0
0
0
s2smodern

Wat kunnen mensen zelf doen tegen wateroverlast door hoosbuien? Dat ontdekken zij tijdens de Week van Ons Water die van 18 tot en met 25 oktober wordt gehouden.

De watersector gooit twee keer per jaar de deuren open voor het publiek, waarbij in het najaar het thema van waterveiligheid en wateroverlast centraal staat. De bedoeling is om Nederlanders bewuster te maken van het bijzondere van water. De Week van Ons Water is een initiatief van onder meer het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, drinkwaterbedrijven en waterschappen. In de herfstvakantie wordt een breed scala aan activiteiten voor jong en oud georganiseerd, zoals bevertochten, challenges om afval uit water te halen en colleges over dijkveiligheid. Ook is het mogelijk om gemalen en rioolwaterzuiveringsinstallaties te bezoeken.

In deze editie van de Week van Ons Water is extra aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering. Mensen wordt gewezen op de stijging van de zeespiegel en de toename van het water in de rivieren en uit de lucht; daardoor kan zestig procent van ons land overstromen. Ook zijn maatregelen nodig om het stijgende aantal hoosbuien af te voeren.

Hierbij komt aan bod wat Nederlanders zelf kunnen doen om droge voeten te houden. “Denk bijvoorbeeld aan ‘tegels eruit, groen erin’ in tuinen en het afkoppelen van regenafvoer”, zegt Jane Alblas van de Unie van Waterschappen. “Het is belangrijk om op dergelijke maatregelen te wijzen, want dat is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Voor huis-aan-huis bladen en sociale media hebben we infographics gemaakt. Die laten goed zien wat het effect van extreme regenval op de stedelijke omgeving is.”

De gemeente Rotterdam en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard organiseren op 18 en 21 oktober twee waterwandelingen door de stad. Alblas: “Rotterdam is een van de koplopers bij het klimaatbestendig maken van de stedelijke omgeving. De deelnemers lopen een route langs slimme wateroplossingen zoals waterbergende pleinen.” Een andere activiteit is Heel Zuid-Holland Zakt. Dit evenement vindt op 18 oktober plaats bij gemaal De Hoge Boezem achter Haastrecht. Dan wordt duizend jaar watergeschiedenis tot leven gebracht door een dijkgraaf, een ooggetuige van de Watersnoodramp van 1953 en een machinist van een oude stoommachine.

Bij de waterweek is ditmaal ook het Rode Kruis betrokken, vertelt Alblas. “Deze organisatie heeft een boekje over evacuaties voor kinderen gemaakt. Op 19 oktober worden evenementen op de Afsluitdijk en bij het Woudagemaal in Lemmer gehouden, waarbij de publicatie wordt uitgereikt aan kinderen.”

De Week van Ons Water is een vrij recent fenomeen. Volgens Alblas is de belangstelling nog groeiende. “Vanaf maandag is er een radiocampagne om mensen te bewegen een kijkje bij de watersector te nemen. Er worden weer wat meer activiteiten dan een jaar geleden georganiseerd. Ook zien we dat steeds meer mensen meedoen.”

Meer informatie

Activiteiten zoeken via site Week van Ons Water

Waterwandelingen in Rotterdam

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michaël BentvelsenHet onderzoek heeft helaas niet gekeken naar slijtagedeeltjes van banden van het wegverkeer. Was mooi geweest als die ook meegenomen hadden kunnen worden, maar vereist blijkbaar andere analysetechniek.
En hoe zit het dan met de 120 verdwenen bomen aan de zuiderlandsezeedijk/zuidijk bij Oude-Tonge?
Waarom is daar zo niet mee omgaan, ook daar waren vleermuizen en was er landschapswaarden.
En waarom komen er daar geen bomen terug?
@Reintje PaijmansDank voor uw aanvulling. Inderdaad de dennenbossen zijn aangeplant om 'woeste gronden te ontginnen' en voor de productie van hout voor in onze mijnen. Dat was mij bekend.
Zijn de rubbers afkomstig van slijtage van autobanden dat via de lucht als fijnstof en afspoeling van de weg in het oppervlaktewater terecht komt. Bandenslijpsel is volgens mij een onderschat milieuprobleem qua milieuimpact. Wel allemaal gillen als er rubberkorrels op de sportvelden (wat spoelt daar niet van uit) liggen waar de kindjes aan bloot staan, maar ondertussen zelf rijgedrag niet aanpassen.
Goed dat dit onderzoek gedaan wordt. Eerlijk gezegd valt de concentratie van 1 deeltje per liter mij alleszins mee. (Eerdere berichten spraken soms over duizenden deeltjes per liter.)
Wat natuurlijk geen reden is om dit probleem te relativeren. Zelf ben ik nog steeds regelmatig verbijsterd over de hoeveelheden zwerfplastic, (maar ook blikjes en ander verpakkingsmateriaal) die ik in allerlei wateren aantref.
Daarnaast ben ik erg benieuwd wat dit onderzoek oplevert in relatie tot kleine rubberdeeltjes van autobanden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.