0
0
0
s2smodern

Drie universiteiten, Wageningen, Twente en Groningen, steken de komende vier jaar 750.000 euro per jaar in Wetsus. Daarmee heeft het kennisinstituut in elk geval de komende twee jaar voldoende financiering om in volle omvang door te kunnen gaan.

Vorige maand werd al bekend dat het NWO en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor de komende jaren overgangsfinanciering beschikbaar stelden aan Wetsus. “Maar dat was nog niet genoeg,” zegt Wetsus-bestuurder Johannes Boonstra. “Dankzij de steun van deze universiteiten, de provincie Friesland en de gemeente Leeuwarden hebben we het plaatje nu rond.”

Ambitie
Wetsus verkeert in een tussenfase. Het kennisinstituut beschikt nog niet over een permanente financieringsstructuur, zodat er steeds opnieuw aanvragen voor gelden gedaan moeten worden. “Over twee jaar hopen we in aanmerking te komen voor langlopende ondersteuning vanuit NWO. Uiteindelijk is het onze ambitie om te worden opgenomen in het nationale institutenportfolio. Dat zou betekenen dat we op een vaste financiering kunnen rekenen.”

Universiteiten
In het onderzoeksprogramma van Wetsus werken 23 Europese universiteiten en 110 internationale bedrijven samen. De WUR, de Universiteit Twente en Rijksuniversiteit Groningen waren de afgelopen jaren al belangrijke partners voor Wetsus. Hun rol bestond vooral uit wetenschappelijke begeleiding van het onderzoek.

Met deze drie universiteiten organiseert Wetsus ook al enkele jaren de Wetsus Academy, een tweejarig joint degree masterprogramma voor watertechnologie. Boonstra: “We zijn natuurlijk heel dankbaar voor het feit dat deze universiteiten ons willen ondersteunen en zien dit ook als een enorme bevestiging voor ons werk.”

 

MEER INFORMATIE
Financiële zorgen Wetsus voor korte termijn voorbij

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

I.p.v. verbieden simpele oplossingen stimuleren. Hier een suggestie.
Bij 2 toiletten in huis gebruik er 1 voor de kleine boodschap en spoel deze pas voor het slapen gaan door en niet na elke plas.
Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.