secundair logo knw 1

Het waterschap Drents Overijsselse Delta gaat zand dat via de riolering in de rioolwaterzuiveringen terecht komt, hergebruiken als grondstof. AquaMinerals gaat het rioolzand afzetten op de markt.

WDO is het eerste waterschap dat een overeenkomst sluit met AquaMinerals voor de afzet van rioolzand. Er zullen dit jaar nog meer waterschappen volgens, zegt Ronny Theune van AquaMinerals tegen de website Installatie.nl. “We nemen de vermarkting van het rioolzand van die waterschappen over. We zoeken naar hoogwaardiger hergebruik dan nu het geval is.”

Met de deal tussen WDODelta en AquaMinerals wordt een nieuw signaal afgegeven dat het samenwerkingsverband van de drinkwaterbedrijven en de waterschappen nauwer gaan samenwerken. Eind vorig jaar maakte Aa en Maas bekend als eerste waterschap toe te treden tot het samenwerkingsverband voor de afzet van teruggewonnen grondstoffen uit de watercyclus.

AquaMinerals gaat het rioolzand van WDODelta na monsteranalyses en reiniging afzetten voor de productie van baksteen, cement of andere bouwmaterialen. Het gaat om 670 ton zand per jaar, schat het waterschap. Hergebruik van het rioolzand levert naar schatting 10.000 euro op aan besparingen op aan verwerkings- en afvoerkosten.

Lees ook: Aa en Maas treedt als eerste waterschap toe tot AquaMinerals

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.