secundair logo knw 1

De rwzi in Franeker | Foto Wetterskip/Daniël Hartog

Wetterskip Fryslân heeft er even mee geworsteld, maar nu ligt er een besluit: de rioolwaterzuivering in Sint Annaparochie verdwijnt en die in Franeker wordt gemoderniseerd. Er komt een 17,5 kilometer lange persleiding die het afvalwater van een nieuw rioolgemaal in Sint Annaparochie naar de rwzi Franeker transporteert. 

Voor het gehele project is 56 miljoen euro nodig, verwacht het Wetterskip. Deze week trok het algemeen bestuur alvast 1 miljoen euro uit voor de uitwerking van de plannen. Die moeten er in 2025 liggen, waarna de uitvoering medio 2027 zal starten. Daarvoor wordt twee jaar uitgetrokken. 

De rwzi Franeker dateert uit 1986 en voldoet nu al niet meer altijd aan de eisen. Bij lage temperaturen zijn de stikstofwaarden in het gezuiverde en geloosde water soms te hoog. Dat komt volgens het Wetterskip doordat de zuivering werkt met oxidatiebedden en zandfilters om stikstof, fosfaat en zwevende stof uit het afvalwater te halen. 

Verouderd
In Sint Annaparochie wordt het water nog wel voldoende gezuiverd. "Maar er komt een moment dat dit niet meer te garanderen is", aldus het waterschap. De in 1974 gebouwde zuivering is verouderd en nadert het einde van haar levensduur. 

Na meerdere opties onderzocht te hebben, kiest het dagelijks bestuur nu ‘in principe’ voor het samenvoegen van de zuiveringsgebieden Franeker en Sint Annaparochie in één vernieuwde rwzi Franeker. Daarmee moeten de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water en van de nieuwe Europese richtlijn Stedelijk Afvalwater, die naar verwachting in 2024 wordt vastgesteld, binnen bereik komen. 

Obstakels
De aanleg van de benodigde persleiding vormde eerder in de besluitvorming nog wel een hobbel. In november 2022 eiste het algemeen bestuur een betere onderbouwing voor dit plan. Er moeten overeenkomsten met grondeigenaren afgesloten worden en er moeten oplossingen komen voor obstakels in het traject, zoals de snelweg A31, een gasleiding en het Van Harinxmakanaal.

Maar volgens dagelijks bestuurder Remco van Maurik is uit nader onderzoek gebleken dat de risico’s te overzien zijn. "Een nieuwe persleiding betekent ook dat een aantal knelpunten in het huidige transportsysteem voor afvalwater, zoals een te lage afvoercapaciteit, wordt opgelost", stelt hij. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In waterschap Delfland is een initiatief om het waterspoor in te voeren dit voorjaar doodgebloed toen het college - dat er duidelijk geen zin in heeft om het waterspoor in te voeren - met de constatering kwam dat er rond de 150.000 wateraansluitingen zijn die in de computersystemen niet corresponderen met een uniek adres voor de zuiveringsheffing. En dat is wel noodzakelijk door onze eigen regels: "gewoon de zuiveringsheffing innen via het betalingssysteem van de drinkwaterbedrijven is niet toegestaan. Ieder huishouden moet een aparte brief ontvangen, met daarop hoeveel drinkwater er is verbruikt en (dus) hoeveel zuiveringsheffing er moet worden betaald. 
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toich is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens ze zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen. 
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de adminstratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet. 
Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!
Te gek voor woorden dat het drinkwater WMD niet goed is. Ik heb een zeldzame auto-immuunziekte en ben heel erg afhankelijk van goed en zeer schoon drinkwater. Als dit niet goed is kan ik nog sneller erg ziek worden en dat is lijkt mij niet de bedoeling. Mijn lichaam kan zelf niet zuiveren door mijn ziekte, ben dus echt afhankelijk van zuiveringsinstallatie van WMD. Dat moet gewoon goed zijn !
Daar betalen wij ook voor.
Interessant. Als ik naar het dashboard reageert het alleen niet als ik een gemeente selecteer.