0
0
0
s2smodern

Het waterschap Drents Overijsselse Delta gaat zand dat via de riolering in de rioolwaterzuiveringen terecht komt, hergebruiken als grondstof. AquaMinerals gaat het rioolzand afzetten op de markt.

WDO is het eerste waterschap dat een overeenkomst sluit met AquaMinerals voor de afzet van rioolzand. Er zullen dit jaar nog meer waterschappen volgens, zegt Ronny Theune van AquaMinerals tegen de website Installatie.nl. “We nemen de vermarkting van het rioolzand van die waterschappen over. We zoeken naar hoogwaardiger hergebruik dan nu het geval is.”

Met de deal tussen WDODelta en AquaMinerals wordt een nieuw signaal afgegeven dat het samenwerkingsverband van de drinkwaterbedrijven en de waterschappen nauwer gaan samenwerken. Eind vorig jaar maakte Aa en Maas bekend als eerste waterschap toe te treden tot het samenwerkingsverband voor de afzet van teruggewonnen grondstoffen uit de watercyclus.

AquaMinerals gaat het rioolzand van WDODelta na monsteranalyses en reiniging afzetten voor de productie van baksteen, cement of andere bouwmaterialen. Het gaat om 670 ton zand per jaar, schat het waterschap. Hergebruik van het rioolzand levert naar schatting 10.000 euro op aan besparingen op aan verwerkings- en afvoerkosten.

Lees ook: Aa en Maas treedt als eerste waterschap toe tot AquaMinerals

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?
Een korte reactie op de verklaring inzake duurzaamheid in dit artikel: “Diverse onafhankelijke berekeningen hebben aangetoond dat drogen en verbranden van RWZI slibben NIET de meest duurzame oplossing is. Bewering inzake CO2-uitstoot is zeer discutabel en er wordt geen rekening gehouden met de uitstoot van stikstof”. Mladen Filipan, VSGM (MID MIX).
Mooi dat de dreiging van een landelijk watertekort voorbij is en dat er weer voldoende water Nederland binnenkomt. Waarmee evenwel helaas alleen Europees Nederland bedoeld wordt. Geen woord over Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) dat nu al bijna tien jaar ook een deel van Nederland is. En mocht dit deel niet binnen de verantwoordelijkheid van RWS en LCW vallen, ook dan ware sprake te zijjn van Europees Nederland in hun berichten.
Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.