0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Dat klimaatverandering voor problemen zorgt die in rap tempo op ons afkomen, wordt door experts wel erkend. Het brede publiek ervan te overtuigen dat het ook zijn steentje bij moet dragen, is nog een opgave. Om dat doel te bereiken, is het in elk geval nodig om van gebaande paden af te wijken. Dat bleek bij de Kennisdag Klimaatadaptie van het Watereducatieplatform.

Het doel van het Watereducatieplatform is volgens Reina Kuiper, die samen met Ingrid Regelink de kennisdag organiseerde, vooral om de waterwereld met al haar inhoudelijke kennis, te verbinden met de educatiewereld, die vooral didactische expertise bezit. "Beide vormen van kennis heb je nodig om scholieren – en in bredere zin de hele bevolking - te bereiken en mee te krijgen. De kennisdag was opgezet rond een concreet en urgent thema: hoe krijgen we klimaatadaptie van de grond?"

"Om het gevoel van urgentie over te brengen en mensen tot echte gedragsverandering te verleiden, zullen we op allerlei terreinen, bijvoorbeeld in het onderwijs de gebaande paden moeten verlaten,” zo vat Kuiper de stemming tijdens de kennisdag samen.

Een van de sprekers, Kim van der Leest, schetste een scala aan voorbeelden waar dit al lukt en waar verschillende thema’s rond duurzaamheid, zoals bijvoorbeeld, voedsel, water, onderwijs en zorg samen komen in een project. Arjen Wals, hoogleraar Transformatief Leren voor Sociaal-ecologische Duurzaamheid/Unesco Chair aan de WUR, was de andere spreker. Hij benadrukte vooral dat er in het onderwijs meer aandacht moeten zijn voor de waardeontwikkeling van scholieren. "Dat betekent in dit kader dat duurzaamheid – en de reflectie op het eigen gedrag - tot vaardigheden gaan behoren die we scholieren aan willen leren."

De Kennisdag vond plaats in het GeoFort, een carthografiemuseum in het Gelderse Herwijnen. "TIjdens de rondleiding, kregen we ook een mooi beeld van de (digitale) mogelijkheden die er zijn om jongeren te bereiken. Als het ware een praktijkillustratie van ons onderwerp. Maar het gaat niet alleen maar digitaal. Ook de functie van 'Helden", mensen die hun eigen leven duurzaam inrichten en zo andere inspireren, kan heel belangrijk zijn."

De communicatie over een breed onderwerp als klimaatadapatie kan volgens Kuiper ontzettend gevarieerd zijn. Klimaatadapatie en duurzaamheid raken immers bijna alle facetten van het dagelijks leven. "Of het nu gaat om recreatie, school, voedsel of kleding, de raakvlakken zijn er altijd wel. Je zag tijdens de kennisdag ook dat er meteen heel veel creatieve ideeën opkomen als je betrokken en enthousiaste mensen bij elkaar zet. Er komt ook een vervolgactiviteit rond de vraag hoe we de kennis over gedragsverandering kunnen benutten in de watersector."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het