secundair logo knw 1

De rwzi in Franeker | Foto Wetterskip/Daniël Hartog

Wetterskip Fryslân heeft er even mee geworsteld, maar nu ligt er een besluit: de rioolwaterzuivering in Sint Annaparochie verdwijnt en die in Franeker wordt gemoderniseerd. Er komt een 17,5 kilometer lange persleiding die het afvalwater van een nieuw rioolgemaal in Sint Annaparochie naar de rwzi Franeker transporteert. 

Voor het gehele project is 56 miljoen euro nodig, verwacht het Wetterskip. Deze week trok het algemeen bestuur alvast 1 miljoen euro uit voor de uitwerking van de plannen. Die moeten er in 2025 liggen, waarna de uitvoering medio 2027 zal starten. Daarvoor wordt twee jaar uitgetrokken. 

De rwzi Franeker dateert uit 1986 en voldoet nu al niet meer altijd aan de eisen. Bij lage temperaturen zijn de stikstofwaarden in het gezuiverde en geloosde water soms te hoog. Dat komt volgens het Wetterskip doordat de zuivering werkt met oxidatiebedden en zandfilters om stikstof, fosfaat en zwevende stof uit het afvalwater te halen. 

Verouderd
In Sint Annaparochie wordt het water nog wel voldoende gezuiverd. "Maar er komt een moment dat dit niet meer te garanderen is", aldus het waterschap. De in 1974 gebouwde zuivering is verouderd en nadert het einde van haar levensduur. 

Na meerdere opties onderzocht te hebben, kiest het dagelijks bestuur nu ‘in principe’ voor het samenvoegen van de zuiveringsgebieden Franeker en Sint Annaparochie in één vernieuwde rwzi Franeker. Daarmee moeten de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water en van de nieuwe Europese richtlijn Stedelijk Afvalwater, die naar verwachting in 2024 wordt vastgesteld, binnen bereik komen. 

Obstakels
De aanleg van de benodigde persleiding vormde eerder in de besluitvorming nog wel een hobbel. In november 2022 eiste het algemeen bestuur een betere onderbouwing voor dit plan. Er moeten overeenkomsten met grondeigenaren afgesloten worden en er moeten oplossingen komen voor obstakels in het traject, zoals de snelweg A31, een gasleiding en het Van Harinxmakanaal.

Maar volgens dagelijks bestuurder Remco van Maurik is uit nader onderzoek gebleken dat de risico’s te overzien zijn. "Een nieuwe persleiding betekent ook dat een aantal knelpunten in het huidige transportsysteem voor afvalwater, zoals een te lage afvoercapaciteit, wordt opgelost", stelt hij. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost