0
0
0
s2smodern

Wat kunnen mensen zelf doen tegen wateroverlast door hoosbuien? Dat ontdekken zij tijdens de Week van Ons Water die van 18 tot en met 25 oktober wordt gehouden.

De watersector gooit twee keer per jaar de deuren open voor het publiek, waarbij in het najaar het thema van waterveiligheid en wateroverlast centraal staat. De bedoeling is om Nederlanders bewuster te maken van het bijzondere van water. De Week van Ons Water is een initiatief van onder meer het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, drinkwaterbedrijven en waterschappen. In de herfstvakantie wordt een breed scala aan activiteiten voor jong en oud georganiseerd, zoals bevertochten, challenges om afval uit water te halen en colleges over dijkveiligheid. Ook is het mogelijk om gemalen en rioolwaterzuiveringsinstallaties te bezoeken.

In deze editie van de Week van Ons Water is extra aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering. Mensen wordt gewezen op de stijging van de zeespiegel en de toename van het water in de rivieren en uit de lucht; daardoor kan zestig procent van ons land overstromen. Ook zijn maatregelen nodig om het stijgende aantal hoosbuien af te voeren.

Hierbij komt aan bod wat Nederlanders zelf kunnen doen om droge voeten te houden. “Denk bijvoorbeeld aan ‘tegels eruit, groen erin’ in tuinen en het afkoppelen van regenafvoer”, zegt Jane Alblas van de Unie van Waterschappen. “Het is belangrijk om op dergelijke maatregelen te wijzen, want dat is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Voor huis-aan-huis bladen en sociale media hebben we infographics gemaakt. Die laten goed zien wat het effect van extreme regenval op de stedelijke omgeving is.”

De gemeente Rotterdam en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard organiseren op 18 en 21 oktober twee waterwandelingen door de stad. Alblas: “Rotterdam is een van de koplopers bij het klimaatbestendig maken van de stedelijke omgeving. De deelnemers lopen een route langs slimme wateroplossingen zoals waterbergende pleinen.” Een andere activiteit is Heel Zuid-Holland Zakt. Dit evenement vindt op 18 oktober plaats bij gemaal De Hoge Boezem achter Haastrecht. Dan wordt duizend jaar watergeschiedenis tot leven gebracht door een dijkgraaf, een ooggetuige van de Watersnoodramp van 1953 en een machinist van een oude stoommachine.

Bij de waterweek is ditmaal ook het Rode Kruis betrokken, vertelt Alblas. “Deze organisatie heeft een boekje over evacuaties voor kinderen gemaakt. Op 19 oktober worden evenementen op de Afsluitdijk en bij het Woudagemaal in Lemmer gehouden, waarbij de publicatie wordt uitgereikt aan kinderen.”

De Week van Ons Water is een vrij recent fenomeen. Volgens Alblas is de belangstelling nog groeiende. “Vanaf maandag is er een radiocampagne om mensen te bewegen een kijkje bij de watersector te nemen. Er worden weer wat meer activiteiten dan een jaar geleden georganiseerd. Ook zien we dat steeds meer mensen meedoen.”

Meer informatie

Activiteiten zoeken via site Week van Ons Water

Waterwandelingen in Rotterdam

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?
Een korte reactie op de verklaring inzake duurzaamheid in dit artikel: “Diverse onafhankelijke berekeningen hebben aangetoond dat drogen en verbranden van RWZI slibben NIET de meest duurzame oplossing is. Bewering inzake CO2-uitstoot is zeer discutabel en er wordt geen rekening gehouden met de uitstoot van stikstof”. Mladen Filipan, VSGM (MID MIX).
Mooi dat de dreiging van een landelijk watertekort voorbij is en dat er weer voldoende water Nederland binnenkomt. Waarmee evenwel helaas alleen Europees Nederland bedoeld wordt. Geen woord over Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) dat nu al bijna tien jaar ook een deel van Nederland is. En mocht dit deel niet binnen de verantwoordelijkheid van RWS en LCW vallen, ook dan ware sprake te zijjn van Europees Nederland in hun berichten.
Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.