0
0
0
s2sdefault

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) controleert dit voorjaar opnieuw of boeren zich houden aan het verbod op bespuiten of bemesten van de zogeheten teeltvrije zones langs sloten. Vorig jaar is het waterschap begonnen met de controles, dit jaar wordt het toezicht geïntensiveerd.

Tot en met mei worden de controles uitgevoerd, vlak nadat deze gewassen gepoot zijn. Er wordt gekeken of de boeren zich aan de wettelijke voorschriften houden.

Net als WDODelta voeren andere waterschappen dit voorjaar controles uit, zoals Hunze en Aa’s. “Handhaving is nodig omdat er nog steeds gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater worden aangetroffen”, schrijft Hunze en Aa’s.

De teeltvrije zone is een strook land langs de sloot waarbinnen niet mag worden gespoten en bemest. Dit moet ervoor zorgen dat er minder spuitvloeistof, gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen in het water van de sloten terecht komt.

Langs alle sloten en beken waar tussen 1 april en 1 oktober water in staat, geldt een teeltvrije zone. Langs beken kan een verplichte teelt-, mest- en spuitvrije zone van 5 meter breed gelden, hier geldt een relatie met de Europese Nitraatrichtlijn.

Vorig jaar keek WDODelta alleen naar percelen met gras of groenbemestingsgewas, dit jaar controleert het waterschap ook percelen met intensief bespoten gewassen, zoals aardappelen, bieten en bloembollen.

De teeltvrije zone kan verschillen per gewas. Zo is de teeltvrije zone voor aardappelen, uien, wortelen en bollen 150 centimeter. De spuit- en mestvrije zone voor zowel grasland als braakliggend land is 50 centimeter.

Het waterschap voert controles uit om het waterleven en de kwaliteit van het water in de sloten te beschermen. Vorig jaar werden gaven de controleurs van WDODelta 30 waarschuwingen en 1 boete.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.