de kwaliteit van een product belangrijker moeten zijn dan de afkomst ervan. Gelukkig begint de overheid dit ook steeds meer in te zien.”

Verder innoveren
De komende periode focust CirTec zich met name op de productie van cellulose op de full scale installatie in Geesterambacht. “Hier produceren we 400 kilo cellulose per dag”, zegt Van Veen. “Dit materiaal wordt gebruikt in asfalt, maar we maken ook een voorraad opgewerkt materiaal beschikbaar voor de industrie. Zo geven we de markt de mogelijkheid om materiaal af te nemen en het zelf te testen op toepasbaarheid.”

 

Lees ook: CirTec wint Aquatech Innovation Award

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?
Een korte reactie op de verklaring inzake duurzaamheid in dit artikel: “Diverse onafhankelijke berekeningen hebben aangetoond dat drogen en verbranden van RWZI slibben NIET de meest duurzame oplossing is. Bewering inzake CO2-uitstoot is zeer discutabel en er wordt geen rekening gehouden met de uitstoot van stikstof”. Mladen Filipan, VSGM (MID MIX).
Mooi dat de dreiging van een landelijk watertekort voorbij is en dat er weer voldoende water Nederland binnenkomt. Waarmee evenwel helaas alleen Europees Nederland bedoeld wordt. Geen woord over Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) dat nu al bijna tien jaar ook een deel van Nederland is. En mocht dit deel niet binnen de verantwoordelijkheid van RWS en LCW vallen, ook dan ware sprake te zijjn van Europees Nederland in hun berichten.
Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.