secundair logo knw 1

“Dat we de overall award zouden winnen, hadden we niet verwacht,” zegt Marit van Veen, sales manager bij CirTec B.V. Haar bedrijf uit Purmerend werd tijdens de opening de Amsterdam International Water Week met de Cellvation technologie uitgeroepen tot overall winnaar van de Aquatech Innovation Award 2017. 

Marit van Veen was de enige vrouw op het podium, dat gevuld was met vertegenwoordigers van veertien genomineerde innovaties. “Het is heel bijzonder om in een zaal, vol met waterprofessionals van over de hele wereld, uitgeroepen te worden tot winnaar. De prijs is voor ons echt een bevestiging dat mensen zien waar we mee bezig zijn. In Nederland raken we al steeds bekender, maar als winnaar van de award komen we ook onder de aandacht van een internationaal publiek. Daar hopen we ook op, want er worden wereldwijd ontzettend veel bomen gekapt voor de productie van toiletpapier en het is zonde om al dat papier niet te recyclen. Bovendien is er vanuit de markt veel vraag naar gerecyclede materialen.”

Innovatief en realistisch
CirTec B.V. ontwikkelde een installatie die cellulose uit toiletpapier geschikt maakt voor hergebruik. De cellulose wordt vermarkt, onder meer als stof die wordt verwerkt in asfalt. Waarom de jury de Cellvation verkoos tot overall winnaar durft Van Veen niet direct te zeggen. “Wat we wel weten is dat het hergebruik van WC papier voor veel mensen een aansprekend onderwerp is. Bijna iedereen gebruikt het, maar het idee om cellulose uit toiletpapier opnieuw te gebruiken is voor veel mensen eerst toch even wennen. Wat voor de jury mogelijk ook meespeelde, is dat we al een full scale installatie hebben draaien en dat er inmiddels daadwerkelijk cellulose verwerkt is in asfalt. We hebben dus al bewezen een innovatieve, duurzame, maar realistische oplossing te bieden.”

Nu de wet nog
De aandacht die CirTec krijgt voor het winnen van de award, wil het bedrijf aangrijpen om knelpunten in de wetgeving beter onder de aandacht te brengen. Van Veen: “Nu is het zo dat de overheid innovatie stimuleert, maar tegelijkertijd kan de huidige wetgeving nog een belemmering vormen voor de toepassing van ons product. Dat is jammer. Ik begrijp dat het niet voor de hand ligt om met uitwerpselen besmet materiaal opnieuw te gebruiken, maar met de manier waarop wij het materiaal opwerken, is het absoluut hygiënisch. Het eindproduct dat wij overhouden is dan ook prima geschikt voor allerlei toepassingen. In principe kunnen van het cellulose zelfs kunststoffen drinkbekers worden gemaakt. Voor de toepasselijkheid van een product zou de kwaliteit van een product belangrijker moeten zijn dan de afkomst ervan. Gelukkig begint de overheid dit ook steeds meer in te zien.”

Verder innoveren
De komende periode focust CirTec zich met name op de productie van cellulose op de full scale installatie in Geesterambacht. “Hier produceren we 400 kilo cellulose per dag”, zegt Van Veen. “Dit materiaal wordt gebruikt in asfalt, maar we maken ook een voorraad opgewerkt materiaal beschikbaar voor de industrie. Zo geven we de markt de mogelijkheid om materiaal af te nemen en het zelf te testen op toepasbaarheid.”

 

Lees ook: CirTec wint Aquatech Innovation Award

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.