secundair logo knw 1

Twee waterwandelingen door Rotterdam op 18 en 21 oktober (foto: Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard)

Wat kunnen mensen zelf doen tegen wateroverlast door hoosbuien? Dat ontdekken zij tijdens de Week van Ons Water die van 18 tot en met 25 oktober wordt gehouden.

De watersector gooit twee keer per jaar de deuren open voor het publiek, waarbij in het najaar het thema van waterveiligheid en wateroverlast centraal staat. De bedoeling is om Nederlanders bewuster te maken van het bijzondere van water. De Week van Ons Water is een initiatief van onder meer het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, drinkwaterbedrijven en waterschappen. In de herfstvakantie wordt een breed scala aan activiteiten voor jong en oud georganiseerd, zoals bevertochten, challenges om afval uit water te halen en colleges over dijkveiligheid. Ook is het mogelijk om gemalen en rioolwaterzuiveringsinstallaties te bezoeken.

In deze editie van de Week van Ons Water is extra aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering. Mensen wordt gewezen op de stijging van de zeespiegel en de toename van het water in de rivieren en uit de lucht; daardoor kan zestig procent van ons land overstromen. Ook zijn maatregelen nodig om het stijgende aantal hoosbuien af te voeren.

Hierbij komt aan bod wat Nederlanders zelf kunnen doen om droge voeten te houden. “Denk bijvoorbeeld aan ‘tegels eruit, groen erin’ in tuinen en het afkoppelen van regenafvoer”, zegt Jane Alblas van de Unie van Waterschappen. “Het is belangrijk om op dergelijke maatregelen te wijzen, want dat is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Voor huis-aan-huis bladen en sociale media hebben we infographics gemaakt. Die laten goed zien wat het effect van extreme regenval op de stedelijke omgeving is.”

De gemeente Rotterdam en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard organiseren op 18 en 21 oktober twee waterwandelingen door de stad. Alblas: “Rotterdam is een van de koplopers bij het klimaatbestendig maken van de stedelijke omgeving. De deelnemers lopen een route langs slimme wateroplossingen zoals waterbergende pleinen.” Een andere activiteit is Heel Zuid-Holland Zakt. Dit evenement vindt op 18 oktober plaats bij gemaal De Hoge Boezem achter Haastrecht. Dan wordt duizend jaar watergeschiedenis tot leven gebracht door een dijkgraaf, een ooggetuige van de Watersnoodramp van 1953 en een machinist van een oude stoommachine.

Bij de waterweek is ditmaal ook het Rode Kruis betrokken, vertelt Alblas. “Deze organisatie heeft een boekje over evacuaties voor kinderen gemaakt. Op 19 oktober worden evenementen op de Afsluitdijk en bij het Woudagemaal in Lemmer gehouden, waarbij de publicatie wordt uitgereikt aan kinderen.”

De Week van Ons Water is een vrij recent fenomeen. Volgens Alblas is de belangstelling nog groeiende. “Vanaf maandag is er een radiocampagne om mensen te bewegen een kijkje bij de watersector te nemen. Er worden weer wat meer activiteiten dan een jaar geleden georganiseerd. Ook zien we dat steeds meer mensen meedoen.”

Meer informatie

Activiteiten zoeken via site Week van Ons Water

Waterwandelingen in Rotterdam

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.