secundair logo knw 1

Voor de productie van groene waterstof wordt bijvoorbeeld windenergie gebruikt. Foto Unsplash

In 2025 kan Nederland bij de Europese voorhoede horen als het gaat om de productie, het transport, het gebruik en de opslag van waterstof, als het bereid is daar nu in te investeren. Daartoe roept een brede coalitie van milieuorganisaties en industrie het nieuwe kabinet op in een vandaag gepresenteerd Waterstofpact.

Groene waterstof kan het Nederlandse klimaat- en energiebeleid toekomstbestendig maken, zo stellen de initiatiefnemers. "We beschikken hiermee over duurzaam opgewekte energie, kunnen versneld onze CO2-uitstoot terugdringen en de zware industrie verduurzamen."

Uit de verkiezingsprogramma’s blijkt volgens hen dat onder politieke partijen voldoende draagvlak bestaat voor afspraken hierover in het regeerakkoord. Om de besluitvorming te versnellen, doen de organisaties met hun Waterstofpact alvast een voorstel. Door nu slim te investeren, kan binnen één kabinetsperiode de basis voor een Nederlandse waterstofketen worden gelegd, zo beloven zij.

Deze keten bestaat uit waterstoffabrieken (elektrolyzers) met een totaalvermogen van 500 megawatt, een landelijke transport- en opslaginfrastructuur en maatregelen om de industrie te stimuleren om over te stappen op waterstof als brand- en grondstof. Hiervoor is een overheidsinvestering nodig van € 2,5 miljard, gemiddeld € 500 miljoen per jaar.

Elektrolyzer
Het bedrijfsleven en de infrastructuuraanbieders staan volgens hen “in de startblokken” om waterstof te produceren, transporteren en gebruiken. De huidige subsidieregelingen en het beleid sluiten daar echter niet goed bij aan.

Zo wil het Franse energieconcern Engie in de Eemshaven een elektrolyzer van 100 megawatt bouwen, maar dat lukt alleen met voldoende ondersteuning vanuit de overheid. “Dergelijke grote investeringen kunnen alleen van de grond komen met voldoende ondersteuning vanuit de overheid”, verklaart topman Han Blokland van Engie Nederland.

"De tijd van plannen maken is voorbij", meent ook Faiza Oulahsen van Greenpeace. "Het is nu of nooit. Onze boodschap aan het nieuwe kabinet is dan ook helder: kom in actie en investeer nu in groene waterstof."

Brede coalitie
De Waterstofcoalitie is een brede coalitie van 38 netbeheerders, industriepartijen, energiebedrijven, overheden, natuur- en milieuorganisaties en wetenschappers, waaronder Alliander, Eneco, Enexis, Essent, Gasunie, Greenpace Nederland, Natuur & Milieu, RWE, Vattenfall, kunstmestproducent Yara, de provincies Groningen, Drenthe en Zeeland en de havens van Groningen, Amsterdam en Rotterdam.

 

MEER INFORMATIE
Voorstel voor een Waterstofpact

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...