secundair logo knw 1

Bij de vernieuwing van gemaal Coehoorn zijn prefab cementvrije delen gestort I foto: WDODelta

Waterschap Drents Overijsselse Delta renoveert zestig verouderde gemalen en stuwen met behulp van duurzame, circulaire en modulaire oplossingen. Bij gemaal Coehoorn gebruikt het waterschap voor het eerst beton zonder cement.

Daarmee is een van de eerste stappen bij de renovatiemarathon gezet, meldt Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). De zestig gemalen en stuwen die worden vernieuwd, liggen verspreid door het hele werkgebied. Het waterschap werkt hierbij samen met verschillende aannemers. Het uitgangspunt is om duurzaam materiaal te gebruiken en circulair en modulair te bouwen.

Beton uit minerale stoffen gebruikt
Bij gemaal Coehoorn aan het Oranjekanaal in de gemeente Midden-Drenthe combineren WDODelta en aannemersbedrijf Van Heteren een modulair concept en toepassing van geopolymeerbeton waarin geen cement zit. De eerste prefab cementvrije delen zijn onlangs gestort.

Volgens het waterschap bestaat geopolymeerbeton uit minerale stoffen die afkomstig zijn uit industriële reststoffen als hoogovenslak en vliegas en uit natuurlijke bronnen als rivierslib. Het materiaal heeft dezelfde kleur en uitstraling als beton dat wel cement bevat. De toepassing van geopolymeerbeton zorgt voor een CO2-besparing van ruim 50 procent in vergelijking met traditioneel beton.

Gemalen modulair gebouwd
Bij andere gemalen gaat WDODelta modulair bouwen, zodat het kunstwerk volledig uit elkaar kan worden gehaald en indien nodig op een andere locatie weer in elkaar kan worden gezet. Het is ook de bedoeling om damwanden uit eerder gerenoveerde gemalen te hergebruiken als gevelbekleding. Het waterschap wil vrijgekomen materialen circulair toepassen in andere projecten.

In de polder Nijeveen-Kolderveen in Meppel komt het nieuwe, duurzame gemaal Leenders te staan. Het monumentale gebouw zal een erg lange levensduur hebben en krijgt prefab geveldelen waardoor tijdens de bouw de CO2-uitstoot beperkt wordt. Het gemaal is ook diervriendelijk. Vissen kunnen erlangs door het hergebruik van een persleiding en voor vogels worden nestkasten in de gevel geïntegreerd.

 

MEER INFORMATIE
Toelichting door WDODelta 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Dat klinkt allemaal mooi, maar wat als er in de tussentijd een zware storm met hoog water langskomt? Jullie spreken jezelf gewoon tegen. Jullie zeggen dat de duinen, om de veiligheid te waarborgen,  minimaal 7,64m hoog en 43 meter breed moeten zijn. Dat zijn die z.g. 'kerven' absoluut niet. Maar dat zou geen probleem zijn, want de golven doven uit op het oplopende profiel. Hoe kunnen beide beweringen tegelijkertijd waar zijn? Graag een goed onderbouwde reactie. 
Goed dat je dit doet Jelmer. Er zit zoveel kennis verstopt in het verleden. Door daar goed naar te kijken kun je waardevolle oplossingen in het heden creëren 👍🏼erfgoedstichting De Hollandse Cirkel (www.hollandsecirkel.nl)  werkt er al jaren aan om de historie van de geodesie/landmeetkunde/geo-informatie te kunnen ontsluiten naar het heden en de toekomst. 
@H2O redactie Geachte Redactie, dank voor uw correctie en web-site verwijzing naar de Piekberging.
Nu de dijken goed met gras begroeid zijn, test Rijnland de Piekberging Haarlemmermeer in Buitenkaag van donderdag 7 tot en met dinsdag 19 november. We vullen en legen de piekberging één keer om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Volg de test live via de livestreams
@Peter VonkRijkswaterstaat schrijft:
'Iedere keer als de sluisdeur opengaat, stroomt er 10 miljoen kilo zout het Noordzeekanaal in.'
Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen