0
0
0
s2sdefault

In 2025 kan Nederland bij de Europese voorhoede horen als het gaat om de productie, het transport, het gebruik en de opslag van waterstof, als het bereid is daar nu in te investeren. Daartoe roept een brede coalitie van milieuorganisaties en industrie het nieuwe kabinet op in een vandaag gepresenteerd Waterstofpact.

Groene waterstof kan het Nederlandse klimaat- en energiebeleid toekomstbestendig maken, zo stellen de initiatiefnemers. "We beschikken hiermee over duurzaam opgewekte energie, kunnen versneld onze CO2-uitstoot terugdringen en de zware industrie verduurzamen."

Uit de verkiezingsprogramma’s blijkt volgens hen dat onder politieke partijen voldoende draagvlak bestaat voor afspraken hierover in het regeerakkoord. Om de besluitvorming te versnellen, doen de organisaties met hun Waterstofpact alvast een voorstel. Door nu slim te investeren, kan binnen één kabinetsperiode de basis voor een Nederlandse waterstofketen worden gelegd, zo beloven zij.

Deze keten bestaat uit waterstoffabrieken (elektrolyzers) met een totaalvermogen van 500 megawatt, een landelijke transport- en opslaginfrastructuur en maatregelen om de industrie te stimuleren om over te stappen op waterstof als brand- en grondstof. Hiervoor is een overheidsinvestering nodig van € 2,5 miljard, gemiddeld € 500 miljoen per jaar.

Elektrolyzer
Het bedrijfsleven en de infrastructuuraanbieders staan volgens hen “in de startblokken” om waterstof te produceren, transporteren en gebruiken. De huidige subsidieregelingen en het beleid sluiten daar echter niet goed bij aan.

Zo wil het Franse energieconcern Engie in de Eemshaven een elektrolyzer van 100 megawatt bouwen, maar dat lukt alleen met voldoende ondersteuning vanuit de overheid. “Dergelijke grote investeringen kunnen alleen van de grond komen met voldoende ondersteuning vanuit de overheid”, verklaart topman Han Blokland van Engie Nederland.

"De tijd van plannen maken is voorbij", meent ook Faiza Oulahsen van Greenpeace. "Het is nu of nooit. Onze boodschap aan het nieuwe kabinet is dan ook helder: kom in actie en investeer nu in groene waterstof."

Brede coalitie
De Waterstofcoalitie is een brede coalitie van 38 netbeheerders, industriepartijen, energiebedrijven, overheden, natuur- en milieuorganisaties en wetenschappers, waaronder Alliander, Eneco, Enexis, Essent, Gasunie, Greenpace Nederland, Natuur & Milieu, RWE, Vattenfall, kunstmestproducent Yara, de provincies Groningen, Drenthe en Zeeland en de havens van Groningen, Amsterdam en Rotterdam.

 

MEER INFORMATIE
Voorstel voor een Waterstofpact

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.