0
0
0
s2smodern

Het waterschap Drents Overijsselse Delta gaat zand dat via de riolering in de rioolwaterzuiveringen terecht komt, hergebruiken als grondstof. AquaMinerals gaat het rioolzand afzetten op de markt.

WDO is het eerste waterschap dat een overeenkomst sluit met AquaMinerals voor de afzet van rioolzand. Er zullen dit jaar nog meer waterschappen volgens, zegt Ronny Theune van AquaMinerals tegen de website Installatie.nl. “We nemen de vermarkting van het rioolzand van die waterschappen over. We zoeken naar hoogwaardiger hergebruik dan nu het geval is.”

Met de deal tussen WDODelta en AquaMinerals wordt een nieuw signaal afgegeven dat het samenwerkingsverband van de drinkwaterbedrijven en de waterschappen nauwer gaan samenwerken. Eind vorig jaar maakte Aa en Maas bekend als eerste waterschap toe te treden tot het samenwerkingsverband voor de afzet van teruggewonnen grondstoffen uit de watercyclus.

AquaMinerals gaat het rioolzand van WDODelta na monsteranalyses en reiniging afzetten voor de productie van baksteen, cement of andere bouwmaterialen. Het gaat om 670 ton zand per jaar, schat het waterschap. Hergebruik van het rioolzand levert naar schatting 10.000 euro op aan besparingen op aan verwerkings- en afvoerkosten.

Lees ook: Aa en Maas treedt als eerste waterschap toe tot AquaMinerals

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michaël BentvelsenHet onderzoek heeft helaas niet gekeken naar slijtagedeeltjes van banden van het wegverkeer. Was mooi geweest als die ook meegenomen hadden kunnen worden, maar vereist blijkbaar andere analysetechniek.
En hoe zit het dan met de 120 verdwenen bomen aan de zuiderlandsezeedijk/zuidijk bij Oude-Tonge?
Waarom is daar zo niet mee omgaan, ook daar waren vleermuizen en was er landschapswaarden.
En waarom komen er daar geen bomen terug?
@Reintje PaijmansDank voor uw aanvulling. Inderdaad de dennenbossen zijn aangeplant om 'woeste gronden te ontginnen' en voor de productie van hout voor in onze mijnen. Dat was mij bekend.
Zijn de rubbers afkomstig van slijtage van autobanden dat via de lucht als fijnstof en afspoeling van de weg in het oppervlaktewater terecht komt. Bandenslijpsel is volgens mij een onderschat milieuprobleem qua milieuimpact. Wel allemaal gillen als er rubberkorrels op de sportvelden (wat spoelt daar niet van uit) liggen waar de kindjes aan bloot staan, maar ondertussen zelf rijgedrag niet aanpassen.
Goed dat dit onderzoek gedaan wordt. Eerlijk gezegd valt de concentratie van 1 deeltje per liter mij alleszins mee. (Eerdere berichten spraken soms over duizenden deeltjes per liter.)
Wat natuurlijk geen reden is om dit probleem te relativeren. Zelf ben ik nog steeds regelmatig verbijsterd over de hoeveelheden zwerfplastic, (maar ook blikjes en ander verpakkingsmateriaal) die ik in allerlei wateren aantref.
Daarnaast ben ik erg benieuwd wat dit onderzoek oplevert in relatie tot kleine rubberdeeltjes van autobanden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.