secundair logo knw 1

Driedoornige stekelbaars | Foto VisAdvies

Een kleine duizend driedoornige stekelbaarsjes met kleine zendertjes zwommen de afgelopen weken rond twee vispassages van Wetterskip Fryslân. Hun routes lieten verbeterpunten aan de vispassages zien. “Het nut van goede monitoring is hiermee wederom bewezen.”

Wouter Patberg is ecoloog bij Wetterskip Fryslân en was verantwoordelijk voor de test. Volgens hem was de inzet van gezenderde stekelbaarsjes, iets dat als dierproef wordt gezien en alleen met een ontheffing mag gebeuren, bij uitstek geschikt om de vispassages te testen en bovendien een beproefd concept. “De test is uitgevoerd door een gekwalificeerd bureau en met een overlevingspercentage van nagenoeg honderd procent is de test ook in dat opzicht geslaagd.”

Wouter Padberg Foto Daniël HartogWouter Patberg Foto Daniël HartogDe maximaal 8 centimeter lange stekelbaarsjes werden op twee locaties losgelaten: de ene helft op de Waddenzee bij Ameland, de andere helft achter het zeegemaal De Heining bij Marrum. “Op Ameland staat een bijzondere vispassage. Vis wordt er naar toe gelokt met een lokstroom van gezuiverd water van de rioolwaterzuivering. Een belangrijke vraag voor ons was of de lokstroom goed functioneerde.”

Dat blijkt het geval. De vissen worden meegevoerd tot de duiker in de dijk ter hoogte van de Ballumerbocht. Het merendeel van de vissen slaagde er vervolgens echter niet in om door de passage te komen. “Dat heeft te maken met de stroomsnelheid en de afstelling van een klep in de duiker. Gelukkig hebben we de mogelijkheid die aan te passen.”

Achter zeegemaal De Heining wil het Wetterskip onderzoeken waar de stekelbaarsjes in de polder naar toe gaan. Die gegevens worden de komende tijd met een mobiele antenne verzameld. “Bij eerder onderzoek hebben we al gezien dat een groot deel van de vissen ondiepe rietzones langs de oever in de boezem opzochten voor hun paairitueel.”

De test bewijst volgens Patberg het nut van monitoring. “De leefwereld van vissen is heel versnipperd geworden. Met vispassages proberen we de snippers aan elkaar te plakken. Dat is belangrijk, maar de aanleg van vispassages is ook duur. Juist daarom, en zeker als de mogelijkheid bestaat om de werking van de vispassages te optimaliseren, is het zo belangrijk om goed te monitoren om te kijken of de passages doen wat we hoopten en – als dit niet het geval is – te ontdekken waarom niet. Hoewel monitoring een kostbaar en arbeidsintensief proces is waar vaak op bezuinigd wordt, is het de investering vaak meer dan waard.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost