secundair logo knw 1

Het energierad bij stuw Oldenhave wordt nu verwijderd I foto: Waterschap Drents Overijsselse Delta

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) heeft na een proef besloten om niet verder te gaan met een waterrad waarmee energie wordt gewonnen. Het verwachte energierendement is niet gehaald.

Het gaat om een innovatief energierad dat gemonteerd is aan de stuw Oldenhave in de Drentse gemeente De Wolden. Ongeveer een jaar lang is hier getest wat de opbrengst zou zijn van het verval van water in de Ruiner Aa. De resultaten bleken tegen te vallen.

WDODelta had vooraf de verwachting met het rad jaarlijks 48.000 kilowattuur energie te kunnen winnen, wat neerkomt op het gemiddelde verbruik van ongeveer veertien huishoudens. Dat is tijdens de proefperiode niet gehaald, volgens het waterschap door een combinatie van techniek en locatie. Ook was er geluidsoverlast voor omwonenden. WDODelta verwijdert daarom het rad.

Voor Waterschap Drents Overijsselse Delta was dit de eerste praktijkproef met een energierad; in het verleden zijn alleen bureaustudies naar waterkracht gedaan. Met de huidige stand van de techniek is zo’n rad onvoldoende rendabel voor het waterschap, is de conclusie. De test is ondanks de teleurstellende uitkomst waardevol geweest, vindt Marion Wichard, lid van het dagelijks bestuur. “Geen innovatie zonder goed onderzoek om antwoord te krijgen op de wat-als-vraag.”

Zij wijst erop dat het waterschap voortdurend op zoek is naar slimme technieken en innovaties, om nog duurzamer en in 2025 energieneutraal te kunnen zijn. “Deze proef heeft ons geleerd dat dit energierad niet het effect heeft waarop we hoopten. Voor ons goed om te weten. Daarom voerden we de proef ook uit.” WDO Delta deelt de tijdens het onderzoek opgedane kennis met de andere waterschappen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...