0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

‘Ik ben Hansje’ is het motto van de publiekscampagne Waterhelden die in Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer gestart is. Inwoners kunnen plannen indienen voor het tijdelijk opvangen van regenwater.

Wie wordt de Hansje Brinker van deze tijd? Dat is de gedachte achter de competitie in de regio rondom Haarlem en Hoofddorp. Het doel is om het gebied weerbaar te maken tegen hoosbuien. De campagne is een initiatief van het hoogheemraadschap van Rijnland, a.s.r. verzekeringen, Rabobank Haarlem e.o. en de sociale onderneming Nudge. Zij zoeken naar eigen zeggen oplossingen die minstens zo creatief en daadkrachtig zijn als een vinger in de dijk steken.

Inwoners, scholen en verenigingen in Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer kunnen plannen indienen. Hierin laten ze duidelijk zien hoe hun oplossing water tijdelijk opvangt. Een jury van waterexperts maakt een voorselectie uit de inzendingen. Daarna kan iedereen stemmen op zijn favoriete idee. De winnaar krijgt de Hansje Brinker Prijs ter waarde van 3.500 euro.

“Water is niet alleen een bedreiging maar biedt ook kansen als we met elkaar samenwerken”, zegt hoogheemraad Hans Pluckel in een toelichting. “Zo komen we samen tot mooie voorbeelden om een antwoord te vinden op de effecten van klimaatverandering, zoals hoosbuien.” De komende maanden worden via sociale media tips en verhalen gedeeld. De hashtag is IkBenHansje.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Jammer dat alleen de zomerperiode is bekeken, want in de winter kan het effect juist omgekeerd zijn. In groenstroken of elementen zakt het neerslagoverschot naar grondwater. Op verhard oppervlakte wordt hemelwater veelal afgevoerd. De hydrologische effecten kunnen van gebied tot gebied nogal verschillen (hoge zandgrond is anders dan veenpolder).
De combinatie van vergroenen, alsmede vasthouden en infiltreren van regenwater kan zorgen voor een stijging van gemiddelde zomergrondwaterstanden in een woonwijk.
Dit probleem is ontstaan door het baggeren van vaarwegen voor zandaanvoer wat een nieuw recreatiestrand moet worden. HHNK heeft recent schade van €1miljoen op zich genomen toen de provincie opdracht had gegeven om bij Zijpersluis het Noordhollandas kanaal te baggeren. De watersnoodramp van Anna Paulowna wordt ook aan vaarwegverdieping toe geschreven. Dijkverhoging en baggeren geeft meer kans op dijkfalen.
Als er met maaionderhoud zoveel fauna weg wordt gemaaid, hoe komt het dan dat elk jaar weer de beek/ sloot weer is aangevuld met fauna?
De conclusie dat mobiliteit van fauna niet werkt, zou suggereren dat je de beek/sloot leegmaakt en ondanks dat het nooit eerder is onderzocht, toch nog steeds fauna in sloot aanwezig is. We maaien al jaren.
Met het afzetten van het team van Linus Pauling, is waarschijnlijk de weg vrij gemaakt voor malafide water organisaties, waar we er al genoeg van hebben in Europa. Het is mij in elk geval helder, dat niemand hier ook maar een fractie van de kennis bezit van 1 van de mensen uit het team van Linus.
Het spijt me te moeten lezen met wat voor gekonkel jullie proberen ons drinkwater op peil te brengen. Het doet me niet alleen walgen van de wijze waarop er gesjoemeld wordt met cijfers, waarden en giftige stofjes in ons drinkwater. Het doet me ook twijfelen aan het gezonde verstand van waterdeskundigen, die blijkbaar eerder voor het behoud van hun salaris willen gaan, dan voor de gezondheid van de bevolking.
Het is helder, dat hier geen enkele chemicus met enig hart de verantwoording draagt.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het